:: ^_^ ::

Monday, April 6, 2015

Homemade Chicken Ball #mystyle

Assalamualaikum..

bila kerja..and tak de masa nak prepare makanan untuk anak-anak..
Tok Ma jaga anak-anak..plus tengah sibuk dengan tempahan nak raya sekarang ni..
so mane yang aku boleh buat tu..better aku buat,..ringan kan tugas die nanti..

dah seribu Rahmat dah die sanggup tinggal rumah..tinggal kampung..tinggal kawan-kawan die semate-mate tak nak cucu kena jage dengan orang lain..

so yang mane yang boleh buat tu..aku setelkan awal-awal..bab kemas rumah of cos 100% aku buat..
cuci baju aku laki bini..baju anak-anak je Tok Ma tolong cuci kan..lipat semua aku buat..

bab masak tengahari kadang bila die sibuk, aku orderkan aje nasi bungkus..so bila makanan untuk Tok Ma dah ade..better prepare makanan untuk si kecik tu..tak susah pun sebab die makan ape saje..


Homemade Chicken Ball #mystyle

1.  bersih isi ayam - aku tak sukat main agak je..lebih kurang 1/3 dari seekor ayam
2.  blend dengan 1 biji telur
3.  gaul dengan bawang merah cincang, daun sup & cili hiris halus-halus kalau nak pedas..untuk baby makan of cos tak yah letak..
4. perasa dengan salt & pepper je.
5. didihkan air dalam periuk
6. bila dah betol-betol mendidih, bulatkan adunan yang dah di blend tadi and masukkan dalam air mendidih tu..
7. chicken ball yang dah masak akan timbul..boleh lah angkat and toss
8. dah sejuk, boleh masuk freezer..nak guna cume tinggal defrostkan aje..

kalau nak save mase & tenaga better buat dalam potion yang banyak sekali gus dan simpan..boleh buat sup..masuk dalam bubur..pan fried then letak cheese..or letak dalam spagetti..will do..

1st buat tahan 1 hari je..2nd time buat guna the whole ayam..tu pun tahan 2 hari je.. ^_^


Carrots Cakes..1st Attempt

Assalamualaikum...

cerita semalam..

Bersawang dah blog..berkulat..berhabuk semua ada..
setiap Kali Cuba nak up post mesti sekerat jalan lepas tu masuk draft..
Bertapa lama-lama dalam draft..lepas tu delete..

Sekarang ni kalau up entry pun..resepi..makan..& makanan..feveret tuan tanah !..

1st time makan Carrot Cake ni mase celeb birthday husband last year..
order ngan adik opismet #thegebus ..1st time try makan terus jatuh cinta..
sebab tak pernah sangka sedap..moist ada rasa rempah sikit..
ada kacang ada raisin..plus pulak cream cheese..ohsem !

The wholecake tu boleh katakan 1/3 masuk perut aku..lepas tu teringin nak makan lagi..
cume nak mengorder tu jadi berat sikit sebab purse sentiasa ringan and kering..so fikir 18 juta kali..

Last few days my BFFFFF @shuhanaizhar post dekat FB..
selama ni selalu dok fikir susah gile nak mampus nak buat cake ni..
haruslah segera WhatsApp mintak resepi..tu pun fikirkan cream cheese dah lama menghuni peti ais.. tanpa pasti kemana destinasinya..

Yang bagusnye kawan ni WhatsApp resepi bergambar..lagi la senang keje aku..suami dapat gaji..terus paw beli carrots 2 biji RM1.18 gula perang RM1.70 raisin RM1.20..wajib letak harga sekali..

Bahan lain dengan yakin nya memang dah ade kat rumah..
kalau yang mane tak ada tu boleh la derhaka sikit-sikit..

Berikut adalah resepi derhaka sebab nak bagi ngam dengan bahan yang ada..and ofcos sebab aku jenis tak menyabar nak sukat-sukat..kalau yg pakai gram ni aku agak je..kalau 1 pek tu consist of 1kg..kalau nak guna 250gram..Maka aku amek 1/4 dari kuantiti asal..sila jangan tiru ye perangai pemalas and derhaka resepi ni..^_^..

alasan ke2..sebab kena buat cepat sebelom anak-anak sibuk nak kacau Sama..


Carrots Cakes #mystyle

**pukul
4 biji telur
120gram gula kastor - gula pasir kisar halus
3 sudu makan gula perang

**ayak
250gram tepung gandum
1tsp baking soda
1/2tsp serbuk kayu manis
1/4tsp garam

1 1/2cup carrot parut - perah jus nya
1cup raisin
1cup roasted peanut - sebab takde walnut..janji Ade bunyi nut ^_^

200g cream cheese
100g butter
1/3 tin susu pekat

note bahan-bahan ni untuk rujukan sendiri di mase akan datang..
sudah tentu akan repeat lagi buat nanti..

Aku bakar dalam 30 minit suhu 185°..semerbak 1 rumah bau cinnamon..
dalam hati dup dap dup dap takut tak jadi..tak moist..

Dok tunggu depan oven..perati je cake Naik gelembung..
and Alhamdulillah..after sejuk..terus sapu cream cheese..potong..rasa..yummeh !..

Noted : pallet lidah aku ni jenis tak banyak songeh..ada rasa pun dah kire sedap sangat da..tepuk belakang sendiri..lebih-lebih lagi bila dah bersusah payah ketung ketang kat dapur..tak perlu orang lain puji sedap..Wah ! ayat nak bagus je kan..heheh ^_^..haruslah hargai perngorbanan diri sendiri

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...