:: ^_^ ::

Monday, April 6, 2015

Homemade Chicken Ball #mystyle

Assalamualaikum..

bila kerja..and tak de masa nak prepare makanan untuk anak-anak..
Tok Ma jaga anak-anak..plus tengah sibuk dengan tempahan nak raya sekarang ni..
so mane yang aku boleh buat tu..better aku buat,..ringan kan tugas die nanti..

dah seribu Rahmat dah die sanggup tinggal rumah..tinggal kampung..tinggal kawan-kawan die semate-mate tak nak cucu kena jage dengan orang lain..

so yang mane yang boleh buat tu..aku setelkan awal-awal..bab kemas rumah of cos 100% aku buat..
cuci baju aku laki bini..baju anak-anak je Tok Ma tolong cuci kan..lipat semua aku buat..

bab masak tengahari kadang bila die sibuk, aku orderkan aje nasi bungkus..so bila makanan untuk Tok Ma dah ade..better prepare makanan untuk si kecik tu..tak susah pun sebab die makan ape saje..


Homemade Chicken Ball #mystyle

1.  bersih isi ayam - aku tak sukat main agak je..lebih kurang 1/3 dari seekor ayam
2.  blend dengan 1 biji telur
3.  gaul dengan bawang merah cincang, daun sup & cili hiris halus-halus kalau nak pedas..untuk baby makan of cos tak yah letak..
4. perasa dengan salt & pepper je.
5. didihkan air dalam periuk
6. bila dah betol-betol mendidih, bulatkan adunan yang dah di blend tadi and masukkan dalam air mendidih tu..
7. chicken ball yang dah masak akan timbul..boleh lah angkat and toss
8. dah sejuk, boleh masuk freezer..nak guna cume tinggal defrostkan aje..

kalau nak save mase & tenaga better buat dalam potion yang banyak sekali gus dan simpan..boleh buat sup..masuk dalam bubur..pan fried then letak cheese..or letak dalam spagetti..will do..

1st buat tahan 1 hari je..2nd time buat guna the whole ayam..tu pun tahan 2 hari je.. ^_^


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...