:: ^_^ ::

Thursday, December 19, 2013

Meluah Rasa...

Assalamualaikum..

been awake for the past 24hours..
little Hazeeq demam..suhu naik mendadak..
tapi ni pantau kat rumah dulu..
masuk ubat bontot..lap dengan air ais..

die nampak tenang tido..sesekali merengek bila suhu lebih dari 38C..
max suhu die aku cek in between 4:00 pagi - 6:30 pagi tadi da cecah 39.9C..
hopefully cepat kebah demam nye...
sunyi rumah tanpa keletah Hazeeq..
menangis manje tiap kali lepas mandi..sebab tak puas main air..

bising mulut menyanyi ABC..membilang 123..melagukan Alif Ba Ta...
Alhamdulillah da fluent even bab bersembang masih pelat..

kadang ralit dengar dia nyanyi Twinkle Little Star..or Baba Black Sheep..
tak jemu layan die syok menari ikut tiap step dalam video yang die tengok..

Alhamdulillah..diberikan anak yang cerdik..walaupun kadang hati terguris dengan mulut sumbang mereka yang mengata..takpe..sabar..redha..

awal suboh tadi kepala ting tong..mate da hampir nak lelap..
sambil meyusukan Hanees..terasa yang Hazeeq bergerak and nampak die cuba bangun..
rupa nya die haus..bile tengok anak yang sakit bersusah payah cuba nak buat buka botol air sendiri..
terus hilang rasa mengantuk..terus timbul rasa bersalah..
buleh lagi ibu nak fikir tido sedang Hazeeq menahan panas membahang..

riba and bagi die minum..
ke dapo ganti air untuk lap..and buatkan susu..
sambil bagi die susu..lap kepala and badan die..
bila agak die da ralit menyusu..mata pun da terpejam..baru la berani tinggal solat..

siap solat terus susukan Hanees siap-siap..
dengan harapan Hanees akan terus tido lena.
bangun hanya bile da betol-betol lapar nanti..
boleh terus mandikan..

ke dapor..kemas ape yang patut..
buat bubur kosong..incase Hazeeq nak makan nanti..
cume tambah sayur and any protein..ayam maybe..
rumah da siap berkemas..kalau cuaca elok jap lagi nak proceed mendobi..
setle kan sume keje  rumah..
kot-kot nanti kalau ade peluang nak lelap..
da takde rase bersalah sebab sume keje da setle..
sekarang ni nak tido pun buleh aje..

tapi jap gi kompem Hanees bangun..die kan suke mandi awal-awal..
plus suami pun da tak lame nak gi keje..
tapi kalau langsung tak ngantok lagi bagus..buleh keep on monitoring Hazeeq..

harap sangat die cepat sembuh..almost a year da die tak demam gini..
selsema batuk pun susah nak hinggap..kadang batuk manje-manje sebab alergic seafood..
and ni juge 1st time die sakit sejak 4 bulan jadi abang..
betol-betol kena pandai manage mase..
supaya takde terabai mane-mane sorang...

p/s : korek tabung kire syiling..

Tuesday, December 10, 2013

A Simple Celebration..

Assalamualaikumm..

masih belom tido..awal lagi untuk aku tido..
biase pun paling awal tido pukul 3:00 pagi nanti..

suami da tido..Hanees pun da tido..Hazeeq masih ngadap ABC..
baru je bangun tido..tak tau la pukul berapa akan tido balik..

semalam 9/12 ulang tahun kelahiran suami yang ke-17..maintain sweet 17..^__^
nak buat suprise-suprise ni memang aku tak terdaya la..
tak berkemampuan dari segi mental and fizik nye..

plus suami pun macam da tahu je ape aku nak buat..
petang 8hb tu baru la teringat nak order kek..
awalnye tak plan nak order or buat kek sebab sebu otak ni memikirkan 1 hal tu..
so takde mood..tapi fikirkan..suami..
lately ni die da banyak lalui bumper-bumper kehidupan..
tetap tabah..so mari lah kite cube menggumbirakan hati die..

dek kerane sibuk die sendiri pun tak teringat yang esoknye ti birthday die..
and die ade gitau..kalau la ingat tadi harus da die beli kek..
so nak tak nak..dari die membazir beli 1 lagi kek..
maka terpakse la aku terus terang gitau yang aku da order sebijik kek untuk die..
die gelak-gelak je..sebab die da tau da..aku opkos akan buat/order/belikan die kek..

ye lah..atleast..even tak dapat nk buat suprise..sambut besar-besar..
cukup la kalau our litle fam ni dapat celeb our special day..
now dalam 1 tahun akan ade 5 special day..our birthdays..and opkos anniversary..

kebetulan adik aku pun baru je sampai ari Dungun..
since on this coming Rabu die ade tebiu..meriah la sikit rumah..
ade la geng nak sembang-sembang..
untuk makan-makan malam tadi aku cume masak spageti goreng je..
menu biase saje..cume ganti mee tu dengan spageti..aku kurang sikit mee..
sebab kadang terasa kapur die..kalau spageti rase die clean sikit..
 kek yang super sedap..order online je..dari kenalan yang same dok area BSP..
da setahun ni aku dok repeat order kek dengan die..order durian crepe la..
bukan sikit-sikit..sekali order sampai 13 bekas durian crepe..
order kek for almost our special day..da tak larat nak layan SR..
harge lebih kurang SR..sedap pulak tu..
lagi pun sesame menolong sedare Islam kite kan..

memang tak pernah kecewa la order kek ngan akak ni..
nampak macam manis giler kan..tapi tak pun..
sesedap tekak je..suami yang bukan jenis suke kek pun..
buleh makan sampai 2 3 slices..
ni chocolate chip cheese cake with chocolate and butterscoth topping..

sangat sedap..die punye kerak bawah tu..sedap..gune cracker yang ade rase masin sikit..
slitely buttery..tak macam yang SR yang kadang tu rase macam hangit and over dry..

bulan lepas celeb anniversary yang ke-4..
sebijik kek aku, suami and Hazeeq habiskan dalam mase seminggu..
burn segala usaha aku dok lompat bintang senamrobik segale tu..
ni pulak tak tau berape lame..malam ni je aku da makan 2 slices..
berat pun da menghampiri angka 7..OMGEEEEE..
 
inilah rupe cake bulan lepas..aku da lupe name cake nye..yang sure cake ni..
peanut butter cheese gitu la name nye..
sedap menjilat jari jugak ni..

anyway..
to my dear suami..thanks for always been there for us..
thru thick and thin..
may Allah bless you..
dipermudahkan segala urusan Abang..
dikurniakan kesihatan..
diberikan kesabaran yang tinggi..untu terus membimbing sayang and anak-anak..

we love you Ayah..

Monday, December 2, 2013

Nasib baik sayang..

Assalamualaikum..

sebenarnye hari aku da berjaya puasa..
saje malas nak bising-bising takut tak sampai petang kan ter"berbuka"..
tu pun guling-guling jugak pedih perut..
seb baik la tahan punya tahan..sedar-sedar da pukul 6:30 petang..

ke dapor and masak menu ringkas je..
spaghetti masak campak-campak..
dengan segelas susu Dutchlady stoberi..segelas air suam..
abes semangkuk spaghetti..tambah 6 biji cili potong..kaw-kaw nye pedas..
lepas Maghrib mate mintak lelap..anak-anak pun tido..

hujan dari 24 jam yang lepas masih renyai..
suasana sangat la best untuk lelap..
tup-tup dapat noti FB..
suami gitau nak makan ayam masak kicap..
ikutkan malas memang nak tido je..tapi sebab kan fikir suami mintak..erm..

memula call dulu untuk confirm betol ke nak..
sebab aku malas nak masak sebab malas nak terjebak sama makan nanti..
katenye memang nak kalau aku nak masak..
kalau tak takpe la..tapi lain macam je takpe nye tu..

maka bertemankan headphone wireless..ke dapo la aku..
kuarkan ayam..perap kejap dengan garam kunyit..
goreng..tos and buat kuah kicap nye..
kuar kan kangkung..potong and goreng campak-campak..
then masak nasi..elok siap sume..anak bangun..
Hazeeq mintak susu..si Hanees pun same nak susu jugak..
da siap masuk instagram da pun..kejap lagi sampai la tu agaknye..
gini la bile da ade suami..ikut tekak sendiri..tak payah masak takpe..
tapi bile fikir anak-anak..suami..kena la jugak buat-buat rajin..
bile entah nak betol-betol rajin ni..

#MuhammadHazeeqDarwisy 2y7m already

Assalamualaikum..

lame da tak cite pasal Hazeeq..
30hb yang lepas..Hazeeq da pun genap berusia 2 tahun 7 bulan..
da tak lame da nak masuk 3 tahun..
Alhamdulillah..syukur sangat dikurniakan anak sebaik Hazeeq..
meragam sikit-sikit tu biasa la.
nama pun budak kan..tapi masih lagi dikategorikan behave di mate aku la..

berat pun da 11kg..even pun nampak macam tulang je..
selera makan ikut mood lagi..
kadang tu makan nasi sampai 2 senduk sekali makan..repeat makan 3 kali sehari..
kadang selera die mee or spagetti je..2 kali sehari.
kadang tu susu je la sampai 2 3 botol sehari..
kudap-kudap kena ade biskut atau roti..

jajan makanan ringan tu memang da lame tak beli..
kalau da depan mate die..memang akan makan jugak la..

perkembangan:

  • masih lagi susu botol..susu Sustagen Junior 1+..baru semalam ibu try bagi Dutchlady Coklat 123..harap sesuai la..sebab nak cut cost punye pasal..
  • lampin drypant Huggies saiz L atau Drypers drypantz saiz XL
  • cakap masih lagi banyak yang ibu and ayah tak paham..kurang pandai lagi susun ayat..die tahu sebut 1 1 perkataan je..
  • da lancar 123 in english..tapi kadang-kadang ter"miss" nine..in BM tau 123 je la..
  • da kenal 90% ABC..kalau tunjuk bukan dalam order pun die da sangat kenal..
  • cepat belajar ikut pergerakan tarian..tengok sekali je da boleh buat..
  • alif bata masih tunggang langgang..yang lekat dekat mulut die alif ba ta..jim kho..da ya lam mim num..tak kenal pun lagi..
  • sangat behave dengan adik..suke cium and gosok adik..
  • tido atau menyusu mesti nak ade tangan ibu..atau tangan ayah..kalau 2 2 tak dapat..die akan baring tepi adik and pegang tangan adik..
  • most of baju seluar da jadi senteng..kasut pun tinggal kasut raye je yang muat lagi..
  • aktiviti harian akan dimulai dengan tengok disney mickey mouse..pastu pocoyo..then bu start main lego..main block kayu..mai bola..main kereta..sepahkan puzzle...
  • and Alhamdulillah Hazeeq jarang sakit..jarang demam...batuk or selsema..syukur anak sihat..
lebih kurang tu je perkembangan Hazeeq yang ibu notice..even pun dalam hati ibu ni ade sikit rase gusar sebab Hazeeq masih belom lancar bercakap..tapi sedikit relieve sebab da kenal ABC..lagi pun doc da pesan..perkembangan anak tu lain-lain..

Hazeeq da boleh diharap kalau suruh amek lampin..amek bedak..amek towel..buang sampah masuk bakul..hantar baju kotor masuk bakul..kemas balik mainan and susun balik ikut yang ibu susun..kemas mainan ikut kategori..

soon Hanees da boleh same-same main mesti Hazeeq tak rase borink lagi..now ni pun kena gagah diri..rajinkan diri untuk bawak die gi taman main..kalau tak terkurung je la dalam rumah dengan ibu..memandangkan cuaca sekarang ni hujan je..memang tak dapat nak tolong la..

ayah je la yang kena bawak Hazeeq pusing-pusing before g keja..and balik dari keja..

semoga Hazeeq membesar dengan sihat and kekal behave macam sekarang..jadi anak yang soleh..jadi abang yang boleh diharap..takmo gaduh-gaduh nanti ye..and semoga bertambah selera makan hari-hari.. ^_______^

Ubah Suai

Assalamualaikum..


kemain kan..macam deco-deco bersama Eric jer..

sebenarnye da lame da nak ubah kedudukan perabot dalam rumah ni..
tapi sebab takde kaki tangan yang nak membantu..so hasrat tinggal hasrat je la..
terpendam dalam hati..

biasa lah kalau da dok rumah je hari-hari..hadap dinding yang sama..
lame-lame rasa macam nak kan perubahan suasana baru kan..
dulu masa dok umah 2 storey..living room adalah agak luas..
hari-hari aku ubah kedudukan sofa..
ubah meja makan..

bile pindah sini..da hampir 8 bulan..kedudukan perabot adalah same macam mule-mule pindah..
biasa kena tunggu suami cuti..atau tunggu adik aku datang..
pastu akan aku kerah kan tenage mereka..

da tak tahan punya pasal..
2 3 hari lepas..aku call suami..tengah-tengah die keje..
tanye if die cuti bile-bile nanti..sudi tak die nak tolong aku kemas..

Alhamdulillah..Ahad semalam die cuti..
pagi tu bantai tido dulu..memasing syok berselubung..sampai pukul 10:00 pagi..
bangun siapkan breakfast nasi goreng..siapkan anak-anak mandi..
sempat layan JJCM and Melodi dulu..

memula misi kemas bilik tido..bukak katil..kasi guna tilam bodo gitu je..
da ade anak 2..berhimpit-himpit la jawabnya atas katil..
da bukak katil ni senang..malam nak tido..combine dengan tilan bujang lagi 1.
da jadi macam tilam king saiz da..bilik sempit..
so kena pandai ejas la balik lemari baju..meja solek..

siap dalam bilik..proceed living room..ubah kedudukan tv and sofa..
oleh kerana space nye adalah sempit macam lorong..
tapi memanjang..maka idea kami adalah terhad nak deco macam mane..
if panggil eric pun belom tentu beliau mampu deco memenuhi citarase aku..
so ubah bagi praktikal je la..senang untuk Hazeeq gune space die nak men motor kereta dalam rumah..
senang untuk aku kemas..
sedap mate memandang..senang juge untuk having tetamu..

bilik tetamu jugak kasi kemas..bukak mane yag tak perlu and sumbat dalam stor belakang..
bilik Hazeeq pun kemas buang habuk..kemas mainan die..basuh cadar..
esok kalau sempat nak basuh segala soft toy die..
kena basuh atleast sebulan sekali..
dalam banyak-banyak bilik kat rumah ni..bilik Hazeeq adalah paling kalerful..
suke beno kalau tido dalam bilik die..nyaman je rase..
and bilik die paling kurang habuk..

tinggal dapur je la yang aku tak usik kemas pape..
malam lepas Maghrib suami ajak ke Giant beli ape yang da abes..
kali ni beli ape yang perlu sahaje..beli mane yang mampu je..
banding harge..amek yang murah..
isi borang name and email..dapat lampin pakai buang percuma untuk Hanees..
beli susu Hazeeq yang penting..
beli serba sikit lauk..

ni pun update sebab rase rajin nak menaip..
anak-anak da lelap..suami juge..

p/s : esok hajat nya nak puasa..
puasa sunat..and nak kontrol sikit intake..
berat hari-hari makin naik..
semalam 65kg..hari ni da 66kg..
aku da rupe ikan buntal da..

Saturday, November 30, 2013

Refleksi Diri

Assalamualaikum..

kegianan nak menupdate sesangat..
tapi macam da tak lalu je nak cari idea..
sebab hari-hari pun lalui kehidupan biase je..smooth and silky..
kekadang je la melalui bumper-bumper kehidupan..
ehem..ehem..

now anak sorang da tido..sorang lagi dok melilau dalam gelap..
entah ape projek la die nak buat..
laki pun da tido..mate aku memang biase da..selagi tak pukul 3 4 pagi memang tak mau tidonye..

sekarangg ni..bile da makin tua..
makin banyak benda nak kena fikir..
kehidupan kite ni..jam pasir yang Allah da pinjam pada kite ni..
tak tau la bile pasir nye akan habis kan..
entah esok masih mampukan untuk kite tengok matahari..

takut..tapi lumrah manusia..kekadang datang jugak lalai nye...
bile sampai waktu nak pejam mate..mesti akan terfikir macam-macam..
dose silam..kesilapan lalu..kekhilafan..penyesalan..semua da macam flashback da..

setiap saat yang aku da sia-siakan saat ni..
akan pasti aku kesali di kemudian hari nanti..
biasa..da takde baru nak hargai kan..
dulu zaman study..bukan main malas lagi nak belajar..gatal fikir nak berlaki je..
konon ade laki ni senang kehidupan..
tak tefikir pulak betapa besar nye tanggungjawab yang perli dipukul..

kadang terase "baru 4 tahun kawen" kadang terasa "da 4 tahun kawen"..
subjective..4 tahun bukan ukuran sekejap atau lame..

sekarang ni..ape yang penting..hari-hari kena tanam semangat baru..
semangat baru..untuk cube berubah.ubah diri sikit-sikit ke arah yang lebih  baik..
jangan difikir sangat ape yang kite tak dapat and ape yang orang lain dapat di dunia yang kompem fana ni..

meh la kite fikir untuk ganjaran yang Allah da janjikan di akhirat nanti..
even aku tak mampu nak berubah sedrastik mungkin..
tapi Alhamdullilah..perubahan sepanjang 4 tahun ni adalah konsisten..takde la perubahan yoyo..
macam azam aku nak kurus..

azam semate-mate..mase kenyang ke main azam nye tinggi melangit nak diet..
hari ni nak minum milo je..
tak sampai 30 minit..slow-slow bukan tudung saji..hadap nasi 2 pinggan..
rase bersalah..lepas makan terus timbang..agak-agak naik 200gram je..
boleh sambung bedal biskut same roti cicah sirap limau pulak..

kalau da timbang naik 2kg baru la insap kejap..
terus buka video senamrobik..amek tali skipping..
lompat 2 3 kali..mengah..duduk hadap TV..baring lalu lena bersama rase mual kekenyangan..
resultnya...turun 500gram..gained 2kg..

p/s: rase macam sayang je nak masukkan gambar dalam blog..hehhe..padahal pemalas..motip??


Wednesday, November 20, 2013

Checkup #NurHaneesDhaniyaa

Assalamualaikum..

da janji nak update cite checkup Hanees..
tapi macam malas pun ade..
even ade belambak je gambau nye..
rase nak update tapi malas terlebih lagi..
siap setel kan hal rumah..tergolek ngadap Korea..
tu pun kalau si debab tu tido..

tapaw je la cite checkup Hanees dalam 1 entry ni..
ni mase checkup 1 bulan..genap 30 hari..kirenya aku dalam pantang pun lagi..tapi da rupe orang tak pantang pun..Debab steady je nak kena inject..nanges la jugak sikit..ibu dukung je terus senyap..

perkembangan masa sebulan..berat naik dengan jaya nye..masa lahir 2.94kg..sebulan da 4.11kg..lebih dari 1kg naik nya..mase tu da takleh nak pakai newborn..merah-merah da peha KFC die tu..dapat tukar yang S pun macam ketat jugak..so tukar amek S dari brand huggies..sebab huggies punye tu die macam lega sikit tang peha..klu Drypers kecik sikit..cume Huggies ni cepat je penuh kencing nya..
kalau Drypers..up to 6 hours pun steady lagi..tak de la bocor..

inject sebulan ni takde deman ke ape..lepas checkup jalan-jalan kat tempat keje suami..lepas tu bos suami belanje makan pizza..kelas ko !..30 hari pantang bedal pizza..memang da tak rupe pantang pun..bertabah lah ko wahai badan..jangan la ko sakit-sakit ye..kesian kan la kat tuan ko yang tak berape nak insaf ni..

yang ni pulak mase genap 40 hari..Hanees bersiap-siap nak kena pi sunat..ni 1st pengalaman bawak anak pergi sunat..gambau kat UMRA takde..sebab hati adalah gundah gulana..fikirkan anak yang nak dapat sakit..

ibu yang terlebih cuak..senang je..tak payah buat appointment pun..cuma call lah UMRA untuk tau sama ada doc yang nak sunatkan tu ade ke tak..or hari ape yang die ade..pepagi tu takde la aku kalut sangat..sebab bukan nak jumpe Paed pun..sampai je terus gitau tau kat kaunter nak sunatkan baby..
kejap je da dipanggil masuk..

doc suruh standby siap-siap lampin if baby berak kena bersih kan dulu..and memang aku da standby dalam henbeg aku siap-siap da..tapi Hanees tak berak pun lagi..kencing je la..mase nak buat tu..doc tak bagi ibu tengok..aku dok la belakang tabir tu..gelisah da..dengar anak jerit nanges..aku ni nk terkeluar air mate da..

doc panggil and tunjuk la kat mane yang d dipotong..kesian..Hanees menanges sampai merah-merah muke..sakit kot..doc ajar care nak bersih..tak leh mandikan untuk 1 hari tu..lap and cuci kencing berak die dengan air masak..jangan bukak lampin tu before 2 hours..unless die berak kena la bersihkan..caj sunat baby gegirl kat UMRA adalah RM50 sahaja..

plan asal konon suami nak bawak pergi makan-makan lepas setel hal anak..tapi memasing da mati selera lepas dengor Hanees nanges..aku and suami decide takmo la lelame kat luar..nak terus balik rumah je la..nak bagi Hanees rehat dengan selesa..so tapaw je la makanan..

latest checkup Hanees 2nd months and 3rd months gambar nye entah kemane-mane..
malas nak mencari dan mentransfer..

checkup 2nd month doc bekalkan ubat demam..balik tu terus suapkan ubat..so tak sempat demam la..tu pun dok jage-jage jugak takut terdeman k ape..macam biase..lepas inject gi jenjalan makan-makan..

checkup 3rd month..amazing Hanees langsung tak nanges..and tak demam..bulan depan sepatutnya ade injection untuk dos pilihan tu..fikir punya fikir aku rase tak perlu la kot..harapnye tak de pape la..
2 dos da dekat RM500..kena amek 2 kali..so 1k..sekarang ni..keadaan ekonomi yang tak berapa nak ok..plus..kalau anak dihantar nursery memang di galakkan amek..tapi aku kan jage anak sendiri..mudah-mudahan Allah lindungi la anak-anak aku dari sebarang sakit bahaya..

Berat Hanees : NB 2.94kg
                         1 month 4.11kg
                         2 month 4.90kg
                         3 month 5.30kg

kalau ikutkan perkembangan berat Hanees tu takde la naik banyak mane pun..Hazeeq dulu naik almost 1kg  sebulan..tapi nampak kurus je pun..ni Hanees sapa yang jumpe mesti  kate die da 6 bulan..mase 2 bulan ritu da siap pandai gelak-gelak da..

sekarang ni pantang agah sikit..bukan main lagi..da pandai ajak orang sembang..suke tengoj tv..same macam Hazeeq..suka sangat kalau abang main dengan die..tapi malang nye..Hazeeq tak berapa nak layan mane adik..kalau adik tu da melalak baru la die nak pergi layan..

so far..senang jage both of them..cume onwards ni..rasenye aku kena lakukan banyak perubahan..kena lebih rajin untuk bawak anak jalan petang-petang..gi taman main-main..harapkan ayah..keje dari pagi malam baru balik rumah..

keje pulak 7 hari seminggu..and alang-alang da beli carrier Bjorn yang mahal itu..mari lah kite exercise petang-petang bawak anak beriadah..

p/s : 1 entry ni da amek mase 2 3 bulan nak di publish..takde mood skang ni..tak reti nak start dari mane pun entah la..

Thursday, October 10, 2013

Makanan Kegemaran

Assalamualaikum..

tetiba je kan..da lame tak update..pastu terus update makanan kegemaran..

alasan tak update sebab mood ke laut..
game online yang aku da layan bertahun lame nya pun aku da stop kan..
reason nya sama..sebab mood ke laut..

hari-hari lebih dari 5 kali aku refresh blogger..
sibuk nak bace blog orang je la pun..
status FB pun da lame tak berupdate..
kalau ade pun..share gambar anak-anak kat ig..which terus share kan kat FB sekali.

so life adalah sangat hambar sejak 2 3 minggu ni.
ditambah pulak dengan hati yang dijentik dugaan..
terus down segala mood dan semangat..
ni pun ade sikit-sikit sisa semangat hasil dari sokongan suami and BFF..
yang tak putus-putus bagi semangat..
yang sentiasa ade waktu susah dan senang..

bile life down gini..ibarat saat roda berada dibawah..
pastu lenyek pulak tahik ayam..dugaan datang bertimpa-timpa..
jangan la diharap yang aku ini akan downkn selera makan..

sambil-sambil dok sok sek sedut lelehan hingus hasil menangis seharian..
tangan masih lagi laju senduk nasi berlaukkan telur goreng berkuahkan kicap..
laju aku suap ke mulut..
bila hati susah..selera aku makin besor..
biar duet simpanan makin kurang..biar pun hanya mampu berlaukkan telur..
selera aku untuk menjaman nasi..tetap 3 kali sehari.. !

tadi waktu sedang suapkan anak makan..
tetiba aku teringat..dulu kan waktu sekolah..selalu la kawan-kawan buat buku scrap..
lepas tu mintak kawan-kawan 1 kelas tulis biodata..
and bile tibe part makanan kegemaran : "satay"
sekarang aku tak suke pun makan satay..

lalu aku terfikir..
dulu mase kecik-kecik..aku susah..
sekarangg pun bukan la senang..tapi takde la sesusah dulu..
makanan kegemaran tu aku fikir konon macam sedap..
yang aku craving nak makan sangat-sangat..
jarang dapat makan satay kot..
kalau dapat makan satay tu kire heaven sangat la..
feeling orang kaye baru..
terus berlagak cerita dekat besfren..

"weh semalam aku makan satay !"..kata kau !

and bile da tua ni..baru la aku sedar..
aku takde pun makanan feveret yang betol-betol aku feveret all the time..
mesti bertukar-tukar punye..
kalau zaman kapel..pakwe pun konfius aku suke ape..
nasib bile da kawen ni..suami jenis layan je selera tong sampah aku ni..

bagi aku cukup kalau makanan tu pedas..
super hot lagi bagus..untuk savoury dish la..
kalau makanan manis..lagi la tak boleh nak specific..

aku kalau craving nak benda manis senang je..
pergi dapur ngap milo..ratah milo macam tu je..
hilang la rase nak benda manis tu..
tak perlu la nak berguling-guling ajak suami gi hotel order desert 5 stars..

jadi bile difikirkan tu..(sebab da takde ape nak fikir)
makanan feveret aku : lada la kot kan..da name pun suke yang pedas je..
Alhamdulillah perut takde la meragam..
macam seminggu 2 ni..aku selalu masak sambal telur..

goreng telur mate..kuning jangan masak sangat..cair-cair..
and buat kuah sambal sos yang pedas masam..
selera makan nasi 1 periuk 2 pot aku sorang je ngap..
anak selera omputeh..makan pasta je..tak mampu beli pasta..
ibu masak je bihun..janji masuk la jugak karbo dalam perut hari-hari..

tapi sebetolnye buat mase sekarang ni..
ape sekali pun yang ade depan mate aku ngap..
level kelaparan aku adalah maksimum..
aku boleh gain 3kg just in a day !..
hasil makan sahaja..
alasan sebab susukan baby ?

boleh terima k?
orang len susukan baby..ok je boleh je nak tahan makan nasi..
tapi tidak bagi ku..

konon pepagi makan oat..nak tahan dari makan nasi..
tak sampai 2 jam..da rase gigil lapar..
laju-laju masak nasi..goreng telur..
tuang kicap..hiris bawang and lada banyak..
suap nasi panas-panas..telur mate cicah kicap pedas !
pergh..lap peluh la sambil makan..

hehe..nampak kan permainan nye di situ..
takde motif update blog melalut..
nanti la kalau rajin..baru update cerita pasal Hanees nye checkup..
and pengalam pertama bawak baby sunat..

p/s : korean fever aku da datang balik..feeling ahjumma sangat..sebab nak feeling idol tak mampu..berat ahjumma ni terlebih 22kg..sape nak nanti pm FB ye..ahjumma bagi free je.. ^__^

Monday, September 9, 2013

Jangan Buruk Sangka..Maaf & Lupakan = Hati Kita akan TENANG !

Assalamualaikum...

sebenarnya mengantuk yang amat ni..siang tak sempat nak tumpang tido..kemas rumah mendobi and curi masa pilih-pilih lace untuk baju cust..

even pun hari ni baru nak masuk 28 hari berpantang..aku tak boleh nak mem besar sangat kat rumah..keje kena jalan..rezeki harus diusahakan..dari dok penatkan otak fikirkan ape yang terjadi..menanam rasa benci yang makin membuak..lebih baik.tenangkan hati..maaf dan lupakan..tak payah sentuh kalau tak perlu..Allah sentiasa ada..kite je yang kadang tak sedar..aku yang selalu lalai..tersasar..

dijentik sikit terus melatah...Alhamdulillah.Allah kurniakan kelahiran kali ni mudah..mudah untuk aku sembuh dalam tempoh singkat..seminggu aku rase da 90% recovered..sekarang ni lagi la..da macam orang tak pantang da..syukur jugak anak-anak behave..membolehkan aku ade banyak masa untuk memanik..sesungguh Allah tahu..ape je yang aku termampu tanggung..

kalau ikutkan stress yang aku tanggung da lame kot aku meroyan..tapi kuatkan jugak hati..sampai hampir nak demam sebab menangis je dari malam membawak la ke malam esok nya..

soal nak masak..buat kerja rumah..mandikan anak..mandikan siri sendiri jugak takde masalah..Abang Hazeeq akan jage adik Hanees..

cume rase kesian bila pandang muka suami..aku tau dia menanggung tekanan..kalau boleh die tak nak share pun dengan aku tekanan tu..sebab die tau aku tak leh nak handle tekanan..lebih-lebih lagi dalam keadaan hormon tak stabil..dalam keadaan masih berpantang..

masa mula tahu..hati remuk hancur...menangis je yang aku mampu..walau penat berjage susukan anak..sepicing pun tak boleh tido..pelukan suami bagi aku kekuatan...kesabaran dia..ketabahan dia untuk terus usahakan rezeki buat kami..hadap segala fitnah dan tuduhan..aku tau die jugak punya hati..kesabaran die diuji..sebagai isteri..kena lah aku berpura untuk kuat..supaya dapat tak menambahkn risau.dihati die..

pada Allah aku berserah..sebab jaminanNya..dunia ini hanya sementara..melolong untuk dunia yang fana?..rasa kurang berbaloi..

so..cekalkan hati..terima perubahan ini dengan positive..

Sunday, September 1, 2013

Berpantang Sendiri on Day #20

Assalamualaikum..

sedar tak sedar da 20 hari Hanees lahir ke dunia..
Jumaat pagi gerak balik Dungun hantar Ma..and pagi-pagi Sabtu terus gerak balik BSP..

hari ni suami masih bercuti..
1 sebab nak tolong aku sesuaikan diri nak manage 2 kids ni..
and lagi 1 sebab die tak berapa nak sehat..lebih 20 kali dok ulang alik toilet..
cerry berry..muntah..makan tak bape nak mau..
baru 1 hari sakit da lost lebih 3kg..muke pun da pucat..
but still rajin tolong mendobi sidai baju sume..
siap vacuum 1 rumah..

actually sume kej rumah tu aku da boleh buat..
cume time nak mandi or nak ke tandas tu yang aku tak bape konfiden nak tinggalkan Hazeeq and Hanees..
so far memang die tak de usik ape..tapi tu la..budak..kite tak tau..
kang datang akal nye..nak cium nak peluk..nak dukung..haru jugak..


ibu

  • hari ke-3 aku da selesa bangun duduk..jalan pun da tak bongkok..tapi peranakan masih bengkak..
  • rajinkan diri untuk pakai bengkung moden 24 jam..buke hanya waktu mandi..and sangat membantu..senang untuk bergerak ke sana sini..
  • tak sampai seminggu aku da start menyapu bersihkan rumah..cuci bilik air..sidai baju kat ampaian luar.
  • aku tak leh nak manje macam orang lain..sebab suami aku bukan jenis kerja yang dapat cuti 2 minggu nak jage wife dalam pantang..so kena kuatkan diri..
  • pantang makan macam biase..tapi sebab kan alergic seafood yang melampau..aku hanya mampu makan nasi dengan sup sawi and lada hitam..or bubur kosong dengan lada hitam..paling sedap pun bihun sup dengan sawi and lada hitam..segala ikan kalau aku makan..selang sejam je da start rase gatal and nak batuk..
  • breakfast or in between waktu makan utama aku makan roti or biskut je la..air pulak sedap togok air kosong..nak rase manis minum susu Dutchlady..or Horlicks Fiber..and susu aku adalah membuak-buak..
  • da lost 10kg mase hari ke-16 lagi..and sekarang ni maintain je la takat 62kg tu..memang susah da nak turun..Hazeeq dulu pun..aku lost 10kg..pastu kekal la kat situ sampai bile-bile..
  • Alhamdulillah..sebab rajin berbengkung..so perut da flat..ade sikit je lagi geleber dekat tempat jahit tu..tak berape nak berani tahap extreme nak tarik kulit tu masuk dalam bengkung..
  • dengan konsisten nye aku sapu losyen Mustajab 3 kali sehari..minum pati gamat 2 kali sehari..Innershine sebotol sehari..pati haruan baru consume 2 botol..stop dulu sebab gatal..
  • lepas habis pati  gamat sebotol tu..akan di sambung minum Jus Perawan pulak..untuk kecutkan peranakan..lain-lain jamu doc advise tak yah..tak elok untuk rahim orang yang czer..and tak elok untuk baby yang menyusu..panas..
  • bab urut belom lagi..masih mencari..da ade contact number tukang urut..but mostly kite yang nak kena pergi amek tukang urut..agak susah sebab suami kerja pagi..lepas Maghrib baru sampai rumah..
  • overall aku rase pantang kali ni da mcam tak berpantang sangat pun..even aku tetap berstokin..sebab aku da cergas ke hulur hilir..dukung Hazeeq..angkat berat tu terpakse la jugak..da tak de sape yang aku nak mintak tolong..wahai badan..jangan la sakit dikemudian hari ye..bukan sengaje aku nak degil..tapi da tanggungjawab..
Hanees
  • sangat-sangat behave..tak meragam tengah malam..
  • menyusu selang sejam or 2 jam..
  • salin lampin in between 3-4 hours sekali..tu pun kadang ibu terlajak tido..die pun lena je tido dengan penuh ek ek kat montot..sangat baik..ibu yang rase bersalah..sebab penah tertido tak sedo nak bangun tukar..and lampin die da bocor sampai basah baju tido die..maafkan ibu ye sayang..
  • Hanees kecik so baju newborn pun nampak baggy dengan die..lampin kompem la NB nye..
  • tanggal tali pusat pada hari ke-10..abang Hazeeq dulu genap seminggu tanggal..
  • nak mandikan pun senang..nanges pun sikit-sikit je..kadang memang tak nanges langsung..
  • kembung perut pun jarang sangat la..kena rajin sendawakan die lepas die nyusu..
  • so far sepanjang aku jage die sendiri ni..agak lega sebab senang nak tidokan..bile die bunyi je..sumbat nenen..then die sambung tido..tukar lampin pun die elok je tido terkangkang..
  • kadar die nyusu..kencing berak adalah normal..
Hazeeq
  • juga sangat-sangat behave..1 malam je yang die tak tido bawah ketiak ibu..malam yang aku bersalin tu sebab aku katt atas bed..so die tido dengan ayah..malam ke-2 da balik rumah..kejap je die tido dengan ayah..pulu 1:00 pagi masuk bilik nak tido dengan ibu..and sekarang ni tido malam ibu diapit anak-anak kiri kanan..gilir-gilir..lepas adik da puas nyusu..ibu ngiring peluk abang pulak..
  • masa Tok Ma jaga..makan pun susah..Alhamdulillah bila dengan ibu and ayah ni die senang nak makan..susu 3-4 botol sehari..
  • banyak habiskan mase main sorang dengan toys die..
  • kadang agak crancky dengan orang luar..die tak biase orang lain arah-arah die..and of cos orang luar tak paham perangai die..da name pun dok umah dengan ibu je..
  • hari tu mase ikut ibu gi checkup..Dr.Karamjeet puji..kate Hazeeq ni bijak..puji sebab Hazeeq tak suke lompat sane sini..and tak suke budak-budak lain terlompat sane sini..tak behave kat tempat orang..sampaikan doc dok sembang pasal Hazeeq and da lupe nak review pasal ibu..
  • suke sangat kiss adik..kiss kat dahi..kalau adik nanges die akan kate "da..da..mo anesh"..
  • and asal name Hanees pun dapat dari abang Hazeeq..die yang selalu kiss adik and die akan sebut..erm anesh..means bau adik wangi..manis..sebab aku pakaikan Hanees cologne yang bau sweet camtu..

harapnye perjalanan lagi 24 hari and hari-hari yang seterusnya akan bertambah senang..and senang bagi aku if aku da dapat makan sesuke hati..mueheheheh..

tak sabar nak jenjalan shopim baju baru untuk anak-anak..soon nak raya haji kan..agak-agak ibu akan turun lagi tak berat..

harapnya takde la kalut nak handle 2 anak ni..lagi-lagi bila travel..and yang paling penting..harapnye both my little angels ni akan kekal behave begini..

p/s : special thanks to my mum sebab sanggup jage Angoh for past 18 days..and yang paling utama dan pertama..of cos la my dear suami..yang tahan dengan emosi perubahan hormon bini mu ini..terima kasih sangat-sangat Abang..terima kasih jugak sebab da naikkan gaji sayang !.. ^___^


Tuesday, August 20, 2013

Pengalaman Bersalin - Presenting "Nur Hanees Dhaniyaa binti Muhammad Muzakkir"

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..da genap 7 hari..
saje je nak tunggu 7 hari bu nak update..
padahal ngadap je PC men game kan..
orang sekarang berpantang pun da moden..

13 Ogos 2013

saje je pilih tarikh ni..alang-alang da Dr. Rafi suruh cepatkan lagi tarikhnye..
tarikh asal should be on 15hb..tapi kalau 15hb tu da lebih 39weeks da..
dari amek risiko doc discuss dengan suami..suruh pilih either 12hb or 13hb..
so decide pilih 13hb la..buleh la raya lebih sehari kan..and 11hb & 12hb tu kena jugak menjengah UMRA untuk inject DEXA..sakit !

gerak dari rumah seawal jam 7:30 pagi..kire bagun suboh tu terus siap-siapkan anak sume angkut bawak gi UMRA..
sampai UMRA da pukul 7:45 pagi gitu..kena ade kat sane pukul 8:00 pagi patutnye..konon datang awal nak chop bilik..seba bilik tak buleh book..sehari sebelom tu aku da tengok bilik..and VIP room yang aku nak tu ade 2 bilik je lagi..sekali sampai tu da ade yang dulu dari aku..

setahu aku hari Selasa tu ade 4 orang yang dijadual kan untul elective LSCS..ingatkan aku da yang paling awal..ok la aku orang ke-2..dapat jugak bilik VIP..but if sampai lagi awal..dapat bilik yang lagi 1 ni lag best..sebab ade sofa bed..bilik aku takde sofa bed..ade banyak sofa..tapi nak buat tido tak best la..

tapi aku da standby toto da untuk anak aku golek-golek baring..and dalam bilik tu ade sofa yang buleh lipat-lipat jadi bed tu..suami yang tido situ..adik, ma and Hazeeq bergolek atas toto je..

saje angkut reramai supaya suami aku tak susah nak kena run sane sini..plus Hazeeq tak penah jauh dari aku..
waktu ni pukul 9:48 pagi..baru lepas buat CTG after disuruh salin pakai gown..dishave kan..and di masukkan ubat berak..giler ubat die mencuci usus aku..abes segale lendir keluar..lega..

tepat pukul 10:20 aku ditolak masuk OT..VIP nye OT..len dari OT yang aku masuk time Hazeeq dulu..
OT ni bed nye bukan la besi..so takde la igauan ngeri sejuk ke ape..masuk OT bukak tudung and pakai penutup kepale tu..macam shower cap tu..

then naik baring atas bed..Anaes masuk cucuk jarum kat tangan..monitor BP..and explain nak cucuk kat tulang belakang..dulu time Hazeeq amek epi time sakit so macam takde rase pape..sebab contraction adalah sangat sakit..lebih sakit dari dicucuk..

kali ni nak cucuk hidup-hidup ni..aku adalah nebes..pengalaman lepas tu sikit sebanyak membantu..plus midwife and nurse jugak banyak membantu..setle dicucuk terus rase da kebas-kebas..

da betol-betol kebas sampaikan aku langsung tak leh nak gerakkan kaki..then nurse maklum yang dorang nak masukkan tiub kencing..aku redha je la..tadah je..rase tapi tak sakit..layankan je..

tepat jam 10:30 pagi Dr. Niraj masuk..ye die la yang belah perut aku..giler cepat kan..segala preparation dorang buat dalam 10 minit gitu je..serius memang laju dorang buat keje..mate aku ni dok tengok jam je..so memang aku tau and ingat sangat-sangat pukul berapa and ape dorang buat..

VIP OT ni lampu besar die tu bukan jenis besi yang pantulkan image tu..jenis yang kaler putih susu..jadinye tak perlu risau nak nampak ape yang dorang buat..memang tak nampak pape..and aku tak rase pape langsung..cume memula tu ade bau hangit..and bile time baby nak keluar tu ade nurse tolong tolak perut aku..

the baby keluar..Dr.Rafi masuk..dari ape yang Ma and suami aku bagitahu..kat luar OT tu..tetibe dorang jerit emergency and Dr.Rafi lari-lari masuk OT..dorang da nebes da ingat pape jadi kat aku..tapi seingat aku takde pape pun..tak tau la kalau dorang tak nak gitau pape..

dorang tak tunjukkan pun baby ke aku..dorang kate baby sejuk..kena cepat-cepat panaskan..lagi pun OT tu kan super sejuk econ nye..doc siap sembang-sembang kate rahim aku ok..leh dapat 7 anak ni kalau jage..and both of them kiri kanan jahit aku..

oo..ye..baby keluar tepat jam 11:00 pagi..melalak kuat jugak anak aku sorang ni..abang nye dulu tak sangat..

suami dipanggil untuk tengok anak and potong tali pusat..suami sempat la amek gambar..tapi tak leh azan and qamat lagi..dorang nak bersihkan dulu...

by 11:30 pagi aku da ditolak keluar dari OT..2 3 kali aku tanye doc anak aku camne..keluar je dari pintu memula OT tu terus nampak anak aku..Dr.Rafi suruh nurse stopkan aku kat situ kejap..dia amek tangan aku and bagi aku pegang tangan anak aku..1st touch..mate melilau je..muke sebijik macam abang...seronok lebih kali ni..sebab aku sedar segalanya...
abang Hazeeq kepenatang tunggu..da la kena bangun awal pagi..
yeay !!..saya da keluar lihat dunia..Alhamdulillah..sihat dan sempurna sifatnye..tunggu dorang bersihkan je..sebab aku da tak sabar da nak pegang..siap pesan dekat doc..say nak anak saya terus dihantar ke bilik saya ye..sebab sy nak fully BF...
ni belom dibersihkan lagi..baru lepas di azankan..ayah masuk dalam surau azankan baby..senang sume on the same floor..bilik aku betol2 depan OT..surau sebelah bilik aku je..nursery kat bawah..
after 2 hours of delivery..muke da kembang sebab da masuk air untuk kecutkan rahim..and sakit pun da terase sebab bius pun da abes..sumpah sakit..sakit giler..tapi aku adalah hebat sebab mampu senyum lagi dengan nurse..takde la menyinga nak marah sesape..

petang pukul 5:00 dapat injection untuk painkiller..pastu ubat apetah cucuk kat peha..sakit masih terasa..tapi lega..baby sepanjang mase dengan aku..dorang amek mandikan and bawak pi cucuk je..sepanjang mase dengan aku..dorang ade offer nak tolong jagekan..tapi kau refuse..susah ke sakit ke..anak biar depan mate..

malam tu tak tido pun..dok layan baby yang takmo tido..susu pun da ade..so layankan die BF..ajar die...

14 Ogos 2013

awal pagi lagi nurse da masuk amek baby..pukul 6:00 pagi lagi dorang da nak mandikan babies..kesian tau..hehe..padahal elok je baby aku ni tak nanges pun nurse kate..baik sangat la..

and awal pagi tu jugak la nurse tanggalkan tube kencing tu..sengal jugak la..tapi tak sakit pun..dorang datang tukarkan pad..and pakaikan baju sekali..padahal aku boleh je buat sendiri..and siap pesan..if aku bangun kencing 3 kali..da boleh keluar da by noon..so excited nak try jugak bangun..sakit tu memang sakit..

pagi tu suami da balik rumah prepare bubur untuk aku sebab aku da kelaparan..and nurse pun da pesan suruh makan..kalau tak nanti perut masuk angin..suami bawak sekali Hazeeq balik..nak tunggu suami konon nye nak praktis bangun..tapi macam lambat sangat..
so mintak tolong adik..memang ngeri sangat-sangat memula nak bangun..sakit pedih and ngilu..aku bangun..gigil-gigil..tapi berjaye la ke toilet membuang and bersihkan diri..lepas tu da malas nak baring..susukan baby pun sambil duduk je..

dalam pukul 10:00 pagi ade pakar BF masuk..ajar camne nak BF kebetulan aku memang ngah BF kan baby..da ade anak yang Bf sebelom ni..so takde masalah..doc tu pun terkejut sebab die picit je memancut-mancut susu aku keluar..die kate 10% je ibu yang beruntung macam aku..ade susu yang banyak..and yes..susu aku sangat banyak..sape la nka tolong minum ni..bagi Hazeeq..die da takmo da..sakit bengkak susu..perah and simpan buat stock..tapi tak tau la sape yang nak minum nanti..badan berbau hanyir hamis susu..erm..

and lepas pakar BF keluar..masuk pulak doc untuk ajar buat senaman supaye kite cepat sehat..ajar senaman supaya tak sakit nak bangun..ajar kegel..ajar kemut itu ini..hehe..and ajar senaman supaya senang kentut..katenye biase ibu lepas operate ni kentut susah..and angin berkumpul dalam perut..lagi sakit nanti..and sangat berkesan..lepas praktis senaman dengan die..terus kentut-kentut..

sebelom Zohor on Rabu tu da discharged..suami setelkan bil..sementara aku kat atas makan bubur kosong yang suami masakkan..sedap..adik, ma and Hazeeq pun breakfast jugak..and terus packing kemas barang..salin pakaian baby sekali..nak balik baru la boleh pakai baju sendiri..
ni sebelom di salin baju sendiri..kain lampin spital..lusuh je..kesian anak ibu...
Abang Hazeeq yang kebosanan tunggu Oma siap kemas barang..die da mengantuk nak tido sebab pagi tu bangun awal sangat nak ikut ayah balik rumah..
baby Nur Hanees Dhaniyaa di hari ke-6..bu lepas balik jumpe doc..Alhamdulillah..both of my kids takde kuning..maybe sebab 2 2 pun blood type same dengan ibu..B +
and..Abang Hazeeq adapt well..takde lagi setakat ni die nak sakitkan adik..and die suke sangat kiss adik..bangun pagi je nak kiss..cume bile ibu susu kan adik..die akan tumpang same baring and minum susu die..hehehe

p/s : seminggu berpantang ni da tak rase berpantang pun..aku berpantang makan je pun..sume keje aku da buat..sapu laman rumah..sidai baju kat luar..basuh tu mmg la mesin yang buatkan..lap habuk..basuh toilet..sebab by 15hb tu aku da cergas bangun duduk.. Alhamdulillah..Allah permudahkan sebab tau aku ade sorang lagi amanah yang perlu dijage..keperluan dan hati nye...






Monday, August 12, 2013

Syawal 1434 Hijrah - Tema Shocking Pink !

Assalamualaikum..

Salam 5 Syawal...
kite update awal-awal la cite raye..
sebab esok kompem da tak boleh nak ngadap PC da..
mane nak update cite bersalin lagi nanti.. ^__^

In Sha Allah esok pagi baby akan tengok dunia..

tahun ni shocking pink tema kite ye..
beli kain kosong ni sume kak Jakel je pun..
memula macam tak de feel nak pakai baju raya..
aku rasa baju raya aku crowded sangat la..
besar la..gelebeh la..
siap pakse Ma and adik aku alter balik baju aku..
kesian dorang malam raya jahit balik aku sampai pukul 1:00 pagi..
demi tak mo tengok mak buyong emo-emo... ^_^
soon enough..will be Abang Long..kadang terover behave..
kadang kalau da mengamok tak sedor diri..
paling kuat tengking je la ngan ibu..
nak babap-babap kesian..tak sampai hati..
and this is menu di pagi raya..tahun ni memang tak masak banyak..
sebab raya ke-2 mentawaf rumoh sedara mara pulak..
and pepagi raye ke-3 da shoot balik Shah Alam..
so menu dipagi raya..Nasi Ayam super sedap air tangan ma..
ketupat rendang and tapai pulut daun getah..
pepagi raya sume berduyun solat raya..
tinggal aku ngan Hazeeq je la..
kemas pape yang patut..dorang balik tu aku da siap-siap pakai tudung da..
tunggu nak bergambar and nak gi umah nenek beraye..

macam biase..bergambar raya memang susah nak dapat gambar proper..
ni pun nak cepat..kalau lambat keluar rumah..
alamatnye tak leh nak kuar rumah la..
berduyun da budak-budak datang nak mintak tol..
me with the siblings..and Hazeeq of cos.. ^_^
the girls in fam..
me sista n me mother..
us..the sistars...
with adik bongsu..the tallest !
merangkap 2nd Ibu Hazeeq..
gambar beraye rumah orang memang tak snap..
sibuk melahap je keje aku..

even tak banyak pun rumah yang aku pergi..
tapi best..tiap rumah yang aku pergi tu aku makan sampai 3 pinggan..
and most of them dok kate la aku preggy kembo..
makan puas-puas sebelom kena berpantang...

so far raya ni amat bermakna bagi aku..
suami sanggup balik awal sebab timbang rasakan aku takut lenguh badan hadap jam..
and most of the time die adalah super caring..
cume dia kalau dapat tegang pedal minyak..
aku nanges air mate darah pun die pecut laju-laju..
aku marah cmane pun die leh sengih je..
lelaki dengan kereta yang memang tak leh dipisahkan..

Alhamdulillah..petang raya ke-3 da selamat sampai BSP semula..
tu pun siap angkut sekali Ma and adik aku..
buat jage aku dalam pantang nanti..

Thursday, August 8, 2013

Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1434 Hijrah

Assalamualaikum..


Alhamdulillah...
selamat selesai sudah sebulan berpuasa di bulan Ramadhan..
rezeki raya sarat-sarat kali ni di kampung halaman..
seronok berpeluh menyiapkan persediaan raya..

pape pun..aku nak mohon jutaan ampun and maaf..
diatas segala silap salah mahu pun khilaf yang aku sengaje..
atau tak sengaje..semoge Syawal kali ni membawa jutaan makna bagi kite..

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Fitri...

tulus ikhlas dari kami sekeluarga... ^___^

Wednesday, August 7, 2013

Patch Lace with Detailing | BEADS & SEQUINS

Assalamualaikum..

another last minute tempahan..
tak silap aku..baju ni aku terima 5 hari sebelom aku nak balik kampung..
owner kedai sebelah dari kedai suami..

kesian sebab die beli jubah polos..
lycra material nye..
katenye nak simple je..
aku pulak fikir nak jahit and siapkan cepat je..
and in the same time kena la cari pattern yang simple..
senang jahit and cepat siap..
kebetulan pulak tahun ni baru nak inn patch lace ni..
aku da pakai dari raya tahun lepas lagi..

bergantung pada lace yang memang ade dalam stock aku je la..
tak sempat nak gi Jakel cari dah..
gune je la kaler yang ade..mix and match..
which kaler of lace with which jubah..
 so ini hasilnye...jubah biru with cream patch lace..
 purple jubah with pink patch lace
and emerald green ni with golden patch lace..aku suke combi kaler ni..
nampak klasik sangat..

dapat siapkan 3 baju ni dalam 2 hari je..
Alhamdulillah..mase siapkan yang 1st tu..aku da nebes da..
sebab pagi tu aku dilande sakit perut yang amat..
rase macam da sampai waktu baby nak kuar je..

tu yang jadi laju jahit nye..
tu pun terhalang dek sebab kain nye..material lycra ni..
kang tertarik benang jadi kedut-kedut..
kalau benang longgar sangat kompem la tak kemas hasilnye..
plus jahit kat bahagian lengan yang kecik je lubang nye..
memerlukan kesabaran yang tinggi...

khabarnye owner die sangat puas hati..
and die nak hantar balik baju ni..nak tambah utk bahagian badan pulak..
tapi tu lagi 2 bulan la kot..
tunggu aku abes pantang ye...

Biskut Raya 2013

Assalamualaikum...

ni entry adalah telah dijadualkan jam posting nye.. ^__^..

terlebih rajin sebab last day kat rumah da takde ape sangat nak buat..
so kite buat la 2 3 entry untuk auto publish..

baju raya da cerita..
now cerita biskut raya..
benda yang aku plan dari awal nak beli sahaja..
konon da sarat takut tak mampu nak ngadap buat je..

aku dari umor 17 tahun start buat biskut sendiri..
memang memula bermula dengan biskut tak berape jadi..
biskut tak sedap..
and year by yaer..Im proud of myself la..
atleast sedap biskut yang aku buat ditekak aku.. ^__^

suami da siap bawak balik tester bsikut dari kawan die..
kalau nak beli memang harga murah je..and silap-silap leh dapat free je..
tapi entah macam mane..rase tak complete sambaut raya kalau tak berpeluh bakar biskut kan..
so 10 hari terakhir puasa..
aku ajak suami ke Giant..beli bahan-bahan biskut..modal tak sampai RM100 pun..

esok nye terus start membako..
Alhamdulillah..selang seli dengan menjahit manik last-last minute..
dapat la jugak buat 4 jenis biskut ni..
super big tart nenas..feveret arwah Aboh..
Dahlia..yummeyh..yang ni da abes separuh masuk perut aku..
Sarang Semut..and simple cornflakes madu..

so mak buyong boyot-boyot ni bangga..
even da sarat nak meletop..sambil kadang tu menahan contraction yang false alarm tu..
tetap mampu siapkan kukis untuk family..
even simple..boleh la kan dari takde..

p/s : Alhamdulillah..rezeki anak gamaknye..dalam dok tolak tempahan manik..sapa sangka..tahun ni merase jugak pegang 2-3k hasil memanik..sakit pinggang berbaloi-baloi.. ^__^

Tuesday, August 6, 2013

Simple Crumble | BEADS & SEQUINS

Assalamualaikum..

kalau ikutkan tahun ni memang takmo janji nak amek ape-ape tempahan manik pun..
takut tak larat nak siapkan..
tapi kawan-kawan nye hal..
last minute pun aku terima..kebetulan badan rase ok..
and takde ape nak buat..
die pun request nak yang simple-simple je..
and tak rushing nak aku siapkan..



My Baju Raya | BEADS&SEQUINS

Assalamualaikum..

mood raya sudah mari..
tapi ni aku dok layan lagu Hafiz Hamidun - Kasih Pada Mu..
tak layan pun lagu raya..

barang sume da siap kemas..
tinggal tunggu suami balik and masukkan barang dalam kereta je la nanti..
hari berbuka adalah 100% tapaw..

lepas Maghrib nak shoot ke UMRA..
so kena siap cepat-cepat..

tema ray atahun ni pink..
mase beli kain ni memang aku da preggy tapi lom tau pun lagi gender baby..
kebetulan family nak pink tahun ni..
so redah je la..
beli kain kosong je anak beranak..
last-last puasa baru ma jahitkan baju aku..
almaklum lah nak ukur kebesaran saiz perut aku..

baju 2nd raya..salmon pink..memula tak nak la meriah sangat..
tapi sebab nye pattern baju ni macam ade belt kat atas perut..
kalau tak jahit pape nampak bangang sangat..
tapi bila da jahit kenapa jadi crowded sangat..

it takes me 2 days nak siapkan..
agak cepat..sebab biase 4 5 hari..
tu pun aku jahit time ade mood je la..
 with matching halfmoon shawl..
sume nye from scratch..
shawl buat sendiri..detailing pun sendiri..
da macam veil da..sekali tengok rase macam takkan pakai...
over mak buyong yang lagi 9 hari nak meletop ni bergaye sakan kan..
padahal badan da beso lori..
ni baju raye 1st..
same pattern je..cume kalernye shocking pink..
same dengan suami and Hazeeq..
da rupe belt da manik kat bahagian atas perut..
and hasil taburan pearl tu..
baju tu da berat 1kg...
jatuh terletak je..will compliment dengan simple shawl je nanti..

oo..suami ade jugak belikan jubah..
kesian katenya baju raya aku 2 je..
padahal bini nye ni da tak fikir sangat da nak raye..
yang aku fikir sekarang ni..
nak selamat balik kampung..balik sini semula..
and serah diri kat UMRA..
baby keluar dengan selamat..
then baru la aku boleh bernafas dengan aman dan tenang..

Monday, August 5, 2013

Menu Berbuka Ramadhan 13 day #23

Assalamualaikum..

uish..kejap je..Ramadhan da sampai ke penghujung da...
feel raya ? ..tak berape nak feel sangat la..
sebab semalam contraction da start menyerang..even pun mild je..
cukup la untuk buat aku cuak and nebes..

sekarang mood nak masak pun da tak mari.. 
segala bahan basah dalam peti ais pun malas nak stockup da..
soon da nak balik beraye kan..
so ni last aku masak simple-simple je..
masak merah ayam..sayur kubis same ikan pekasam..

then Ramadhan day 24 25 makan lauk beli sahaja..
sahur goreng telur mate makan ngan kicap..
plus skang dok kejar siapkan manik baju orang..
tu la..last minute still amek tempahan..
tak sangke..rezeki..aku da tolak..
tapi kesian pulak..kawan suami..3 helai jubah polos..
so jahit simple-simple..2 hari pulun jahit..and now da siap da..

biskut pun da setle buat 4 jenis..
Alhamdulillah..tak sangke..boyot sarat sangat da ni pun still berkemampuan..
untuk memanik and buat biskut..Alhamdulillah..
dapat la jugak aku duet raye..and save dari beli biskut..

Saturday, July 27, 2013

What I've Cooked for #MuhammadHazeeqDarwisy

Assalamualaikum..

pejam celik..pejam celik..da 18 Ramadhan hari ni..
I'm awake..
malam tadi pun pukul 2:00 pagi baru la reti nak tido..
tu pun tak berape nak lena..sebab bunyi angin ribut yang menakutkan..

semua kerja rumah da siap..
dapur da kemas..
tinggal tunggu kain siap basuh..jap gi sidai..
then tunggu tuan kecik bangun..mandikan die..
and suapkan die makan..bile die da makan baru la aman dunia ibu..
senang aku nak buat kerja..
perut die da kenyang...tunggu die mintak makan...
memang da lapar sangat baru la reti nak mintak kan..

so sepanjang puasa ni..takde la susah pun nak bagi die makan..
ikut mood die tu biase la..name pun budak kan..
ade hari die makan banyak sangat..
ade hari nak habiskan 5 suap pun berkejar sane sini..
susu je la wajib 2 botol sehari..paling banyak pun 3 botol..
rutin menyusu die pun da konsisten..
biase die akan mintak lepas mandikan die nanti..
and before die nak tido malam..
kadang yang terlebih tu die akan mintak in between waktu main petang-petang..

   
biase bulan puase ni Hazeeq kurang sangat nak makan nasi..
ye la..die makan sorang-sorang kan..
and biase pun aku gorengkan ayam and bayam je untuk die..
kadang makan mane lauk belen sahur..
sebab ibu pun da tak de idea nak masak ape..

but few days ni..memang senang nak bagi die makan..
masak je pasta dengan sup simple-simple..
bertambah-tambah makan nya..
kerja ibu pun mudah..rebus je pasta..
pape pasta pun jalan je...
for now ni aku suke gune fettuccine sebab die senang nak makan..
nak suap sendiri pun senang..and aku suapkan pun senang..

hari tu balik rumah MIL pun aku siapkan bekalkan makanan die..
fried fettuccine dengan sandwich..
sandwich tu sapu ke butter dengan jam..or butter with cheese..
so aku buat 2 2..
bekalkan jugak cereal and biskut..
angkut susu die sekali..so lega sebab gi mane-mane pun makanan anak tu ade je..

cume mood makan die tu kelaut sikit la kalau time ade geng main..
main lagi best..nanti da malam baru reti nak makan..

hari ni tak tau lagi nak masak ape untuk die..
belen nasi ayam sahur tadi ade aku tinggal sikit untuk die..
tapi if die refuse nasi..kena la ikhtiar benda lain..
lempeng or roti jala la kot..
tak pun jemput-jemput isi ayam..

bukan senang nak bagi anak makan !

Thursday, July 25, 2013

Menu Berbuka Ramadhan13 Day#16 : Mee Goreng MyStyle

Assalamualaikum..

hari ni berbuka sorang-sorang lagi..
tadi pagi kan suami temankan aku gi UMRA..
so die masuk keje petang...
and now baru on the way balik..

aku pun tak makan lagi ni..
sekadar berbuke je tadi..
makan biskut raya yang Cik Ila bagi ke Hazeeq and air milo..
then solat..layan Hazeeq main game sampai die tetido..
baru je lepas call suami..
janji nak makan sesame..

saje je ubah selera hari ni..
hari-hari hadap nasi kan..
aku pun da tak tau nak buat lauk ape..

now Hazeeq da tido..tercongok la aku mengadap Astro..
nak memanik..tapi rasa lenguh pinggang..
nak tunggu suami urutkan dulu la.
nak tido tapi nak tunggu makan sama-sama ngan suami.

so mari la kite tercongok..menikmati ketenangan...^__^

Checkup Adik Baby 36weeks - 2nd Pregnancy

Assalamualaikum..


huargh !!..mengantuk..malam tido pukul 2:00 pagi baru tido..
pukul 3:30 da bangun..and sampai sekarang belom dapat tido..
nak tido pun tak boleh kalau Hazeeq tak tido..
kang ade je la projek die buat..

projek yang biase die buat..
sepah kan toys die..
sampai ke dapor sane..
kena jerit dengan ibu baru la pandai kemas balik..

lagi pun rase tak tenang nak tido mimpi-mimpi kalau anak tak tido kan..

___________________________________________________________

ok kembali kepada cerita checkup..
konon nak pergi awal-awal kan..
pukul 8:40 baru gerak dari rumah..nice !
jalanm tak berape jam..tapi kereta beratur la jugak..

sampai UMRA ngam-ngam je..pukul 9:06 pagi gitu..
lengang sangat-sangat..
masuk je terus daftar then belikan air and biskut for Hazeeq..
takut nanti die lapar..

tak sempat nak bayar pun lagi harge biskut tu..
nurse da panggil untuk timbang berat amek BP and urine test..
seb bek suami pun da masuk..da jumpe parking la tu..
so suami take over Hazeeq...

settle sume yang wajib..melangut la jugak 30 minit..
aku bet doctor pun belom sampai lagi..
hari ni dapat jumpe doc pompuan melayu yang sweet..
muke sweet..tutur kate sweet..doc mude..

scan untuk tengok berat baby..
kepala menghala kebawah..
uri kat atas..and ketuban normal..means aku bebas je pun dari GDM tu..
phewwww ~
berat baby so far tadi da 2.9kg..ikut scan la..
plus minus..maybe around 2.5kg and above gitu la..

and da booking tarikh untuk operation sekali..
ya..kami redha je..yang penting both mummy and baby sihat kan..
tu pun still lagi kami leh adjust..nak tunggu sakit..but risiko di tangan sendiri la..
tarikh yang aku pilih tadi 15hb August nanti..
a week after raye..tapi hari Khamis..
next week ingat nak mintak tukar 16hb la..sebab Jumaat kan..

pape pun sekarang ni...
kite hanya mampu merancang..
Allah yang Maha Mengetahui..
bagi mereka yang mempertikaikan keputusan kami..
lantak la..kami bukan buat keputusan tanpa consider baik buruk..
and kami bukan la menyerah tanpa berjuang..
kalai ikut kan 38 weeks da kena operate..
but still kami mintak tangguh until 39 weeks..harap ade sinar untuk kami..

kenape tak pergi serah diri kat gomen ??
nak amek risiko ??
sayang nyawa anak or sayang duet ??
pilihan masing-masing...

sebal di hati aku da lame aku buang jauh-jauh..
aku nak happy-happy sambut raya..
and sambut baby ni..

after da siap scan..discuss sikit..
doc check kaki aku tak sembap..
stretch mark takde..keputihan takde..
yep !..memang takde keputihan..
ang Alhamdulillah..aku manage untuk puasa penuh until now..
esok lusa tu aku tak jamin la..
then doc mintak aku baut CTG..saje je nak tengok..
ok..no hal la..

lepas CTG leboh kurang 10 minit..
turun bawah bayar bil RM85.00 sahaja..
no need jumpe doc da..
minggu depan Khamis jumpa doc lagi..
and jumpe lagi sekali before gerak balik kampung..
seronok..sebab both aku and baby sihat..

but still aku kena pantau jugak sugar intake aku..
and jangan culas malam Iberet tu..kena naik kan darah sampai la 12 kalau boleh..
latest Hb darah aku cume 10 jek..

___________________________________________________________

siap checkup da pukul 11:00 pagi..
plan asal nak ke JJ Bukit Tinggi nak carikan kasut and tali pinggang Hazeeq..
then nak singgah PKNS nak beli tudung..
tapi kesiankan suami yang penat and mengantuk..
so bagitahu suami..len kali la..
kite singgah PKNS jela..kebetulan die pun nak betolkan sesuatu kat seat belakang Perdana..
ade bunyi macam anak tikus pun ade..
last few days repair ape entah..and since that bunyi tu ade..

so lepas parking kat basement..
aku ngah Hazeeq naik atas pusing-pusing cuci mate..
nak beli 1 tudung...tapi dapat sampai 3 tudung..
nanti kite pilih mane yang nak pakai..
tudung raye murah je..RM8 selai ..

lepas puas pusing..cari sampin tak berkenan..
ramai orang so malas nak bersesak..
turun bawah balik..tengok suami masih lagi dok godek-godek betolkan..
berpeluh-peluh..

pukul 1:00 tengahari jugak la baru sampai rumah..
tu pun sebab singgah basuh kereta..
and aku sempat singgah pergi beli bahan nak masak petang ni..
masak mee goreng je la petang ni...^___^

Menu Berbuka Ramadhan13 Day#14 : Jemput-jemput Labu

Assalamualaikum..

dear sayam-sayam..!
Selamat pagi 16 Ramadhan...

menunggu mase nak kejutkan anak and mandikan..
jap gi nak ke UMRA checkup budak kecik dalam perut ni..
then kalau sempat nak ke JJ Bukit Tinggi carikan kasut Trudy Teddy untuk Hazeeq..
yang lain sume da settle da ! phewwww ~

seperti dijanjikan..
oleh kerana ade mase sikit ni..
sementara nak tunggu 7:45 pagi..
meh kite update..cerita 2 hari lepas..
Ramadhan day #14..ni la juadah berbuka aku..

nak goreng cempedak asalnye..
tapi cempedak diluar pagar la pulak - tak de jual pulak bulan-bulan pose ni..
godek-godek peti ais ada la sebelah lagi belen dari buat pengat labu temph hari..

so rebus kasi empuk..
kasi campo dengan tepung sikit..
gula garam sikit..
kacau-kacau..sudukan sesedap saiz tekak..
pastu goreng dalam minyak panas..
siap !

giler senang gile nak buat..lagi senang la dari jemput-jemput pisang..
jemput pisang renyah bab lenyek pisang tu..
labu ni..sebab da rebus dulu kan..so lenyek tu adalah sap sap soi...

RESEPI JEMPUT-JEMPUT LABU VERSI CAMPAK


  • 1/2 biji labu - buang kulit and rebus sampai empuk - kasi lenyek sama die
  • 1 cawan tepung
  • 2 sudu gula - less lagi bagus
  • secoit garam - boleh masukkan garam mase rebus labu tu - lagi senang
  • minyak untuk menggoreng - makesure minyak betol-betol panas - baru comey !

Tuesday, July 23, 2013

Menu Berbuka Ramadhan13 Day#14

Assalamualaikum..

rasenya da 3 hari kot aku tak update menu berbuka..
^__^..sebab nya makan adalah hasil belian dari bazaar..
hari ke-11 beli nasi kerabu and tepung pelita sedap..
hari ke-12 makan nasi dengan ikan pekasam and tepung pelita lagi..
and semalam hari yang ke-13 berbuka kat rumah MIL..

lauk adalah 100% hasil dari bazaar je..so tak sempat nak snap ke ape..
      
hari ni pun macam tak tau nak masak ape..
tapi bila da sinsing lengan kat dapo tu..maka jadi la jugak lauk..

sampai rumah tadi pun da dekat pukul 12:00 tengahari..
suami je yang pergi beli lauk..
aku pun tak sure nak pesan ape..sebab aku tak de idea nak masak ape..
pesan je protein and sayur biase je..
nak cempedak sebenarnya..tapi cempedak takde..
takpe la..takde rezeki..

sempat tido kejap before Zohor tadi..terjage bile suami da nak pergi kerja pukul 2:00
and means aku berbuka sorang je la malam ni..fine.. !
lepas solat terus ke dapo..sinsing lengan baju..
tung tang tung tang 2 jam da siap da lauk-lauk ni..
ade lagi yang aku tak amek gambar..
kuah kari ikan selar..pekat..khas nak cicah dengan roti canai segera nanti berbuka..
seems tekak aku macam takmo nasi lagi..
and telur masin rebus..

oo..suami takde maksudnye takde la kueh tepung pelita untuk berbuka nanti..
maka aku gantikan dengan jemput-jemput labu..
yang tu nanti aku update asing la..kalau rajin.. ^__^

now da siap masak awal-awal..
da siap mandi and solat Asar..Hazeeq pun da tido and da siap jugak mandi petang..
it me time !..stop memanik petang ni..aku nak rehat..
nak betolkan tulang pinggang yang dari malam tadi macam lari dari tempatnye..

Selamat Berbuka Sayam-sayam !!

Saturday, July 20, 2013

2nd Pregnancy - 35weeks ++

Assalamualaikum..

dok sibuk update makanan berbuka je kan..
meh update latest progressa adik baby..
latest means ape yang terjadi hari ni..

dari malam tadi lagi kau rase perut aku macam nak rabak je..
rase tegang gile..kalau duduk or berdiri rase nak jalan sikit punya susah..
rase tegang yang amat kulit perut..
barng mengiring rase ok sikit..
kepanasan tu memang la..kalau boleh nak on je econ 24/7 kan..
tapi takut muntah darah bayar bil TNB..so cekalkan hati..
tadah je muke kat kipas..
paling kuat kalau panas sangat aku gi mandi..

takpe air murah je..RM2.00 je sebulan..^__^

bangun awal pagi tadi pun terase sakit macam benda nak jatuh..
tido malam tadi pun nak beralih punggung pun macam berat bebenor..
tapi time solat takde hal..
kengkang nak bangun duduk pun ok je lagi..
rase larat je lagi nak solat biase..ala round mall boleh kan..
takkan nak ngadap Allah 10 minit 5 kali sehari tak boleh..
sepak laju-laju la muke sendiri tu !

and dari semalam siang lagi baby memang active sangat-sangat..
aku rase die da terpusing dari kedudukan die..
sebab buntut bam bam die da beralih da..
punye la kuat die gerak..sampai la ke malam tadi..
sampai terlena la aku dok layan gerakkan die..
walaupun slow motion tapi gerakan die padat..

Suboh tadi mandi terus..sebab rase busuk kena air cuci pinggan..
lepas solat tu lagi galak la die gerak sane-sini..
aku tetap jugak berdiri kemas dapo..kemas meja..
lauk sume panaskan siap-siap..
sidai baju..

then rehat sambil layan lagi gerakkan die..
senak and sengal kat bawah ni usah cakap la...
nak gi kencing pun aku macam takut-takut je..
maybe sebab aku batuk kot..
Alhamdulillah..by now batuk da kurang..
kahak sume macam da takde..

aku terlena kejap tadi..in between 8:00-9:00 pagi..
konon nak layan Nasi Lemak Kopi O la konon..
sedar-sedar suami cium die da nak gi kerja..
nice punye isteri kan..

tapi itu la suami kesayangan aku..
aku tertido ke ape..die nak gi kerja..mesti die aka cari aku cium dulu..
cium Hazeeq and cium adik baby jugak..

da alang-alang terjaga tu terus la bangun..
layan lagi gerakkan budak kecik ni..
kadang rase stress tu macam contraction..cume die takde la sakit tangkap tang pinggang tu..

macam sekarang ni..aku dok fikir die tido..
bile aku letak tangan atas perut memang rase la die bonjol-bonjol..
lepas tu gerak la sana sini..

tetiba datang rase nebes..sebab aku baru je mimpi yang aku lahirkan baby ni normal..
and kelahiran tu mudah..Alhamdulillah..andai itu rezeki aku..
bile dok fikir-fikir gitu..aku pun kemas la beg sendiri..
beg baby da siap kemas da..
and gosok siap-siap baju raya..
bila lame berdiri gosok baju tadi..huish !..terase nak terkeluar sesuatu..

lawak pun ade bile fikir..
sebab 2 3 hari lepas die gerak tapi kurang active..
bile aku dok gosok cakap anak ibu gerak la..ibu tak kisah..
ibu lagi suke baby gerak..ibu tak susah hati..
hambek..!..memang kaw-kaw die kasi gerak..

suami pun sekarang ni hari- hari akan tanye..baby gurl gerak tak..
kena alert..tak leh amek mudah..^__^..
and kena la rehat katenye..ikutkan die kate tak payah la puase kalau baby kurang gerak..
tapi aku larat and segar je rase..sayang pulak..
lagi pun macam tak best nak makan-makan sesuke hati..
bulan puase kot..selagi tak memudaratkan kesihatan anak and aku..aku akan cube habiskan lagi 19 hari ni..
In Sha Allah..

p/s : aku tak merungut pun ni..aku seronok sebenanrnye..cume terhalang sikit kerja..and ofcos hari ni adalah hari untuk rehat je la..

Menu Berbuka Ramadhan13 Day#10 : Ayam Percik Putih My Style

Assalamualaikum..

awal update hari ni..
keja rumah sume da settle..
siap main game ni jap gi sambung memanik..
then tunggu Hazeeq bangun je la..
settle kan makan minum die..

hari ni da Sabtu..weekend minggu ni suami keje..
katenya Isnin baru la die nak cuti..
minggu lepas da berbuka rumah Ma..
so minggu ni haru ke rumah MIL pulak..
plan Isnin nanti nak ke Nilai buatkan langsir untuk Ma..
then ke JJ maybe..JJ Seremban 2 untuk sopim raya

lepas tu gerak balik rumah MIL..
berbuka di sane nanti  ^__^


semalam berbuka dengan Hazeeq je..
semalam kan Jumaat..suami keje petang..
plan awal tak nak masak..
tapi fikir kan balik sahur kena masak jugakkan..
last pukul 6:00 petang baru la reti nak bersilat kat dapo..
Hazeeq tido time tu..jadi kerja adalah cepat..

percik sajo ayam..and masak sup sawi campo suhun and cendawan..
kali ni percik putih..sebab takmo pedas-pedas..
aku adalah batuk tahap kronik..
and kalau tak pedas..Hazeeq leh tumpang sekali makan..
tak payah la nak masak 2 3 jenis lauk..

kuah nye tetap jadi kuning..aku rase ni sebab aku letak cili hijau..
and serbuk jintan..malas nak tumbuk jintan biji tu..
ala..kire putih jugak la ye..^__^

aku semalam berbuka dengan teh strawberry panas..
and semangkuk bihun sup..
sup soto kelmarin nye ade belen lagi..
panaskan and topup die punye ulam-ulam je..
bihun pun da ade dalam peti ais..
celur je balik..and ready to go..

malam tadi sebelum tido..pekena sampel biskut raya..
and 4 potong lemang ngan rendang daging..
suami bawak balik dari..

hari ni memang takde idea nak masak ape..
nak kirim suami belikan bahan basah pun macam tak tau nak masak ape..
so ingat nak mintak suami balik awal sikit..
nak ajak die pergi bazaar BSP ni je..
nak mencari tepung pelita and nasi kerabu sedap.. !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...