:: ^_^ ::

Saturday, December 31, 2011

Bye-bye 2011..

salam..

hari ni hari terakhir dalam tahun 2011..Alhamdulillah..masih dipanjangkan umo..harapnye masih di beri kesempatan dan peluang untuk baiki diri menjadi yang lebih baik..kesempatan untuk baiki diri..

review sepanjang 2011..

1.dapat benti keje and dok umah je sepanjang tempoh akhir kehamilan

2.30 April 2011 lahir nye my lil caliph Muhammad Hazeeq Darwisy bin Muhammad Muzakkir

3.29 April 2011 - genap 25 tahun - tercapai impian nak anak pada umo 25 tahun ^___^

4.6 Nov 2011 - genap 2 tahun usia perkahwinan kami - jatuh pada hari raye AidilAdha

5.10 Dis 2011 - moved !..finally to Bandar Saujana Putra - dapat dok atas tanah ^___^

6. dapat panggilan exam  gomen 2 kali in June and Nov..hopefully de rezeki nanti

latest pic mase melawat abah kat spital Dungun..kali ni abah warded sebab masalah hati pulak..erm harapnye sempena nak masuk tahun baru ni abah dikurniakan kesihatan yang baik..panjang umo..moge sempat la aku kumpul duet nak anta ma and abah gi Mekah..amin..

so..SELAMAT TINGGAL 2011..selamat tersimpan juge kenangan suke duke sepanjang tahun yang sangat singkat ini..semoge tahun depan menjadi tahun yang membawa kite ke jalan kebaikan...
^_______________^

Hazeeq da 8 bulan..yeay !!

salam..

genap 3 minggu da dok umah baru ni..so far sonok sangat la..tapi penat ngemas tak hilang lagi..ni pun de  rase fobia lagi if kena pindah lagi sekali..dok terbayang-bayang je cemane sepahnye umah ni 2 minggu dulu..

tu pun seb baik la aku ni dok melangut kat umah je..kalau keje agaknye mau stress..dok kat umah je pun amek mase gile nak ngemas..stress ngan bising orang dok renovate kiri kanan ni lagi..pastu ngan Hazeeq yang takmo dok diam..nak berkepit je..makin menjadi-jadi skang ni..

boleh tinggal mandi masak time die tido je la..erm semalam 30/12/2011 genap la umo Hazeeq 8 bulan..da termiss nak update progress 6 dan 7 bulan..ni pun harap belas ehsan tenet dari broadband..unifi ke streamyx ke..mahu pun P1 sume takde coverage area sini..almaklum la dalam hutan kate ko..

sedikit perkembangan Hazeeq since da masuk 8 bulan ni..

1.still menyusu susu ibu - stail menyusu skang ni suke baring atas badan ibu..^__^
2.makan bubur sayur hijau and bubur salmon - agak kurang sikit nak makan..kena rajin layan die..
3.diaper still size M brand Huggies & Drypantz - berat just around 7kg
4.da laju merangkak and memanjat but still tak leh duduk betol-betol
5.tido siang 2 3 kali sehari untuk tempoh 1-2 jam
6.tido malam yang tak terganggu - bangun seawal jam 6:00 pagi
7.mandi dalam bath tub sendiri - suke main buih sabun
8.da pandai nak ikut ayah gi keje or bile tengok ibu pakai tudung
9.pandai geleng-geleng pale ala  head banging
10.da pandai tepuk amai-amai

tu je kot antare yang aku ingat..hehehe..ni pun agak susah hati skang ni sebab die kalau nak suh makan makanan die memang becinta la nak kena tunggu die..layan die kulu kilir..kalau makanan orang dewasa bukan men lagi..

ni hari-hari dok pening pk nak bagi die makan ape..menu ape nak masak untuk die..puree die da tak nak makan da..kalau bubur nasi pun die nak rase nasi tu biji-biji..kalau da hancur blend memang die wat main-main je la..luahkan balik..
sekeping gambar Hazeeq mase balik kampung hari tu..muke bu bangun tido..sume orang takde gi bando..tinggal ngan ibu je..^___^

last timbang mase 6 bulan lebih hari tu pun lom sampai 7kg..ni aku men agak-agak je la die da 7kg..tapi nyusu memang banyak cam biase..28 kali sehari..pantang nampak aku duduk je..nanti die datang la slow-slow naik atas riba..sekejap je anak da besar..bu lagi rasenye aku lahirkan die..aku ni lelemak tepu ni pun lagi berjaye di buang..anak da nak masuk 1 tahun..ingat azam tahun baru nanti nak jugak cube kuruskan badan..bukan la kurus mane..dapat turunkan 5kg dulu pun ok da..pastu selebihnye kite pelan-pelan kayuh..

skang ni da de tangge dalam umah ni memang aku dok turun naik tangge je la 5 6 kali sehari..lap umah..vacuum atas bawah..tapi umah kecik..tak terase sangat la buat keje umah..nak joging ngan baby pagi petang tak larat pulak..lagi pun mat indon bangla sume dok berkeliaran sebab still banyak umah yang dok renovate..

ok..tu je la kot kan..

Sunday, December 18, 2011

salam...

Alhamdulillah..hari ni dapat la jugak try-try upload gambo..ni kejadian minggu lepas..dari pagi tadi lagi aku da upload..tapi dok sebuk men game..ni bu la hegeh-hegeh nak karang entry..

still lagi dalam mood mengemas..pagi tadi hubby kemas atas..pasang katil..susun atur sekali..pastu da siap mop..tinggal tugas aku untuk kemas pakaian..pasang cadar sume..adil la kan..tadi pun bukan aku tak nak tolong..tapi tau-tau je la kalau Hazeeq tak tido..bukan nye aku leh gerak ke mane pun..kena ade depan mate die 24 jam..haish !..rase nak babap je montot die..
since hubby sibuk kat atas..sambil berkepit ngan anak sempat la jugak masak..ingat memula nak suh hubby gi tapau je makanan kat kedai depan tu..tapi tekak ni nak sangat makan masak tempoyak..since last 2 days aku ade beli durian and da selamat punaku buat tempoyak..himemade.nak beli tak dak jual pulak..tu yang terajin buat sendiri tu..kalai nak ikutkan kerajinan yang asal lahir dari lubuk hati ni memang tak la kan..

elok siap masak..hubby pun da siap nak gi keje..makanye malam ni tinggal la aku ngan Hazeeq je la..kul 9:00 malam kot bu hubby balik..tu pun kalau tak de hal lain da..

and kali ni nak share a few picca taken last week..ni opcos la laman depan..muat la Perdana and Dak Oren masuk dalam ni..and tempat sidai baju adalah kat belakang..sebab kat belakang dapo adalah super luas..boleh wat men badminton lagi..^__^
on 11 December hari tu..hari Ahad..tunggu barang-barang sampai..time ni memang puas la Hazeeq nak round ngan walker die..but now ni..sepit gile da jadi nye..kalau kire luas la jugak..sebab nye ade bilik pulak kat bawah ni tu yang jadi sempit sikit dapo..full pic nanti da siap kemas sume la ye..ni kalau rajin 1 hari je da boleh setle da..tapi tertangguh sebab nye..keje-keje tebuk lubang and ganti reiling langsir kena tunggu hubby ade bu leh buat..lagi pun time hubby ade bu la ade semangat sikit nak kemas..

kalau tak..aku dok ngadap Korean dramas and layan game..tu pun katenye tenet slow..kalau la selaju UNIFI tak tau la bile mau berjalan keje kemas umah sume ni..belom lagi bersentuh baju-baju yang orang suh jahit manik..ayooo !!..
ok...last pic la untuk entry kali ni..lagi pun da nak Maghrib..ni Hazeeq yang super 'buas' sebab da pandai merangkak..now da nak belajar berdiri..suke panjat meja kopi..panjat aku..time ni kat umah lame..rase da tak mo ingat da betape sengsare nye dok sane..nikmat gile sekarang  ni leh hantar hubby gi keje sampai depan pagar..dapat tengok air hujan jatuh..feeling sangat dok umah..ok tu je la..

see u when i see u..

^______________________^

Wednesday, December 14, 2011

moved !

salam..

ish lame benor tak update..yeay !! da pindah pun..pindah Ahad lepas..now da 4 hari kat rumah baru..tapi belom rezeki la nak beli rumah sendiri lagi..ni pun menyewa je..tapi seronok sebab rumah bawah..then rumah pun baru je siap..

still lom ade jiran lagi..agak menakutkan bile malam menjelang..sebab nye Mat Bangla and Indon berkeliaran..selalu la dok benti motor depan gate pukul 2 3 pagi..mau nye tak seram..mase malam ke-2 kat sini ade la jugak polis peronda round..tapi tu pun die round sebab nak tengok rumah die..dan die bakal jadi jiran kitorang soon..akhir bulan ni maybe..

erm..rumah still tunggang langgang lagi..bawah pun lom abes kemas lagi..atas langsung la tak berkemas..bile nak kemas je Hazeeq sibuk nak panjat kaki mintak dukung..seb bek la kencing berak tak kena angkut sekali masuk toilet..haru !..

suami tercinta pulak kena kerja..balik pun da jauh malam..bile mase nye pulak die nak tolong kemas kan..but die da janji..bilik-bilik kat atas nanti die akan tolong mop and atur perabot..aku cume kena susun baju dan barang-barang..

bawah ni pun kena mop sampai 18 kali..da siap susun ruang TV..dapo..sume open access..dapo straight je..dok sofa pun da boleh capai peti sejuk..memang sempit la kalau nak compare rumah lame..tapi yang best sebab da bebas nak kuar rumah..da boleh bawak Hazeeq jalan-jalan petang..boleh tanam cili..ooo..sonok nye !..

hari ni memang kemas sikit-sikit je..Hazeeq demam..and of cos la nak perhatian lebih kan..aku pun tak sanggup nak biarkan die..biase tu aku biarkan jugak die nanges..hehehe..hubby pulak balik malam..kena keje sorang hari ni..agaknye pukul 10:00 malam la bu die sampai..

ok..tu je la kot..byk nye cite yang tertangguh..checkup bby 6 7 bulan lom update lagi..soon baby da nak masuk 8 bulan..next year bu pegi checkup lagi..ok la..nanti da de UNIFI balik bu kite update secare kental..hehehe..ni pun harapkan mobile internet maxis yang hampeh..RM8 sehari..tak berbaloi..tapi boleh la untuk FB and gaming...

^______________^
see u when i see you la..

Tuesday, November 29, 2011

30 November 2011

salam..

ada ape dengan 30.11.2011 ni??

hari ni genap la baby Hazeeq 7 bulan..bu je minggu lepas buat checkup 6 bulan..tapi tu nanti la aku update detail..lately ni membusy main game..plus ma and adik ade kat rumah ni..jadi nye tak sempat sangat nak update..

30.11.2011 jugak aku ade exam untuk statistician kat Wisma Sejarah..nun jauh kat IJN..makanye sok pagi pas Suboh da kena gerak pergi sane..tak tau la aku ape rupe exam kali ni..yang lepas..PTD nye exam memang tak lepas la..bu je abes pantang time tu..

kali ni ade lagi rezeki..insyaAllah..kalau dapat..Alhamdulillah..kalau tak dapat pun tak pe..Allah da aturkan baik punye perjalanan hidup aku ni..and aku redha je seikhlas hati..boleh lame-lame dok rumah jage Hazeeq..

tapi kesian la pulak kat family..yang harapkan aku kerja..atleast boleh jugak tolong mane yang perlu kan..kesian jugak kat hubby..sanggup balik Dungun amek ma buat kage Hazeeq..nak tinggal anak merata memang tak la..ngan Tok Ma die je yang die nak..

dalam hati ni ade rase bercampor baur..rase nak study sebab nak lulus exam kali ni..and rase macam takut pun ade..if lulus..pastu pergi next stage and if de rezeki kena keje..aku takut nak tinggal kan Hazeeq..rase tak yakin je nak berjauhan dengan buah hati sorang ni..selama ni pun die berkepit dengan aku je..bukan nye die biase pun ngan orang len..and orang len tak paham kehendak die..kadang die nanges bukan sebab die lapar..or bukan sebab die sakit perut..tapi die nanges manje..nak orang layan die main..if nanges sikit sumbat makan..nanges sikit sumbat susu..jenuh la kan..

huh !..pape pun harap nye esok yang terbaik la..

p/s : apesal la sok exam jauh sangat nun di KL..tak leh ke buat je kat Shah Alam..penat tau nak kena pergi survey tempat lagi..sok belom tentu lagi kuar awal tak jam..

Tuesday, November 22, 2011

salam..

da pun selesai kan tanggungjawab pada Ilahi..ngadap Tentang Dhia pulak..pasni sambung First Wives Club..

serius penat gile..dari start celik mate pagi tadi..sampai la pukul 6:00 petang tadi..dok kemas packing barang-barang kat hall ni masuk kotak..skang ni yang tinggal cume TV, sofa, kabinet kasut, coffee table, meja PC, karpet..

dalam bilik, dapur sume lom usik lagi..nak kena asing gelas mangkuk kaca sume..nak asingkan baju yang tak pakai lagi..actually pagi tadi pun da sempat da basuh mane-mane gelas kaca yang tak pakai..nak balut paper and masukkan dalam bekas siap-siap..baju-baju yang hubby da tak pakai pun aku da asingkan masuk dalam beg plastik hitam..

hari jugak mendobi sampai 4 trip..sat gi nak sambung dobi trip ke-5..banyak gile kot baju tak basuh..hujan je lately ni..baju pun lambat nak kering..yang jadi banyak tu sebab nye aku salin baju 4 5 kali sehari..biase la klu da main kejar-kejar dengan Hazeeq ni..tiap kali nak solat mesti kena tukar baju..

erm..even penat tapi hati berbunge jugak bile pikir soon da nak pindah dok rumah teres..pas ni dah tak payah la pening pikir nak angkut barang tiap kali pas belanja barang dapor..dan tak perlu la lagi dok teragak-agak nak usung bawak turn stroller baby tiap kali nak kuar..Alhamdulilah..syukur sangat..ade jugak rezeki..

ralit kemas-kemas..lupe nak makan..hasilnye skng ni lapar gile..tapi rase malas tahap dewa nak masak..nak order ngan hubby je la nanti..=]

Hazeeq pun tumpang same penat..die sibuk je ikut aku kulu kilir..langsung tak tido..pas mandi kul 6:30 petang tadi bu la die tido..tak sempat nak makan pun..bu je masuk 2 3 sudu die da tertido..penat sangat la tu..1 hari tolong ibu kemas umah...heheheeh

penat kemas umah kali ni terasa sangat-sangat sebab aku wat keje sorang..tambah pulak dengan ade baby ni..bertambah-tambah keje nye..aku da masukkan dalam kotak..die kuarkan balik..da tu pulak kena usung die sane sini tiap kali nak vacuum..die takut dengan bunyi vacuum..hehehe..

ok tu je la..dak kecik ni da geliat-geliat da..
^_____^

Monday, November 21, 2011

Jangan ada lagi Lisa Surihani yang mengganggu !

salam..

sedar tak sedar..da 2 tahun 2 minggu kite kawen kan..da ade anak..da jadi ibu dan ayah kite ni..orang tengok kite bahagia..YES!..memang kite bahagia..kite bahagia dengan care kite..tak perlu ade orang luar untuk campor tangan hal peribadi..hal umah tangge kite..
cume kadang-kadang ade tergigit tercubit..tu resam la kan..kalau takde merajuk takde pujuk nye..kalau takde sakit..takde nikmat sihat nye..mungkin sekarang ni kite hidup tak semewah orang lain..tapi cukup la kalau kite kaya kasih sayang..tak gune hari-hari dapat 10k..tapi nak tengok batang hidung pun tak boleh..tak gune majlis kawen bab Syella Kamaruddin yang grand 15 juta tapi sanding sorang-sorang !...

heheheh..

tu je..^___^
salam..

selamat pagi Isnin..asal tadi da terbongkang dalam bilik temankan Hazeeq tido..sambil tu main game..elok bateri phone hubby da abes..kuar pulak cari mane Samsung Galaxy S II die..tengok hubby tengah gune and tengah syok dok update blog die yang da berkurun lame tak update..so aku join sekaki..

haish..even da 2 tahun kawen pun aku still lom discover lagi kepandaian dan ke'terrer'an IT die..weee..and malam ni jugak bu la aku tau yang die ni tau bab-bab coding ni..and op cos la terrer jugak programming..pas ni leh la mintak die ajar aku SPSS..kang kalau keje nanti takde la nak nganga je kan..
 
padahal sok die keje pagi tu..saje je nak berjage..malam tadi entah pukul bape bu die masuk bilik..ni tak tau la..ooo..malam ni berpindah tido ke bilik tetamu..saje je tukar angin..sejuk gile kot tido bilik sendiri..sebab nye pagi tadi aku gi gatal basuh comforter..sebab mulenye pagi tadi panas membahang..pastu elok sampai time nak sidai hujan pun mencurah-curah..kalau kire da kering da boleh da nak gune..tapi tak pe la..ape salah nye aleh angin kan..
ini pic Hazeeq minggu lepas tak silap aku..time ni hujan menggila..pukul 2:00 petang aku da pasang lampu sume..elok la die tido sebab sejuk je kan..see..aku kaco die terus die tutup muke..

ok la tu je..update saje je..temankan hubby..see you when i rajin la ye...
^________^

Sunday, November 20, 2011

Lunch baby Hazeeq hari ni

salam...

now ni die dok ralit merayap sane sini..mengasah skill nak merangkak..Alhamdulillah..2 minggu mahir mengengsot now ni da nak merangkak..akhir bulan ni 30/11..genap la baby 7 bulan..and on dat same date nanti la ibu de exam..haish..

sebut pasal exam ni rase macam blank pulak..tak sempat lagi nak menelaah..tengok gitu-gitu je la dulu..ni Hazeeq da siap lunch..breakfast tadi die nenen je..bangun tido tadi terus suapkan die bubur..hari ni try buat bubur bayam ayam and letak garlic seketul..masak sampai nasi tu kembang..biar suam sikit then bu la blend..blend ala-ala je..sebab hazeeq ni die tak suke makan puree..pelik..berlagak da besar sangat la tu kan..so buat tekstur cair la sikit supaya die senang nak telan..
 ni sebelum suapkan die..agaknye sebab resepi baru kot..so laju je bukak mulut..makan sampai licin..aku pun rase bubur ni sedap..even secoit garam pun aku letak..
kan licin kan..ok la tu..harap nye untu petang ni tetap la die berselera..sok nanti pening la pulak ibu nak cari resepi bubur lain untuk baby..

ni resepi nye..sonang yo..untuk ingatan sendiri..

2 sudu nasi
1 filet ayam sebesar 2 jari
segenggam bayam
1 ulas garlic di ketuk

rebus nasi bersama ayam yang dicincang lumat sampai kembang..
masukkan garlic
da dekat nak masak tu bu letakk bayam..so bayam tu tak overcooked
tunggu suam dan blend kasar..

ok tu je..harap baby akan terus selera makan..kasi bam bam lagi montot die...
^________^

Wednesday, November 16, 2011

Entah pape je kan...

salam..

hari ni kite lupekan je la kesedihan..makin dilayan makin terase sakit hati ni..makin rase tak leh  nak time la..nak emo lebih la..

semalam dok emo-emo dekat FB pasal nak turun berat la ape la kan..name pun memang da obes skng ni..gile melampau bile pikir mane nak letak lagi 15kg ni..makan je yang reti kan...ni sume konon nye pasal paper semalam ade tulis yang Malaysia merupakan negara no.1 di Asia dengan jumlah obes yang tinggi..salah sorang nye aku la tu..dulu mase berat 47kg tak penah nak bersyukur pun..now ni amek ko da 60kg..nganga je la !

bile emo-emo ni..cume makan je la yang mampu hiburkan hati..bile da kenyang rase bersalah pastu makan lagi..masak pun heaven je rase..

 so hari ni buka mate terus capai tepon and tepon Ma mintak resepi donut gebu die..siap sume settle kan Hazeeq..bu start buat..endup nye breakfast pukul 3:00 petang tadi dengan donut ni..
and ini jugak..elok je mase bu nak makan hujan ribut kat sini..lagi la banyak masuk mulut..pastu bongkang depan TV sekali ngan Hazeeq..terbaik !!..yang best hari ni dapat bagi jiran-jiran rase donut ni..gigil jugak aku nak gi ketuk pintu umah dorang ni..Alhamdulillah..permulaan yang baik kot untuk rapatkan silaturahim..selalu jumpe hai hai kat tangge tu je..senyum-senyum mase sidai baju..

ok tu je..rase nak milo ais kaw la pulak malam-malam ni..cemane ni..!

Tuesday, November 15, 2011

Update baby Hazeeq je la yek !

salam..

lame kan tak update..buat mase ni hati tak tenang..emosi pun tak stabil..rase nak marah je..bimbang jugak bile update nanti terlebih emo kat sini..

kang tak pasal-pasal terkeluar benda yang tak sepatutnye..
makanye hari ni aku tinggalkan jejak kat blog ni dengan gambo budak bam-bam membuas..

bye-bye ibu Hazeeq nak jalan-jalan tinggal ibu..ibu layan la tv sorang-sorang ye..
eh..ibu nak amik gambo la..ape nyala-nyala tu..interesting !!
cepat-cepat kejar flash camera..^___^
kamong bebeh !!..u ken du it..^___^
sikit lagi..sikit lagi..
yeay !..da nak sampai..
 
ok tu je..update tak bersemangat langsung hari ni..
still rase loye..nak muntah dan nak marahkan orang..da la mood skang ni kena abaikan..sebab kena jugak pakse diri untuk study for up coming interview..chaiyok ibu u ken du it !!!

Saturday, November 12, 2011

Da ke klinik

salam..

sepatutnye hari ni plan nye nak pegi UMRA..tapi oleh kerana hari ni hubby keje so decide pegi malam tadi..tengok baby pun da terok sangat batuk nye..pakej dengan demam dan selsema lagi..pastu pulak die da seminggu tak membuang..risau hati ni..

lepas Maghrib siap-siap...terus pergi..jadi nye sampai kat UMRA memang awal gile la..orang pun tak ramai lagi..dok kejap je..ade la dalam 5 minit da masuk jumpe doc..

memula doc marahkan aku sebab tak bagi baby makan ubat..padahal aku da expalin da..baby tak makan ubat sebab die muntahkan balik..pastu dengan marah-marah nye die kate baby kena ambik ubat sedut la..sekali kena time die nak bagi baby sedut ubat tu..baby tolak die kuat-kuat..bu die tau..camne kuatnye bby struggle tak nak makan ubat..boleh die kate.."now i know kenapa ubat tak masuk mulut die.."..cet..bu nak percaye kan...hahaha..bagus anak ibu ni..

agak mahal jugak la..sebab dapat duet ubat dalam bentuk inhaler..1 ubat serbuk untuk campur dalam makanan die..dan 1 syrup untuk bagi die berak..tapi ubat berak nye tak sempat gune pun..sampai je umah die terus membuang..pagi ni pun die membuang lagi..

but still susah nak bagi die sedut ubat untuk cairkn kahak dan  ubat batuk tu..kena kepit dengan kaki bu la dapat..kalau ayah die ade senang la aku boleh mintak tolong pegangkan..

ok la ..da bunyi-bunyi da tu..da bangun agaknye..

Friday, November 11, 2011

Risau lagi..

salam..

last Khamis and Jumaat baby berak 2 hari straight..but since then..tak berak lagi sampai la ke hari ni..still aku dok menunggu..makan ok..nyusu pun ok..tak de meragam sakit perut..aku pun dok urut perut die elok je..lembut je..2 3 hari lepas lupe da aku exactly hari ape..ade la kuar secoit 'kueh' kat lampin die..sikit je..but ok..lembut biase je..tak de tande sembeli ke ape..

ish riso la aku gini..even doc da gitau tu biase as long 'kueh' nye tu elok lembut and die tak meragam tak pe la kan..now ni pun batuk die yag dari minggu lepas tu lom lagi elok..kadang-kadang dapat dengar dalam tekak die ade kahak yang super banyak terkumpul..geram je nak sedut kuar kan..

malam tadi da rase da kepala die agak panas..pagi tadi aku terjage pukul 5:18 pagi..rase kepale die panas..die merengek dok nak terselit celah aku..die nak rase ade orang tepi die..ubat demam tak de pulak tu..tampal kool fever and basuh kepala die dengan air..later time ayahnye nak gi keje die ok je..ceria main-main dalam walker..but still got panas sikit..mandikan awal..pakai baju lubang-lubang..and tidokan die..bangun nyusu..main-main kejap..next hour die da tido balik..ni da kali ke-3 die tido..

harap nye esok tak de la halangan ape-ape nak bawak anak gi klinik..dapat jumpe doc rase lega sikit..susah jadi ibu ni..anak sakit sikit da kelam kabut..jadi ayah senang..rileks je..aku tak tau la kalau ade ibu dalam dunia ni tak kisah tengok anak die sakit..but not for me la..

Wednesday, November 9, 2011

Baby Hazeeq batuk..

salam..

tak berupdate since sebelom raye..cite raye lagi la aku tak atau nak update ape...sebab nye tak beraye mane pun..banyak yang tak best dari yang best..sampai bile aku nak please kan orang je..sedang kan oarng tak penah terpikir pun nak jage hati aku..

ok enough merepek..da seminggu Hazeeq batuk..stok yang ade kahak tu lagi..die batuk sampai muntah..ye la..baby kot..mane la die tau camne nak buang kahak tu sume..skang ni still batuk lagi..tapi da kurang sikit..

hari Sabtu da ke UMRA cek batuk die..tunggu baik batuk tu bu boleh checkup 6 month..dapat ubat 2 jenis..tapi bukan ubat batuk la..suspek baby alergix to ikan..aku jugak yang salah  nye..ade ke baby 6 bulan gi bagi bubur ngan ikan..kena tunggu babu 1 year bu boleh bagi la..so  sila lebih cakna selepas ini..

makanan baby stick to carrot puree sahaja..2 biji carrot dengan 2 sudu beras..masak smpai kembang beras..then blend..tu la santapan feveret baby...soon nk try avakado..nak try jugak pear and epal..tapi belom berkesempatan lagi nak pegi beli..nak kena tunggu beli kete sebijik lagi..senang aku nak drive sendiri pergi market..

laki aku ni busy memanjang..anniversary pun lupe..adoi la..sabar je la miza oiii..

tu je..semput da aku kejar nk update lagi..nak lap lantai ni lagi..hapuskan habuk !!

Thursday, November 3, 2011

Akhirnye yang di tunggu da keluar..^__^

salam..

agak bangang jugak aku ni..hehehe..tunggu ape??tunggu bahan kumuh dalam perut baby kuar..Alhamdulillah.saat nak mandikan die pukul 9:30 pagi tadi..tengok penuh melimpah ruah pampers dengan stok 6 hari yang die simpan..

tak putus-putus aku ucap syukur..da bimbang da..kalau tak kompem la kena ke klinik hari ni..even stok 6 hari nye..bau tak de la masyam sangat..and texture nye pun ala-ala bubur die tu la..sikit pun xkeras or likat pun..harap nye takde masalah la..

sebenarnye baby da genap 6 bulan mase 30hb hari tu..but appoinment ngan doc lepas raya haji nanti..tak pe la..ni yang last..after yang 6 bulan ni..tunggu baby genap 1 tahun la bu jumpe doc balik..hope sume ok..sehat-sehat je la hendaknye ye..
ni budak masyam ibu bam bam ni..agaknye memang normal bagi die kot berak seminggu sekali je..senang ibu tak yah nak cuci poo poo die..makan ok..2-3 kali sehari..depends la..kalau pagi and tengahari makan sikit..petang tu aku suap la lagi sikit..kalau tak cukup la 2 kali je makan..

tak pe..nanti gi checkup nanti ibu tanye doc ye..dulu ye la..mase tu baby fully bf..memang takde riso sangat..(tetap riso sebenarnye)..skang ni baby da consume solid food..riso la..aku ni kalau 2 hari je tak membuang kompem kena gune ubat bau nak jalan..harapnye baby punye kitaran pas ni kembali normal la..

ok tu je la..mau blend bubur baby..

p/s :: baby alergic ngan seafood..die akan batuk and gatal hidung juga telinga if aku letak ikan dalam bubur die..now just stay to the carrot puree je la..soon will bu use avokado juge..

Wednesday, November 2, 2011

Baby kurang buang air

salam..

hari ni da masuk hari ke-5 da baby tak poo poo..semalaman aku tak lena tido..hari lagi la tak de mood..bimbang takut die sakit perut..so far tak de la nampak die sakit perut..ok je..ceria je..makan ok..menyusu pun ok..

tapi tadi petang mase mandikan die..ade nampak secalit poo poo..hopefully malam ni die berak la..susah hati takut baby sakit..aduhai la hati..stress jugak lagu ni..kalau die tak berak jugak malam ni..pagi esok memang kompem ke klinik la..kalau die just bf je takpe la..nothing to worry..ni da start makan..tu yang riso tu lebih..

ni elok je dok menjelajah seluruh rumah..merata die pergi..sambil dok bebel-bebel..tak de pape la tu kot..mase raye ari tu penah jadi..time tu still fully bf..tak de masuk pape makanan lagi...tu pun aku gelabah da..rase release gile bile die berak..sekali berak memang melimpah ruah..stok 3 4 hari nye..bau pun da macam loji penapisan da..

ni tak tau..da 5 hari peram ape bau entah..hahahaha..di sebalik susah hati..terselit juga rase happy..happy sebab memang baby da de tande nak berak..and die punye 'stool' pun biase-biase je and more..soon da nak pindah..pas ni boleh la merase dok rumah bawah..tak payah da nak stress lagi pikir nak ngankut barang..petang-petang boleh bawak baby jalan-jalan taman..boleh pegi kedai sendiri..boleh pegi pasar malam jugak..

thank you Allah..syukur sangat..Kau Maha Mendengar..!!

Tuesday, November 1, 2011

Hobi di kala senggang

salam..

hari ni baru berpeluang update..hari Sabtu lepas..berpeluang jalan-jalan ke Melaka..sambil pergi kenduri..best..even sesat pun..sebab jarang dapat pergi Melaka..not bad la..seronok tengok suasana yang kite jarang tengok..bangunan yang ala comey-comey sume..

ni 2 3 hari tak berupdate sebab pertama nye ialah MALAS..ape lagi kan..pastu tak de mood la..then yang utama selepas yang pertama tadi ialah sebab ni hah..
sibuk nak memanik baju 2 3 lai lagi tinggal ni..anak tido ni je la keje aku kat umah..disamping menonton dan melantak..heeheheheh..

ni bukan baju raya haji ye..baju ni da pakai mase raya puase hari tu..tapi sempat jahit tang lengan nye je..kat leher nye bu je dok usahakan ni..Insya Allah coming soon akan ade lagi sampai baju-baju lain..

pada sape yang percayekan keje tangan aku ni..time kaseh ye..=]

tu je la..sebab malas menebal ni..


Thursday, October 27, 2011

Rentetan entry full time housewife..

salam..

tu la padah nye buat entry bile tengah emosional..hasilnye hati yang lebih menguasai akal..penjelasan untuk entry INI..even bukan la de sape pun yang nak bace..cume kalau ade yang terbace nanti takde la orang akan salah paham and salah anggap kate aku takbur or lupe diri ke..

kalau bace penuh entry tu pun da tau sebenarnye aku tengah emo sebab da bosan dok umah..cume aku tersekat nak kuar keje..aku tersekat sebab aku sayangkan anak aku..aku tak sanggup nak bagi orang len jage anak aku..hatta nenek die sekali pun..kalau boleh nak anak membesar depan mate..aku yang dok ngadap baby hari-hari ni pun kadang-kadang rase rindu time kecik die..

bayangkan la kalau aku keje..dan hanya berpeluang jumpe anak bile da malam..tak ke meroyan nanti..aku tak kuat macam ibu-ibu lain..aku tau orang len pun meronta nak dok umah jage anak..ade mase 24/7 dengan anak..tapi nak wat camne kekangan hidup skang ni yang serba serbi mahal..kena la dorang keje..

macam aku ni bukan la kaye pun..tapi tu la pengorbanan aku..sedangkan aku sepatutnye keje untuk tanggung adik-adik aku belajar..duet simpanan mase aku keje dulu pun da susut..keje tidak..tapi duet mengalir kuar jugak..lame-lame duet setinggi gunung Everest sekali pun akan susut..

kat bawah ni aku point-point kan ape best dan tak best nye dok umah n keje..

BEST DOK UMAH
  • dok umah ni aku de banyak mase dengan anak
  • aku boleh rehat bile keje rumah da setle dan bila anak tido
  • aku boleh melepak ngadap lappy dan ngadapt tv
  • aku boleh masak..tu antare passion aku
  • aku boleh meneruskan hobi memanik baju bile baby tido
  • hubby bg duet blnja bulanan - which i use to help my sista
TAK BEST DOK UMAH
  • aku hanya terperap dalam umah..umah pulak tinggi
  • aku tak tau perkembangan luar
  • aku tak de kawan..kawan baik sume jauh-jauh
  • aku kurang cakne penampilan..hari-hari pun pakai suar and t shirt je kat umah
  • im a loser - sebab aku memang nak jadi wanita yang bekerjaya
  • aku takut nak drive sebab drive pun sebulan sekali time pergi pasar - paling jauh la tu
  • aku tak de kete sendiri - tak de kepentingan nak ade kete sendiri
  • aku tak berupaya nak bawak baby bersosial..baby pun da terkurung macam aku jugak
BEST KEJE
  • aku dapat kuar rumah jumpe kawan tempat keje
  • aku de gaji - boleh bantu family
  • aku tau perkembangan luar sane
  • aku mampu untuk ade kete sendiri
  • aku akan lebih konfiden nak drive sendri
  • aku berupaya nak bawak ank berjalan di hari minggu atau bercuti ke Cameron contoh nya..
TAK BEST KEJE
  • akan tiba 1 mase aku akan penat dengan keje dan rase nak rehat..
  • bila keje kompem penat..mane nak buat keje rumah lagi
  • yang paling penting terpakse  jauh dengan anak
  • jumpe anak da malam..mane nak setle keje umah..mane nak luang mase dengan anak
  • aku takut jd pape kt anak aku under jagaan orang lain
  • aku da penat nak masak
  • aku da penat untuk memanik baju
  • takde mase da nk tonton tv ngadap lappy..
  • sebab aku hanye ade 24 jam..
tu je la kot..tu bagi aku la..if orang len yang hubby tak sibok mesti la best..cam kawan aku.. suami die keje kapal..every 2 weeks bu jumpe..maksudnye 2 minggu kat laut and 2 minggu kat darat..mase die balik darat tu die akan habiskan bercuti ngan anak bini..

pendek nye..setiap ganjaran tu datang nye dengan pengorbanan..aku dapat jumpe suami tiap-tiap malam..tapi agak sukar untuk die cuti ade mase dengan family..die cuti Hari Raya jela..Raya Haji ni pun silap hari bulan kena keje jugak..gini la bisnesman..ko la bos..ko la kuli..akhirnye nikmat dapat dok rumah akan pudar sebab da rase bosan tak dapat nak kemane..tu sebab aku yang loser ni tak reti nak berdikari..padahal dulu zaman bujang merata je aku pergi..lone ranger..skang ni je sume benda pun nak harapkan suami yang super busy itu..

dan aku jugak langsung tak bangge jadi suri rumah..loser gile..tapi demi anak..tapi tak bermakna aku tak usaha langsung untuk cari keje..ni tengah gigih cari keje..kalau dapat gomen mmg kena kuatkan hati la..buat mase ni any tawaran keje swasta aku tolak la..anak lagi penting kot..

hopefully bile hubby da setup bisnes sendiri nnt keadaan akan lebih ok la...harap nye..

ok tu je..bye !

Kome Mampu ??

salam...

kome = kamu semua..=]..ni  translate dari kamus aku..lalaala

hari ni rajin masak breakfast..masak untuk aku je pun..hubby pepagi bedal roti ngan telur da..tak pe la..macam tak biase makan sorang-sorang kan..cabaran untuk tak makan malam tadi akhirnya berjaya juga..memang seksa la nak tahan nafsu makan ni..mase aku dok ngadap Hoarders kul 11:00 malam tu terase gile nak makan..seb baik memang aku tak masak pape..nak tak nak kena jugak la bancuh oatmeal..

tido malam tadi pun tak lena..perut berkeroncong..dangdut sume ade la..lapar mintak di isi..tu yang semangat pagi ni bangun masak..masak ape je??..Maggi Kung Fu..hehehe..ko teaw takde..Maggi pun jadik juge..syarat nye kena rebus dulu kasi kembang..then basuh bersih-bersih..buang sume minyak yang kuar tu..pastu macam biase la..celup telur dan goreng..
da tersasar jauh da ni..back tu jalan yang benarrrrrrrrrrr !..lalalala..aku da lupe hari ape..tapi ni kejadian minggu lepas la ni..tengah syok niat nak goreng ko teaw..sedar-sedar gas da abes..2 2 tong da abes..aku da suh hubby amek..die dok ingat yang lagi 1 tong tu belom usik..padahal dari sebelom beranak lagi da abes..aku da suh da amek..name je ade 2 tong..last-last terputus jugak bekalan..agaknye die tak ingat la tu..

ye aku biase pakai gas 1 tong 14kg tahan 5-6 bulan..tu tengok pada kekerapan masak la..if banyak masak benda kukus kejap je la 1 tong tu..kukuskan biase lame..aku pakai steamer yang tradisional tu je..

seb bek la jugak aku tergerak hati nak goreng meatball..sekali tengok dapo da tak nyala..bawang sayur sume da ready..tengok jam bu pukul 4:00 petang..nak tunggu hubby balik..kul 9:00 malam nanti la..tak pe la..aku tak kisah mane..tak de la kebulur sangat pun..cume rase nak makan je la kan..

hubby balik keje tu kena la die singgah kedai bawah tu beli gas..da name pun malam kan...da takde sape la yang sanggup lagi nak hantar..hubby balik ngan tangan kosong..katenye sok pagi bu ade orang kedai tu datang hantar..cemane ni bahan sume da potong..tetibe ting ! idea baik punye datang..

hahah ni amalan mase zaman study dulu la ni..segala masakan pun masak dalam rice cooker..hehehe..aku ingat lagi dulu penah masak tomyam dalam rice cooker ni..goreng jemput-jemput la..goreng telur dadar la..goreng nasi tu da jadi perkara biase..

dengan segala pengalaman yang ade..eceh..aku pun panaskan la rice cooker and masak la kamu cam biase...tapi lecehnye rice cooker ni lambat nak panas..tapi best la jugak dari langsung tak dapat makan kan..die masak cantek je..slow..
hehehe..lawak la pulak aku  rase..da rupe bercamping di dapo sendiri..die punye tempat tekan cook and warm tu kena sendal dengan tisu..bile die da capai panas yang max..die akan pergi ke warm..ni kire pakse die panas la..tengah-tengah syok kacau ni ade terbau hangit..aku da nebes da..seb baik la tak de pape jadi..pasni nak kena sediakan dapo letrik la..in case kan..

kalau rumah sendiri da lame da aku install sume barang-barang hebat itu..boleh la feeling dapo ala-ala MasterChef..eh..kome tengok tak MasterChef Malaysia..yang di war-warkan 4 5 6 bulan lepas..aku ingatkan la best la macam MasterChef US ke..MasterChef Australia ke..bagi aku la..show ni up sikit je dari Jaguh Kampung dulu..contestant yang masak pun tak leh nak lawan contestant Junior MasterChef..entah ape-ape je yang dorang masak..kelako...=]

ye..ye kau tau aku pun tak pandai masak so aku tak boleh nak banyak songeh !..ampun..(^_^)
back tu our story la ye..ni je la santapan aku di malam itu..udang ade dalam 30 ekor kot aku letak..selak udang bu jumpe ko teaw..melampau nak udang banyak-banyak..pastu malam tu masing-masing dok tenyeh hidung gatal..aku lagi la haru..siap de jerawat 2 biji dalam telinga..next malam nye mintak tolong hubby operate kan..

menitik air liur die kalau aku suh picitkan jerawat..melampau ok jerawat resdung ni..die punye ketul kuning kat dalam tu sikit punya besor..da tu siap pakej bau bauan harum menusuk kalbu..kalah bau perut ikan yang di peram..hahaha..tak senonoh !..

moral :: len kali kalau gas yang 1st tong da abes..aku kena zikir 40 kali kat telinga hubby suh die amek..kalau tak mau jadi nye sejarah berulang tayang..

ok tu je..bye !

Best sangat jadi fulltime housewife ni..

salam..

rase lonely melampau..rase lonely gile..I am a loser..dok dalam gelap sorang-sorang ngadap TV..chanel sume pun tak best..

tadi before baby tido de la jugak yang teman kan..tapi sedih je tengok die men sorang-sorang ngan aku..24 jam die ngadap aku..da kire macam terpenjara dalam rumah sendiri..nak pegi mane je pun..aku takde access nak gerak ke mane-mane pun..mane nak pegi sume bergantung dengan suami..

tu la 'beauty' jadi full housewife macam aku ni..bukan merungut..cume tetibe terasa sesal..if aku ade keje..mungkin aku boleh bawak anak aku jalan-jalan..ni mane je aku boleh pergi..nak dukung baby turun bawah tu pun da mengah..sekarang ni pulak musim hujan..mane je dapat aku pergi..

aku tak de pun nak mintak kuar jalan-jalan hari-hari..tapi tu la..hubby weekend pun kena keje..sian die..lebih terok dari buruh pakse da..ni balik keje tadi pas solat terus tido..langsung takde mase untuk kuarge da..aku cume jumpe die time die tido je la..sok kompem da pagi-pagi buta da bangun pegi keje..

silap-silap hari bulan baby membesar tak kenal ayah die..kang da ter'emo'..sebab nya aku memang sangat emosional pun..ingat kan bile malan dapat la spent time same-same tengok TV...i know he was so tired..and dat make me feel sorry for him yet feel much more guilty..i cant even help him but to be more emosional..

aku tak salah kan die pun bila die takde mase dengan family..nak wat camne..nasib..now aku paham la..kenapa kat drama swasta selalu kite tengok Datin or Puan Sri sume nak sibuk join persatuan..even depa kaya gile..lagi sibok 24/7 ngan meeting..client..golf..sebulan sekali lom tentu leh jumpe ngadap muke..nak makan bersama jauh la..

aku ni bu 2 3 minggu hubby tak cuti da nak emo kan..tapi aku emo dalam hati je la..pastu terluah kat blog ni..takpe..hubby tak bace pun..hehehe..hopefully !..depan-depan aku keep on smiling..sambil kekadang perli sedas dua..tu pun kalau die nak notis aku perli die..

phewwwwwwwwwwwww !..luah kat blog bisu ni pun da cukup nak bagi rase dada ni lapang..sebenarnye tadi pukul 10:00 malam aku da masuk lepak atas katil dalam comforter..susukan baby..ingat nak join la sekali depa tido kan..tapi kesudahnya mate ni dok celik..nak kate aku tido siang..memang tak de la pulak..sebab hari ni aku dok abeskan ngadap lappy je..patutnye da malam ni ngantuk la kan..tapi tu la..tak mo pejam pulak..

abes da 2 2 enset hubby aku kerja kan sampai padam..men game nye pasal..but still mate tak ngantok..maybe nak kena sambung men game kat enset aku pulak kot..biasenye game enset aku memang boleh buat aku tetido..

ni bu dekat setahun tak keje..cemane la ye kawan-kawan aku yang ade kerjaya superb pastu tetibe nak benti nak jadi housewife ?..sebulan 2 aku yakin itu akan jadi nikmat syurga untuk depa..tapi bila da masuk 3 4 bulan..bile da takde ape nak buat kat umah..bile suami takde mase untuk kite and anak..bile kite sendiri tak terdaye nak drive..or macam aku yang loser ni tak de keta sendiri pun sebab aku adalah langsung tak suke drive bila da ade suami..konon sume pun manje-manje..hampagas kan !..

tu ok la..ada yang bercita-cita nak benti keje..dok umah jage anak..pastu boleh kuar shoping sume..if ko de side income ok la..aku yang dok umah and earn  2-3k sebulan ni pun tak dapat yo nak kuar shoping..kalau yang tak kerja cemane depa nak kuar shoping??opcos la kan depa da takde income sendiri..sume pun hubby..da tentu-tentu la beban hubby bertambah sebabnye ko da benti keje..da tu takkan la ko nak bebankan laki lagi kan..??

tapi aku tabik spring toing-toing la kat full housewife yang de mase ngan anak..dapat manage laki..umah bersih tip top..badan solid molid..pastu reti tahap superb dalam bab-bab cari income dari umah..memang tabik la..tapo agak jarang la jumpe kan..yang real life aku jumpe..mesti ade lompang sane sini..

yang terror jage anak jage laki..takde keje..badan selebeh..yang reti buat duet..umah tangge tak bape nak bersih..anak pun terabai..pendek katenye takde yang sempurna la..yang aku kate kategori nak tabik spring toing-toing tadi pun..belom tentu sume sempurna..

entah-entah suami pulak curang k kn..cam aku ni..kurang de mase ngan laki je la..yang len sume ok..nak ape cume cakap je..kompem dapat..kecuali nak jalan-jalan..nak bercuti jauh sekali..da tu laki adalah superbusy..tapi if aku keje..belom tentu lagi aku de banyak mase ngan laki..silap-silap..ngan laki tak de mase..ngan anak lagi la..pastu umah tangge cmne pulak..??tu belom pikir lagi risiko tinggal kn buah hati kecit nonet bawah jagaan orang len..kalau elok orang jage ye la...kalau di buat naye cemane pulak kn...Nauzubillah..

bile di kaji..dirungkai gini..bu la aku sedar yang aku adalah sangat bertuah sebab berpeluang besarkan anak..dok melepak kat umah gini..

lucky me !!

Wednesday, October 26, 2011

Segmen Mari Kenali Saya dan Blog Saya by Taufiq Nazli

salam..

bunyi entry tu dekat-dekat dengan Segmen Mari Menari pulak hehehehe..erm tadi jenjalan kat Page DTS..suke jengah situ sebab banyak update best-best..

pastu tertarik dengan salah satu update yang best INI..pagi tadi aku da jengah blog die ni..baru few days la jengah sini..pastu bile bace entry ni cam best pulak nak join kan..saje-saje je..suke-suke..

syarat nak join segmen ni :

1.buat 1 entry bertajuk seperti di atas - Segmen mari kenali saya dan blog saya - ni aku ngah gigih buat !

2.letak sekali banner dalam cam kat atas ni..- DONE !

3.WAJIB tulis pasal diri sendiri and apekah hala tuju blog ini - OK sat gi aku try tulis !

4.need to follw blog taufiqnazli and fanpage taufiqnazli - DONE !

5.WAJIB letak link entry ni kat kotak komen entry beliau and dekat fanpage beliau sekali - ni pun sat gi bu aku link kan..

Jemput Kurma di kala hujan

 
salam..
konon nye la hari ni nak diet..nak start kurangkan makan..tapi memang tak berapa nak kuat la iman di dada ni..tergode dengan bisikan nafsu makan ni..

tambahan pulak cuace hujan mendung..redup..sejuk gini..dapat  kunyah benda panas-panas..kopi panas..milo panas mesti best kan..da la perut pun berbunyi syahdu je ni..memang da lame niat hati ni nak buat jemput kurma ni..

last makan mase dok ngan ma..mase anak dara lagi..selalu jugak ma buat time puase..untuk berbuka..makan panas-panas adalah heaven !..habis bulan puasa hari tu..kurma balance buat biskut ade lagi suku balang..da memang berhajat nak buat..tapi asyik la dok tertangguh..sebab malas nak membancuh tepung tu masih menebal dalam hati..

last few days ade terjumpe 1 blog yang buat jemput ni..terus rase teringin tu datang..tapi tu la..da berhari dok peram niat tu..hari ni bu terlaksana..pelik..bile time azam nak diet tu la nafsu makan ni datang menggode yang bukan-bukan..ade-ade je idea nak masak..

erm tak pe la..makan secara terkawal..bukan tak boleh makan langsung kan..ni aku bagi sekali cemane nak buat jemput ni..ni kire ape yang ma aku praktikkan la..and aku follow je..aku pun da lupe ape name blog yang aku tersinggah tu..kat situ pun de die selitkan resepi tak silap aku..

senang sap sap soi je ni..aku gune tepung naik sendiri cap Nona..lebih kurang secawan gitu la..buat potion sikit je..kalau banyak nanti melantak sampai lupe diri pulak..pastu kurma ni aku gune dalam 12 biji..banyak kurma..no need to add some more sugar..sebab kurma kan da de manis nya..pastu tambah la secubit garam nak bagi rase lemak-lemak manis..pastu aku suka bancuh dengan air sejuk dalam peti ais..nanti kulit die yg kat luar tu akan jadi rangup crunchy..

da selamat pun masuk mulut aku..tapi aku takde la minum air manis da..banyakkan minum air putih hari ni..

ok tu je..bye !

Dia yang penat

salam..

SELAMAT HARI DEEPAVALI..

hari ni ramai yang cuti..cuti umum kan..tapi hubby cam biase la keje..even die demam dari semalam..aku da jenuh berbuih mulut ni suh die amek cuti..takmo nye die..bukan la sebab die takmo tu tandenye die rajin terhamat..tapi terpakse la die merajin kan diri..tu sember rezeki..lagi pun sape nak ganti die..

selama 2 tahun aku kenal die ni..memang die seem gile sangat keje..susah nak cuti..apetah lagi de mase nak bawak aku and baby jalan-jalan..demam-deman pun sibok dok pikir hari ni stok sampai..belom de sape yang tolong cek stok lagi..macam-macam la.

bile balik umah badan da penat..sudah nye die hanye sempat luang mase 5 minit bermesra manje dengan baby..lain nye die da pun lena di buai mimpi..pastu bile dapat cuti..time tu la nak balik kampung..balik kampung bukan dekat-dekat yo..nun di Dungun..tak pun balik Johor..drive 3 4 jam jugak..aleh nye cuti kami habis die tido je sebab da penat sangat..keje penat..cuti pun penat..

skang ni memang die penat sangat la tu sampai demam..tapi takde sape nak kesiankan and takde sape nak tolong gantikan die pun..

ni bukan la aku merungut ke ape..cume kesiankan die..tadi tengok muke penat die melangkah kuar nak pergi keje..selalu jugak aku pikir..sampai ke tua ke die nak kena penat camtu??sampai ke tua ke aku and anak-anak tak de mase dengan die..?

harap nye ade la sinar yang menanti..harapnye di murahkan rezeki untuk kami bertapak sendiri..moge damai di sini untuk mencari tenang dan berkat di sane nanti..

Monday, October 24, 2011

LOVE spelled backward is LOVE - 3

salam..

pergh da berkurun..dari belom meletop hingga la anak da nak masuk 6 bulan bu terasa nak sambung..hari tu da terase nak delete da entry cinta-cinta ni..tetibe de stalker pulak yang tak bape nak puas hati ngan entry tu..mungki die rase tak selesa sebab aku bahagia..entah..manusia..macam-macam yang jadi..

erm kat mane ye kite benti??..erm dekat masjid kan..ok..sambung balik..dari entry lepas

aku yang bertapa dalam toilet pun dengan gelabah nya kuar la..nak tak nak kena jumpe jugak..blind date gini memang boleh tekanan darah aku naik la..jantung macam da nak kuar da..sehabis boleh aku cube kontrol langkah ni..tangan aku erat dok genggam tangan Iera..adik aku..perut ni aku cube kempiskan..even mase tu aku ringan 10kg dari sekarang..tapi aku adalah gemok..so sekarang ni double gemoks la kan..

sampai je depan die..die boleh wat sardin je..sambil senyum kambing..kawan die si sombong 'Darul' tu dok asyik layan dvd dalam kete..

'Assalamualaikum'..die bagi salam..
'waalaikumusallam..da lame ke sampai'..
'lame tak lame la..da siap solat pun'..die jawab lagi..

mase ni aku langsung tak pandang die..cakap pun aku pandang ke depan..padahal die ade kat sisi aku..

pastu kitorang diam bisu kelu..tak tau nak kemane da..dalam otak aku ni aku dok bayang yang badan aku ni makin lame makin gemok depan die..hahahahaha..gile kentang..takde keyakinan diri langsung..last-last aku suggest gi minum..takkan nak dok tercegat depan masjid tu kan..since hari pun da malam..da lebih pukul 11:00 malam..aku and adik aku kompem-kompem la da makan..kenyang ting-ting lagi ni..makanye otak tak terpk pun nak cari tempat makan best..

yang ade dalam kepala otak aku ni..aku nka gi Sg.Long sebab aku nak makan cheese nan..memang rase bangang je bile ingat balik..punye la banyak tempat makan best..aleh-aleh aku ajak die makan mamak hujung dunia sane..memang ape-ape je la kan..

yang best nye aku da suh die pilih nak makan kat mane..tapi die tak mao..nak follow aku je..aku da la nebes..tetibe jadi kaku nak drive..hahaha..da die nak follow sangat kan..aku pun jalan la..aku ingat aku da lalu laluan exit dari masjid tu..rupenye aku gi lalu lorong parking..maka kami adalah pusing-pusing dalam area parking tu..

bengong !..die pulak boleh je dok ikut aku yang tersalah laluan tu..pastu siap gelak lagi tu..masuk jalan besar..aku tetibe lost..tetibe aku tak boleh nak ingat cemane jalan nak ke Sg.Long..hah..amek ko..aku ikut signboard..sejam kemudian bu sampai Sg.Long..

da la 1st time jumpe..aku pulak entah pape drive jauh-jauh ikut highway mane entah..pastu sampai pulak mamak stall tu penuh taik burung ok..tu belom cite lagi makanan tak sedap gile..

da sampai tu bu la kawan die si sombong tu kuar dengan muke sombong..dok kutuk aku..ye la..die ade gf area Kajang..and die tau je jalan nak ke Sg.Long..tapi pesal die tak guide kawan die tu..yang hang pi bodoh ikut kami tu awat nye kan..

tu la nak di jadikan citenye..moment memalukan tu sampai la skang ni jadi bahan untuk hubby kenakan aku..

ok bersambung lagi..

LOVE spelled backward is LOVE - 4

Baby First Solid Food

salam..

ikutkan memang tak leh bagi makan lagi..hujung bulan ni..lagi 6 hari bu baby genap 6 bulan..but aku da slow-slow bagi die rase makanan since 4 bulan lebih hari tu..kire da sebulan la die makan..

memula dulu bagi baby makan Nestum Cerelac yang beras merah tu..suke die..beli tin kecik tahan la sebulan..tu pun bancuh cair je..bagi makan 2 kali sehari..memang sikit je die makan..then bile da habis tu..susah pulak nak dapat yang beras merah tu..hari tu hubby belikan yang beras biase sekali ngan biskut Rusk..

endup nye die langsung tak nak makan..memula suap tu die nganga la..pastu da tak mo da..siap luahkan balik..tapi kalau tengok ibu ayah die makan bukan main lagi menjilat bibir sume..so nak kena usaha la jugak cari makanan yang die nak makan kan..nak beli yang beras merah lagi takut membazir..sebab yang beras biase tu hubby belik tin besar..sape nak habeskan tu..ngan susu lagi..silap-silap nanti jadi bahan biskut ibu la tu..

ikut plan asal memang aku nak buat bubur untuk baby..but nak tunggu die da masuk 6 bulan..tapi oleh sebab tak de ape nak suap dak tecit tu..so aku try la buat..1st time buat..ikut sukatan sendiri je..aku gune 1/4 cawan beras dan 1/2 batang lobak merah..lobak tu memang kupas kulit die bersih-bersih..masukkan sekali dengan beras dan jerang dengan air..air lebih kurang dalam 2-3 cawan..

aku masak sampai beras tu kembang and pecah..lobak pun masak betol-betol..tak de la bimbang baby kembung nanti..

 
pastu biarkan sejuk kejap..suam-suam tu aku blend da..ni aku plan nak beli blend khas untuk bubur baby..tak de la nak campur blend cili..takut pedas pulak bubur baby..memang la basuh..but untuk lebih yakin kan..hehehe..periuk pun aku gune periuk khas jugak untuk bubur baby je..
Alhamdulillaj..masuk hari ni da 4 hari baby makan bubur nasi with lobak ni..suke tengok die makan..selera sungguh..nampak sudu je terus bukak mulut..makan sampai habis 3 sudu..belen tu aku masukkan dalam peti ais..setiap kali nak makan bu aku panas kan..but aku buat untuk 2 hari je..tak di galakkan untuk store lame-lame..even dalam bekas tertutup..ikutkan hari-hari nak masak baru j..tapi takkan nak masak beras 10 biji kan..tak berbaloi nak masak..

harapnye takde masalah la..seem die poo poo pun ok..sehari kadang-kadang 2 kali..kadang-kadang tu 2 hari bu poo poo..tak pe la..yang penting sihat..doc pun da gitau mase checkup 5 bulan hari tu yang baby da ready untuk solid food..dari dok biar orang suap kan die benda merapu bek la aku bagi die mam bubur..

banyak lagi cabaran yang aku bakal hadapi dalam nak besarkan anak ni..mudahan kuat la aku nanti..bukan senang nak didik anak..nak mencorak die moga jadi manusia sempurna..dunia dan akhirat kelak..

Sardine Roll untuk minum petang

salam..

hari tu tetibe datang rajin nak buat something  untuk minum petang merangkap dinner sekali gus la..so tak payah la pikir nak masak benda berat-berat lagi..kononnya tak nak makan berat tu bukan la sebab nak jaga badan sangat pun..hakikatnya diri ni da malas..otak pun da tak leh pikir da nak makan ape..

nak ngengade mintak makan kat luar pun bukan hubby nak layan..die pun da penat balik keje nak rehat..aku yang tak bape nak mithali dan tak bape nak solehah ni bukan nak reti laki penat..

makanye daripada nak sentap sebab tak leh nak dinner kat luar..aku kena la jugak merajinkan diri..plus sardine tu memang de balance dari dinner malam sebelomnye..
 cume nye kena masuk dapo panaskan balik sardine tu..kasi lenyek penyet-penyet die..tambah cili kisar 2 sudu..nak pedas kan..tambah cheese sekeping..makanye ni bukan la menu sihat untuk orang yang nak jage badan..
 sardine lenyek bercheese..cis kau !! kate Hang Jebat
 telur 2 biji pukul ngan susu cair..or even better with full cream milk..kat umah ni ade susu cair je..pun jadi la..kalau tak de susu..telur je pun ok..aku ni ngenga de nak pelik-pelik je..tambah lagi kalori beribu lemon..pastu jadi lemak berlemak..kan tu da melalut..
 yang da siap gulung...tak yah tunjuk gulung cemane pun aku tau orang len sume da pandai nak gulung cemane..sikit banyak sardine tu terpulang la pade diri sendiri..nak buat ala kedekut macam  makcik kat pasar malam pun ok..nak mewah melimpah ruah pun ok..bagi aku senang je sukatan nye..sekeping roti ngan sesudu makan sardine..then hujungnye sapu dengan telur tu untuk gamkan..bu la tak terbuka..nak gam ngan air liur pun boleh..mane tau nanti laki kome bertambah sayang..

tapi aku tak tergamak la nak buat gitu..uish..jangan buat betol-betol..aku main-main je..boleh gam ngan air juge..tapi jangan gune gam sekolah anak..gam kasut..jauh sekali gam paip..for me aku suke gune telur tu..so tak de da unsur tambahan len..sebab nanti kan nak celup telur jugak before goreng..

aku yang malas nak mencelup ni aku tuang je sume telur tu..so even la kan..tak de la yang sikit telur ke..terlebih telur ke..sama rate..nak bes berlemak..ko biarkan dalam 30 minit bagu telur tu serap..hahaha..

bagi yang nak golek pulak atas serbuk roti pun ok jugak..tapi umah aku takde tu sume..maka goreng gitu je..tak yah banyak songeh la kan sebab hujung-hujung nye masuk perut jugak..
ni la rupenye..buruk gile ngn telur selebeh sane sini..kalau nak cantek kena rajin la..kena men celup-celup golek gitu..aku yang men rendam ni gini la jadinye..but me loike..de banyak excessive telur tepi tu..erm dap..dap..lawan ngan teh vanilla panas..

alahai terliur pulak..tapi tak leh nak makan banyak sangat sardine ni..resdung marah..ni pun jerawat dinosaur da protes da sebijik dalam telinge..sakit dok berdenyut dalam tu..kalau kat batang hidung kan senang..senang aku nak picit..

ok tu je..nak sambung layan Terminator Salvation pulop..bye !!

Pipi Lebo Kesayangan !!

salam..

sume keje da siap..skang tinggal nak tengok TV sampai lebam biji mate ngan fikir nak makan ape je jap gi..
matik la..aktiviti tak merangsang minda langsung..nak bakar lemak ni jauh la sekali kan..tekak asyik la mintak makanan je..tak dapat pegi pasar malam pun nak sentap sampai mimpi tendang katil sume..gile ke hape kan..tak sedar da tue..anak da besar..ye la..nak insaf la ni..takmo sentap-sentap da..kalau sentap setahun pun bukan dapat kan..
 
pipi lebo ni ngah tido..tadi suap kan die makan sambil mate pejam-pejam..tapi die still nak makan..ade pulak gitu..tak leh nak rakam sebab takde sape yang nak pegang cam..ade pun aku je ngan baby..
tu je la kot hari ni..eh nape muke baby nampak cam de merah-merah kan..padahal real life takde pun..flawless je..

ok bye !

Tuesday, October 18, 2011

Ye ! Aku sangat BAHAGIA !!

salam..

well aku tau ko selalu intai blog aku ni..aku bukan la nak perasan blog aku ni ramai orang jengah..tapi memang aku tau ko selalu ikuti perkembangan aku kat sini??

cume aku pelik..kenape perlu ko nak tau??ko takut aku tak bahagia??atau lebihnye ko takut aku bahagia setelah ape yang ko da buat pada aku??

sesungguhnya aku benar-benar bersyukur dengan ape yang da jadi..dengan ape yang da ko buat tu..kalau tak kerana tu..aku mungkin tak kan jumpe suami yang sangat membahagiakan aku..yang tak kisah fizikal aku macam mane..yang terima kuarge aku macam kuarge die..yang sayang aku dunia dan pastikan akhirat aku ditempatkan disyurga..aku bersyukur sebab sekarang ni aku memang sangat BAHAGIA..ade anak yang sangat comey dan pintar..

lepas ni ko tak payah la bazirkan mase ko nak intai perkembangan aku..yang pastinye aku memang lebih dari kembang..so thats all..

and for all yang ko da buat aku da buat..aku belom terbuka hati untuk maafkan..dose ko ngan Allah tu ko tau la sendiri..anything between ko ngan aku tu aku da lupekan..cume untuk tunggu hati ni terbukak untuk maafkan ko tu aku tak tau la bile..

ok bye !!

Monday, October 17, 2011

Checkup Baby Hazeeq 5 month = Demam Panas

salam..

ni cite start dari hari Khamis 6hb hari tu lagi..pastu peram dulu bu la ibu nak update..

plan nak balik kampung on 7hb so decide nak gi checkup monthly Hazeeq on 6hb la..kalau sume pun kumpul nak buat 7hb tu memang tak balik kampung la kan..

macam biase bangun pagi pergi UMRA..daftar and tunggu turn sebab ade la few babies yang datang on dat day jugak..

kali ni same cam bulan lepas..minum Rota..ni untuk cirit birit..bulan lepas aku ade mention yang ubat ni RM30..silap yo..ubat ni rege nye RM170..sekian terima kaseh..

seb baik la untuk bulan ni baby takde nak muntah kan ubat ni..elok je die telan sampai habis..
muke gelabah cari ibu takde..datu nurse da de 2 orang kot..doc lagi..takkan aku nak menempel jugak..kacau keje doc je..kang silap-silap aku pun kena inject same..=]
ni da time kena inject..kali ni Hazeeq nanges kuat sampai kuar air mate..sebab ibu tak pegang pun tangan die..alahai anak ibu ni manje mengada la..ibu pegang je terus senyum balik..even tadi air mate berjuraian da..
pastu Hazeeq and ayah teman kan ibu gi renew lesen ibu yang expired 5 6 bulan lepas da..gini la kalau ade lesen tapi tak digunakan nak drive mane-mane..tau-tau da expired..kali ni alang-alang renew tu aku renew untuk tempoh 5 tahun..kena caj 2 ringgit sebab buat kat Pos Malaysia..malas nak ke JPJ kata hubby..takpe la..ape la sangat 2 ringgit tu kan..

and then macam biase balik umah..aku tak sangka langsung baby nak demam..sedar2 mase nak mandikan petang tu badan die panas..cek suhu da 38.2..so try bagi ubat minum..die muntah la pulak..muntah yag over..aku tak sangka die nak demam kuat pun..sebab biase inject die demam manje-manje je..sekali bile suhu da 38 lebih tu aku tepon la hubby gitau aku nak gune ubat buntut tu..seem last die demam pun doc da bekalkan ubat tu..

bile masuk ubat tu..30 minit je terus suhu turun mendadak..selamba je Hazeeq men lompat-lompat macam langsung tak deman la..aku da lega da..ingat demam nye da elok la kan..sekali tengah malam tu panas badan die nek balik..bangun pagi tu aku masuk lagi sekali ubat...tapi tahan sampai petang je...kire-kire cukup 8-10 jam je mesti suhu nek balik..abes ubat je demam datang balik.

ni  kire da masuk Jumaat la..plan nak gerak balik Dungun pas Asar kan..curi-curi packing baju sume while die tido..nampak die penat even suhu da turun..tapi petang dalam dekat-dekat Asar tu panas die membahang balik..aku masukkan dos yang ke-3..

suhu turun..so kitorg gerak balik Dungun..singgah Jengka amek adik aku...elok sampai Jengka around 8:00 malam tu demam die da naik balik..aku da rase tak sedap hati da..cam pelik je kan asyik la demam balik..sebab bimbang nak travel jauh lagi ni..aku masukkan lagi sekali ubat ikut buntut tu..selamat sampai la umah Ma..

dok ralit sembang ngan Ma sume..Hazeeq tertido sendiri..senang je..baring-baring peluk aku..pastu tido..aku sembang ngan Ma sampai pukul 3:15 pagi..bu je nak lelap..cek badan die..terase die da start demam balik..aku da tak tau nak buat ape da..time ni die elok lagi tido..ubat bontot tu de last sebiji..tapi aki da pk banyak kali nak gune..sebab memang macam takde effect pun..

abes kesan ubat deman balik dengan suhu yang lebih tinggi..aku pun da tak cek bape suhu die..ingat around 38 something la kan..ngan kepala nenong tak tido..aku bangun..basahkan towel..lap badan die..ma pun bangun temankan aku..start pukul 4:00 pagi tu la die start merengek sedih..aku tau mesti die rase sakit dalam badan..tak selesa..ak tak tau..so aku selimutkan die sebab rase tangan and kaki die sejuk beku..even kepala and badan panas..

sementara nak tunggu cerah hubby suh masukkan last ubat tu bagi die tahan..then hubby bangun pukul 5:00 pagi..solat then tunggu suboh..aku da mengalir air mate tengok anak lemah je..after dapat ubat die tido lena..bangun pagi muke senyum balik..nak tunggu siap-siap ke klinik suhu die da start panas balik..

around pukul 11:00 pagi bu gerak gi Dungun..die tido je..nampak sangat penat..bile terjage kompem die merengek..susu pun tak bape nak..hangin betol la klinik kat Dungun doc takde siang hari..petang kan bu doc masuk..rase nak bako je klinik kat situ..pastu teringat yang dekat Paka pun ade klinik..so pecut la ke sane..jumpe klinik terus benti..

masuk daftar then sekejapan je doc panggil..terkejut aku bile cek suhu baby da 39.8..aku rase bersalah gile..doc buka sume baju..doc tak bagi aku selimutkan..time tu kaki tangan baby ni da biru..tapi doc tetap jugak basahkan dengan air..1 badan die..doc bekalkan ubat..and if ubat tu tak berkesan in 6 hours after consume tu kena la rujuk hospital..sebab baby adalah muntah and cirit birit juga..

balik rumah hati da tak tenang..baby merengek..aku da takde kire da penat ke ngantuk tak tido ke..tak sempat tunggu 6 jam pun..bile suhu baby da cecah 40 aku ajak ma and hubby gerak gi hospital..tapi sampai kat hospital suhu die turun cantek je 37.6..tapi die cirit birit..tak warded cume doc bekalkan ubat len and aku dinasihatkan tak amek ubat yang klinik swasta bagi..suppose tak boleh bagi antibiotik untuk baby..

takpe la..mane-mane pun..janji baby sihat and tak demam lagi..on da way balik rumah suhu die naik lagi..tapi kali ni aku kuatkan hati..nak try dulu bagi ubat tu..tengok sepanjang malam ni cmne kan..bertahan ke tak dengan ubat tu..if sok pagi demam lagi memang akan mintak warded then postpone balik Shah Alam..aku ngan Ma berjage malam dok tunggu baby..salin pampers die every 30 minit..bagi ubat every 6 hours..monitor suhu..basah kan badan die..basah kan kepala..makesure badan die sejuk..

pukul 3:00 pagi Ahad..suhu mencanak naik da cecah 40.4..yang aku tau menangis je la..bile nyusu baby muntah..berak lagi..aku tanggalkan baju  suar die..angkat die bawak ke sinki pastu mandikan die bawah air sejuk 3:00 pagi tu..sedih tengok die sejuk..tapi badan die panas sangat..aku pun da tak mampu nak pk da ape aku patut buat..

pas mandikan bagi ubat..peluk die..terlena dalam towel je..aku terus jugak basahkan badn die..aku tau ma pun da penat..aku yang da masuk hari ke-2 tak tido memang tak de rase penat..gile ko nak pk tido ko lagi sedang anak dok sakit gitu..aku tak sanggup tengok die gigil sejuk..sedang aku tak dapat nak selimutkan die..

bangun solat hajat..mintak suhu baby da tak naik..Allah tu Maha Besar..Maha Mendengar..after pukul 3:00 pagi yang syahdu tu..baby nampak da boleh tido dengan tenang..sampai la ke cerah..suhu die da tak naik..around 37.5..tunggu jugak..tak nak amek risiko travel balik jauh-jauh ngan keadaan baby yang tak sihat..

after Zohor bu la gerak balik..tu pun nak kena ke Johor dulu..bu balik Shah Alam..Alhamdulillah..perjalanan 12 jam yang panjang tu berjalan takde masalah..every 6 hours..time baby kena makan ubat..kitorang akan benti bagi die ubat..salin pampers..then continue..sampai umah Shah Alam pukul 2:00 pagi..suhu nye da normal balik 36 something..bu la lega boleh senyum..boleh la pk nak tido..

tu pun esok nye aku still monitor any changes..takut die penat ke ape kan..aku adalah sangat cuak bila anak sakit..mungkin sebab tak penah nak hadap anak sakitkan..tu yang nebes semacam..ni cite panjang-panjang sok besar Hazeeq tau la ibu die tak tido malam sebab jage die demam..hehehe..

ok..da la ye..ni sambung progress baby untuk checkup 5 bulan ni


WEIGHT : 6.5 KG
HEAD CIRCUMCISE : 41 CM
LENGTH : 61 CM

seems berat die tak naik pun..2 minggu sebelom checkup tu kan baby de demam jugak..time tu berat da nek da sikit..ni turun balik sebab demam tu la kot..tinggi and ukur lilit kepale de la tambah sikit-skit..

secare ringkas nye perkembangan Muhammad Hazeeq Darwisy pada usia 5 bulan :

  • masih menyusu susu ibu
  • da start makan makanan pejal pertama..bijirin nestum beras merah cerelac
  • pakai lampin Dypers size M lagi
  • baju size 3-6 bulan
  • tido siang yang lebih lame dan senang tido malam
  • da mule mnyusur ke depan dan agak cepat jugak bergerak
  • sudah laju bergerak dengan walker
  • sudah pandai membentak if die tak suke kan sesuatu
  • hobi menjerit dan membebel
  • kenal sangat ibu and ayah
  • suke berkepit dengan ibu 24/7
  • takutkan orang yang die tak penah jumpe
  • memilih aweks yg comel je bu die senyum

tu je la kot yang aku nak repekkan kali ni..tetibe loye pening-pening la pulak..



Sunday, October 16, 2011

Bu je sampai umah

salam..

ye kami bu je sampai rumah..kuar rumah awal pagi tadi lagi..lebih kurang waktu hubby kuar gi keje..

pagi tadi terus ke Saujana Putra..hubby dapat job wiring rumah uncle die kat sane..then headed tu Sg.Besar..lepak with si kecik Amin...

malam nye lepak makan pizza umah Kak Maya kat Rantau Panjang..hasilnye baby Hazeeq tido kepenatan..aku pulak dok berjage nak tunggu MasterChef..hubby da ternganga ketiduran..konon nak berebut chanel ngan aku..die nak tengok Piranha nanti..

ok tu je..bye !

Thursday, October 13, 2011

Open House @ SMT Tunku Jaafar Seremban

salam..

ok memula kite kutip balik memori cite basi yang jadi few weeks back..ni antare yang aku nak ingat la..banyak lagi yang aku takmo ingat boleh??

wahai anak ibu..ni la 1st time ibu bawak anak ibu pegi tempat awam malam-malam bute..memandangkan waktu ni umo baby Hazeeq da nak masuk 5 bulan so ibu ingat nak biasakan la baby kat tempat ramai orang..
padahnye..aku dok la luar..sementara orang len selesa dok dengar lagu raye berdentam dentum kat dalam..aku yang tua kertu ni pun rase nak pekak telinga..ni kan pulak budak kecik suci murni ni..die da start buat muke cebik-cebik..dapat dok luar senyum balik..

manusia pulak boleh tahan la ramainye..best open house sekolah umi ni sebab menu die ade western hokey..maka tak de la sangap nak ngadap ketupat ngan rendang..aku mane la reti rendang-rendang ni..chicken chop iolls reti la !!..ngengade taik unta..
sekejap je pun aku kat luar..bising mase die pasang lagu raye suh budak-budak nyanyi tu je..abes tu kire bunyi nye negotiable lagi la..eleh..tadi kate tak dapat makan kan..masuk je dewan terus sambar makanan masuk mulut..tak de aku kisah ade ape nak jadi..
sian ni budak nak tido..die bukan reti nak jumpe orang ramai..yang die kenal ibu die ngan rumah die j..bagus jugak tu nak oi..besar sok kamu kekalkan la sifat suke dok umah tu..jangan jadi macam poksu kamu..siang malam suke bertandang umah orang..kena sebat ngan Tok Ma bu reti nak insaf..
konon nye kami ni bertema merah merah fink la kan..aku ngan hubby pakai baju mase cukur jambul hazeeq ari tu..then baby Hazeeq of cos la baju yang Tok Ma die jahitkan..ni pun aku da spare selai lagi baju tido..tau baju ni rimas nak buat tido..nak bagi lawa kejap ok la..seb bek gak pakai baju melayu sebab baby len malam tu pun pakai baju melayu..
perut da kenyang..mate da ngantuk..kepale otak da imagine tilam and bantal..siap pulak lebihan food tu boleh tapaw..memang heaven la..pastu hati excited sebab keesokkannye nak ke Perak kan..

hehehe..aku update ni buat syarat je..kalau nak suh cikgu BM cek memang aku rase terus kena TB kot cekgu tu nanti..ayat tak de kena mengena..takde kesinambungan..entry terpesong tu memang da kompem la..bile la mau kembali ke pangkal jalan ni..

ok tu je..bye !!

Wednesday, October 12, 2011

Baby Hazeeq 1st video

salam..

da lame da niat dalam hati..'nawaitu' nak upload video anak sendiri..kasi senang sikit bile besor die tatap la sendiri kecomelan die ni yang memang sah-sah amek genetik aku kan..pui !! ko di situ..hehehe.

ala kalau tak ikut ibu yang comey ni nak ikut sape kan..kecik-kecik ni biar la comey cam ibu..da besar nanti bu hensem cam ayah ea..rabak bontot ayah kembang-kembang tak kuncup...

 

ni alang-alang berpeluang upload video..aku tempek sini sekali..kat FB mmg da tempek da..tinggal kat dahi je lom tempek lagi..tempek ape..tempek koyok sebab pening..

ok tu je.bye !!

Men'sapu' sawang..da nak naik sawan da..=]

salam..

gini la bile da de anak ni..leka men ngan anak je la keje nye..ok..tu bukan la alasan yang bagus sebab nye baby hazeeq ni sangat la behave..aku ni mmg banyak je mase..cume nak dok ngadap tu mmg tak boleh la..silap hari bulan nanti baby Hazeeq yang tolong taipkan entry..

jangan memain uolls..baby sekarang ni dalam pantang lagi da tau da tekan-tekan keyboard ni..miahaahaha..soon ayah die nak belikan die iPad..ibu ni meroyan mintak nak PS pun lom dapat lagi..ni baby yang bu injak 5 bulan siap dapat iPad..bertuah badan la ko anak..=]

ok ni bukan lawak..sebenarnye tak de la nak belikan betol-betol pun..bagi aku la..tak perlu kot nak memewahkan anak..nak bagi anak kenal teknologi tu bagus..tapi biar la pada jalan yang benar..ecewah !!..ala-ala ustazah pilihan tak??

ni kite kasi suai kenal balik la ye..da lame tak update ni..kite kena regangkan jari jemari montok ni dulu..bagi lentik baik punye..bu kite sambung balik cite-cite basi 2 3 minggu lepas..sambung balik jurnal ibu Hazeeq ni..

so far bile da jadi ibu..kisah dalam blog ni mostly memang berkisar pasal baby Hazeeq je la..lagi pun aku tak keje..dok umah..ngadap baby and TV..jumpe hubby pun malam nanti je la..pastu pagi-pagi die da blah pergi keje..

sangap kah aku dok umah je??..jawapan nye  TAK !!..i loike ok..sape yang nak bagi dok umah..then dapat gaji bulan-bulan..laki ko hade??laki den ni je yang baik hati nak bagi bini die ni menggemokkan kan lagi badan..dok umah makan tido je tau..stok makanan dalam fridge pulak melampau banyak nye..kalau malas masak..order saje ngan laki nnti die nak balik kang..

ko nak ape??nak pizza..mcD..kepsi..sebut aje..memang akan depat..paling tidak dapat penampo jepun..o..ok itu tipu..laki den memang mithali la..takdo lagi ah dio marah den nak mencekik..kekadang perli tu ade la..tap podehal kan..janji perut dapat habuan nye..

ok la..mau ke dapor bikin bubur jagung..jagung dari Dungun..!!

Saturday, October 1, 2011

ni cite pukul 4:00 pagi pulak !!

salam...

ni bukan la aku taip entry ni pada pukul 4:00 pagi..tapi ni cite pukul 4:00 pagi hari Selasa..kenapa pukul 4:00 pagi???

gini citenye..cecite..cecite..pukul 4:00 tepat aku terjage sebab tersentuh kepala baby yang panas tahap tersentuh cerek da..time tu aku rase sejuk gile..ingat nak bangun tutup kipas..pastu tak amek pot sangat..ingatkan kepala baby panas sebab aku yang sejuk macam ais..sekali aku rase tangan ngan kaki die gile sejuk..padahal da selimut comforter tu..

aku susukan die..tapi bu 5 minit susu die muntah..but still mate pejam dan nampak sangat mengantuk..selang tak sampai 10 saat..baby muntah lagi..kali ni lagi banyak..memang banyak la..semangkuk lebih kot..habis sume lapik tido basah..aku kejut kan hubby..suh amek towel..baju die sepasang..pampers and baby wipes...

mase aku tanggalkan baju die nak bersihkan muntah tu..die boleh gigil-gigil macam dok atas kusi urut Osim tu..aku cecepat pelok..time tu bu cam sedar yang baby adalah demam dengan panas nye..hubby matikan terus kipas..sempat la aku salin baju die..lap muntah dan lapik dengan kain bersih lain..penat sangat or maybe sangat tak larat..die terus pejam mate..

aku kedepan..geledah 1st aid kit cari thermometer..masuk bilik dan cek suhu baby..by that time suhu baby 37.5 degree..agak tinggi..cos before ni die demam kena inject pun bu dalam 37.1 degree..hati rase sebak..sebab aku yang da tue ni kalau demam memang tau cemane rase sakit dalam badan..ni kan pulak budak kecik..yang bu 5 bulam menjengah dunia..rase sebak sangat..cuba untuk lelap mate sambil tangan terus peluk baby..kepala nye aku jelom air..tampal kool fever lagi..

tak sedar bile aku terlelap..sedar-sedar da cerah..but still panas baby tak kurang..rase bahang nye sangat panas..air mate ni cepat je nak menitis..thermometer yang still ade kat tepi bantal aku capai dan test suhu lagi sekali..aku harapkan turun la suhu nye..aleh-aleh..suhu da naik..38 degrees now..hati da bimbang..

aku angkat baby..bawak ke depan..susukan..tapi die macam tak mo sangat..agaknye mulut da rase pahit..aku dapat rase mulut die panas je..sian anak ibu..oo..ni pun air mate mangalir..rase bersalah sebab tak alert dengan perubahan baby..sedangkan malam tadi die ceria je..tido sendiri..terjage tengah malam pun happy je sengih..tak sangke rupenye die nak demam..

by 8:00 aku suapkan die makan sikit..tak sampai 2 suap pun..then bagi ubat demam..tapi die muntah lagi sekali..mungkin separuh je masuk mulut die..tapi harapnye die ok la..

seb baik pagi tadi hubby tak gi keje lagi..masuk petang katenye..aku tinggalkan ngan ayahnye..nak gi mandi..tu pun dengar die merengek..ayah siap masukkan anak dalam walker..sebab tgok die cam da active sikit kan..elok lepas aku mandi..siap pakai baju sume..aku susukan die..time tu la aku notis die sangat-sangat lemah..bile aku letak bawah die cume mampu senyum..
macam da takde daye nak angkat kaki tangan..luluh hati ni..terus ajak hubby gi UMRA..takut nak tunggu..takmo amek risiko lagi..bile cek suhu makin naik..takde langsung tande nak turun..time tu da 38.1 degrees..after solat Zohor..shut ke UMRA..da tau paed mesti da balik ni..sebab da pukul 3:00 petang kot..
even doc da balik..nurse layan bagus gile..sebab aku nak jugak jumpe doc so dorang akan refer pada doc biase la..but after tau suhu baby agak tinggi aku dapat jumpe Dr.Rafi..aku suke jumpe doc ni sebab die teliti..sonok dengar die terangkan..ape yang perlu kite buat..die tenangkan aku..tak perlu panik sumela..

oleh sebab ubat demam aku da ade kat umah..and suhu baby pun agak kuat so doc decide nak masukkan ubat ikut buntut je..Alhamdulillah..aku di ajar cemane nak masukkan..alahai senang je..then dapat 5 biji ubat tu untuk bekalan kat umah..
sangat la berkesan kot ubat tu..balik umah suhu badan baby da turun..but still rase la bahang nye..cume takde la sepanas tadi..bu la hubby rase lega sikit nak tinggal gi keje..cume skang ni baby memang tak mo berenggang la..sikit2 die terkejut..macam ade yang sergah die..aku nedung kaki die..himpit bantal banyak..bagi die rase yang aku ade dengan die..

harapannye sok anak ibu ni da sihat..susah hati sebab ni pengalaman pertama aku anak demam panas..takut..cemas sume ade..nak kencing pun aku teragak-agak nk tinggal..solat tepi die je..bagi die nampak aku ade ngan die..

cepat sihat ye sayang...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...