:: ^_^ ::

Friday, October 19, 2012

Petua untuk tambah selera anak

Assalamualaikum..

Salam Jumaat..ye hari ni aku nak kongsi petua..
petua  ni memang aku sendiri da applied pada Hazeeq..
dan Alhamdulillah..da almost 3 minggu..
selera makan die pun da bertambah..
berat pun da naik sikit..

since 8 bulan..sejak pindah rumah ni..
memang Hazeeq kurang selera makan..
masa umor setahun berat Hazeeq cume 7.6kg..
tiap kali pergi checkup memang kena marah la ngan doc..
Hazeeq memang kuat menyusu..susu badan..
aku memang takde nye la berani nak diet ke ape..
tau da anak hanya harapkan ape yang aku makan je la.

kalau malam tu..nipples memang dalam mulut die la..
aku penat ngiring belah kanan..
tukar belah kiri pulak..
so doc suh aku kurang kan bagi die susu..
bagi die makan dulu then baru bagi die susu..
2 3 hari ok la..lepas tu die kembali takmo makan..

kadang-kadang sehari sampai 3 jenis makanan aku cube..
dari bubur..nasi..nasi goreng..sampai la ke pasta..
kadang-kadang tu die tengok pinggan makanan die je da lari nanges..
then doc ade suggest suruh try bagi vitamin C..beli kat farmasi..
ikut prescription yang paed bagi..

lagi haru jadi nye..sebab die memang tak suke makan ubat cair..
bayangkan la tiap hari aku kena pakse die makan..
kena struggle kepit kaki tangan pegang kepala..
endup die muntahkan jugak ubat tu..
lagi la lemah badan die..

jiran sebelah ade anak sebaya Hazeeq..
tua sebulan gitu je..tapi anak die jenis selera makan..
makan sendiri.. and makan ape sahaja..
setakat almond london tu seketol masuk mulut..
puding ke kek ke..sume die bedal.
and berat around 10kg..ok la..normal..
katenye dulu pun takmo makan..
then dorang bagi makan vitamin CHAMPS..
vitamin tu memang boleh di bagi untuk bayi 1 tahun ke atas..

esok nye terus suami beli..
aku bagi makan tiap kali lepas mandi pagi..
2 minggu je kot die makan..
memula tu memang best la tengok die makan..suke ngan vitamin tu..
even agak masam kan..
lepas tu..bersepah la die luahkan..
mesti ade la jumpe kat celah memane die campak.
die jilat-jilat gitu je..

1 day..resah punya pasal..aku try search..gooogle..
cari petua tradisional la pulak kan..
pastu terjumpe la 1 blog ni..memang da lupe la ape name nye..
tapi if korang yang bace ni nak search blog tu..
taip je petua tambah selera makan anak..
nanti ada la blog die..

percaya atau tidak..kena percaya la..
petua tu mengatakan..mandikan anak dengan air daun kadok atau daun kucai..
after da bersih mandikan anak tiap-tiap petang tu..
bilas yang terakhir dengan air bersama daun kadok/daun kucai tu..
buat selama 3 petang..
daun tu aku ramas-ramasje dalam air..

tak tapis pun..
makesure basuh bersih la dulu daun-daun tu..
then tak perlu da dibilas lagi dengan air paip..
terus lap and pakaikn baju..

memula aku ragu-ragu jugak..lepas tu aku baca sekali komen bawah post die tu..
rupenya memang ade reader die yang turut same ragu..
then die jawab..die da cube kat anak die..and Alhamdulillah...
dari 5 suap..anak die da makan sampai 20 suap..
cukup la melegakan hati die..even berat naik sikit je..
sebab da memang die laki bini bukan jenis besar..

mase tu aku da pening fikir mane nak cari daun kadok kan..
so daun kucai la menjadi idaman hati.
tapi nak ke kedai membeli nye tu yang susah..
tiap kali nak pergi je..mesti petang tu hujan la ape la..
kirim ke suami pulak..
minggu tu die kerja balik pun da 10:00 malam..

atas sebab ma and aboh warded last 3 week..
kami balik kampung mengejut..
daun kadok memang tumbuh subur belakang rumah ma..
so aku try la mandikan..mase tu kat rumah ma lagi..
2 hari mandikan kat sane..
then balik rumah sambung lagi sehari..

masa kat rumah ma tu lagi die da macam selera makan nasi..
sarapan pagi nasi lemak and nasi minyak pun die makan..
tapi aku bagi nasi dengan isi ayam je la..
takde la kuah or sambal pape..
bagi pulak die makan sendiri..
memang selera sungguh la..sampaikan 5 kali tambah..

so kami syak die nak makan sendiri..
die da takmo asyik makan bersuap je..
sambil die suap sendiri tu aku pun tolong la jugak suapkn die..
kang makanan lagi banyak ke lantai dari ke mulut..

sejak tu..Alhamdulillah..selera die da ok sikit berbanding dulu..
kena rangsang la selera die ni..
senang je..tiap sejam or 2 jam kena suakan makanan..
tak kire la roti ke biskut ke..cereal ke..
buah ke..mangga feveret die so far..
mangga manis yang ranum je la..

dulu die memang langsung tak makan roti..
biskut ke ape..kek jauh la lagi..
sampai sekarang kek or puding die tak suke..
roti die da makan da..aku carikkan roti..celup sikit dalam susu..
then cucuk pada garfu..bagi garfu ke die..
nanti die makan sendiri..da abes nanti die datang semula kat meja bagi garfu da kosong..
means die nak lagi..

macam hari ni..
suppose die sarapan bihun yang ayah die belikan..
feveret die jugak bihun..
biase makcik tu masak ok je la..
tawar and tak pedas..
sebab biase org beli mesti nak tambah sambal kerang la..
sambal paru la kan..

entah macam mane hari ni punya pedas gila..
nasib la aku yang rasa dulu..
die da lapar da..
terus aku tumis bawang dengan unsalted butter..
then masukkan beras..
masukkan stock ayam
isi ayam yang direbus untuk buat stock
and cendawan butang yang di cincang..

aku letak broccoli sikit..garam sikit..
aku reneh macam nak buat risoto..
rase beras da masak..lembek sikit dari tekstur nasi..
tapi takde la sampai jadi bubur..
aku rase pun agak sedap..

terus sejukkan dalam mangkuk..
nampak mangkuk dengan asap-asap tu die da datang da..
duduk depan aku sambil mulut kecik die dok sebut..
"anash...anash.."..means..panas..
terus tiup-tiup and suap die makan..
makan dengan banyak nye..
aku bet die tak abes la makan..
sekali licin..aku rase perut die pun da sendat..
susu Anmun yang aku bancuh 90ml pun die abeskan..

kompem da tak payah lagi susu ibu..
sebab dari pagi lagi memang die belasan susu ibu je..
mata pun da kuyu la kan..bile da kenyang..
terus masukkan dalam buai..
tak sampai 20 saat..pejam and lena di buai mimpi.

Alhamdulillah..sebagai seorang ibu..aku mampu tersenyum lega..
lega anak da kenyang makan..and now tido..
ooo..da lame tak share perkembangan Hazeeq..
memang tak de peluang nak update..
tenet pun sengal je ni..

plus aku sibuk lately ni..rezeki memanik sejak awal tahun sampai la now ni..
terpakse tolak sebab few days lagi aku ade interview SPA..final stage..
before aku tau aku layak ke tak untuk kerja gomen.


soon my sweetie little pie akan turn 18 months..
end of this month..ade kesempatan aku update sikit nnt die nye progress..

by now yang terbaru..
untuk sesiapa yang tak tahu..
aku memang da bagi die minum susu Anmum..
sebab die kurang makan..so doc kate susu aku sahaja mungkin tak cukup..
plus kalau aku kerja..tak de la die terkejut tetibe tak dapat susu ibu da..
aku akan tetap bagi susu aku even aku kerja..
mungkin siang die minum Anmum..
malam ngan ibu pulak..

2nd..die da kembali tido buai..
da lebih kurang 10 hari..
sebab nye die nak tido beriba..
or nak tido di bahu aku..
suami la yang rajin pasangkan balik buai nye..
kain buai pun tak gune..gune pelikat ayah je..
memula dulu sampai 3-4 jam tido..bangun sejam then tido lagi 2-3 jam..
sekarang ni tido dalam 1-2 jam..max la tu 2 jam..
sempat la nak ade me time..macam sekarang ni..

p/s: sesape yang singgah bace entry ni..please doakan aku ye..
doakan rezeki kerja kali ni memihak pada aku..first time ni aku nak tebiu gomen..
tengs!

23 comments:

Anonymous said...

Thx for your post, I really enjoy your blog. Long time lurker, first time commenter, you know the drill. I tried to share this one time before, I don’t think it posted correctly…hopefully it will this time!

sulie said...

salam...
anak saya 19 bulan sekarang..prob yg sama..kurang berat...smlm gi timbang 8 kg je..nak tanya sket..mandikan dia guna air daun tu utk 3 hari jer??? pastu tak payah buat dah samapai biler2?
terima kasih.

myzaa jaafar said...

wslm sulie..
a ah..ikut ape yang sy buat tu 3 hari tu je la..

Alhamdulillah smp sekarang mood makan nasi die ok..ade kdg die refuse nasi dalam 2 hari but still die akan makan mee..mihun or any carbo..

now ni pukul 1 pg if die xtido lg die akan mintak nasi..even makan nasi 2 3 kali sehari..berat die naik perlahan jugak..ni bu nak masuk 10kg..

tp as a mother..tgok anak makan tu Alhamdulillah..da cukup happy..jnji die sehat..cume kesian tegok die tak gemok2..plus kate2 sindiran orang yang macam mak nye tak bagi anak makan..

well..gud luck ye..kite usaha..tawakkal mudah2an anak2 ni kekal sihat..

Nor Hayati Ramli said...

alhamdulillah info yang bermanfaat admin thank ye!

saya doakan admin sentiasa dimurahkan rezeki :)

Nak Kurus Cara Sihat

Suria said...

thanks for this info.
mencari² jugak petua tradisional.
my baby lately xmau mkn..geleng kepala laju kemain, susu pun kurang kadang xmau langsung, dlu penggemar oat skrg nk muntah..pdhal sebelum ni mkn byk, bubur ke habis semangkuk penuh..

dlm kepala ligat berfikir kot² cacing..hehe

maybe boleh try petua ni.. ;)

NIfz super said...

memang akan memeningkan kepala kalau anak kita susah or memilih dalam makan nih.... sebagai mak mesti kita risauuu sesgt kan....

http://supernifzvitamin.com/tips-atasi-anak-yang-cerewet-makan/

Anonymous said...

ehh...sama la,saya pun pening lani,dah sebulan anak mkn main2 je...huhuhu pipi dia pun dah xbam2 dah..thanks writer bg petua ni,esok saya nk buat..susah hati ooo anak xlalu makan..bln dpn check up berat msti down ni.. :'(

myzaa jaafar said...

sama2..kite share mane yg elok..hehe..same la..antare penyebab susah hati ibu nk tido malam pun xlena..tgok muke anak tido tapi tak makan kite yg susah hati..but now Alhamdulillah anak sulong berat da cecah 15kg umo dah nak masuk 4 tahun..

yg adik makan macam-macam tapi berat tak naik..konpius mane pergi semua yg die makan..

Aye Hidayah said...

Hye.. saya skrg nih susah hati anak tak nak makan... maybe kena cuba mandi kan dengan ramasan daun kucai..ikhtiar selagi boleh kan.. dari tak buat apa2.. thanks fo sharing... singgah lah blog saya jugak =)

Anonymous said...

Bgus info Sy nk Cuba,Kesian Ank nmpk rangka tulang,risau sgt

Anonymous said...

Oohhh.. Thanks for the info.. Anak xlalu makan nasi dh 3 hari..asyik mkn Buah,susu,Buah..mungkin panas kot sekarang ni..risauuuu..ayayai

Masriah A.hamid said...

Salam nk tanya.. Mandi kan pakai air ramasan daun kadok tu ke atau pakai untuk bilasan yg terakhir je?

myzaa jaafar said...

wasalam Pn.Masriah,

saya mandikan anak macam biase..dah siap sabun semua..last bilas sebelum lap tu gune air ramasan daun kadok tu..

tak perlu bilas dengan air paip lagi le[as tu..hehe

MizzTina said...

ank sy umur 1thn 1bulan berat cuma 7.4kg.. start kelmarin xde selera nk mkn, dh try mandikan guna daun kucai, baru sekali, hrp² menjadi.. smpi menangis tgk anak refuse mkn..

aina amin said...

boleh try lepas ni. anak saya pun tak berapa nak mkan.kadang2 dah suap makan pun boleh dia luah balik mknn tu..nangis tengok..huhu.terima kasih atas perkongsian

ainaez.blogspot.com

myzaa jaafar said...

same-same..kite cuba, Alhamdulillah untuk anak sy ok..cume beside tu kena ade effort kite utk kerapkn bagi die makan..kadang die refuse makan sebab tak rasa lagi..bile dah rase sekali..terus bertangga depan pinggan nak makan lagi..

maybe saya dulu paranoid sangat..itu tak leh ini tak leh..sampaikan anak pun tak nak makan sebab hari-hari makan yang same je..

sape-sape yang dah berjaya bagi anak selera makan balik boleh la ye kite same-same share.. ^_^

humble.yat said...

wah terima ksih share petua ni..anak sy pun kuat minum susu..tapi tak nak makan..nanti sy nak cubala petua ni..thanks a lot!

memang susah hati bila anak tak selera makan huhu

Fara Cumel said...

salam..nak tanya bleh share x brape kandungan vitamin c yang dibenarkan oleh doc untuk kanak2 umur setahun hingga 2 tahun ni?

nurul aziyana said...

waahbaru thau rupenye daun kucai dan kaduk boleh tambah selera makan anak. mudah aje pulak tu boleh la suggest kt kwn2 yg ada masaah ni

Lienda Yusof said...

aSSalammualaikum..sya pun ngah risau anak xmu mkn dah 1 thn berat br 8.7kg dktor bising jgak coz berat ank xbrape cantik naiknye huhuhu mcm2 dah masak xmu jgak mkn..so leh cube cara nie lak..tq ats entry nie..

noha said...

Thanks for sharing. Nak try juga la cz anak 13months pun dah start xnak makan n susu. Nak bg vitamin or suppliment pun takut2 cz kami ada history anak sulung leukemia so skang nak bg apa2 yg kat luar tu a bit trauma skit.. harap2 berjaya juga insyaallah. Tqvm doakan berjaya ☺

Unknown said...

Assalam..nk tya la klu ank umur 3thun++ blh x guna petua ni..anak sy mmg susah sangat nk makan..macam2 cara dh buat

myzaa jaafar said...

tak sure ok ke tak bila anak dah 3 tahun..dah try bagi ubat cacing ?..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...