:: ^_^ ::

Saturday, June 20, 2015

Menu Berbuka Ramadhan15 Day#4 : Sagoo Gula Melaka

Assalamualaikum..

weekend..so boleh la asah bakat buat pemanis mulut..

puasa kali ni tak boleh kacau Ma
sebab banyak kot tempahan baju raya yang die perlu siapkan..
biase dari kecik..kalau kuih bulan puasa memang jarang yang beli..
mesti Ma yang akan buatkan..

kali ni kena la struggle balik awal then masak..
weekend kena lebih cemerlang manage mase..
nak masak..buat kuih/makanan manis..
jahit manik..and perang dengan H&H ni..


SAGOO GULA MELAKA

  1. 1 cup sagoo - bahagi dalam 2 bekas sebab nak buat 2 color
  2. pewarna merah & hijau
  3. essence pandan - daun pandan lagi bagus
  4. 1 cup santan pekat
  5. 1/2 cup susu cair
  6. 2/3 cup gula melaka - hancurkan
  7. secubit garam
  • kacau sagoo dengan air panas mendidih - masukkan pewarna
  • kukus sagoo sampai clear warna nya
  • masak gula melaka - kalau letak air 1 cup biar die jadi 1/2 cup
  • masak santan, susu cair and secubit garam - sekejap je..bagi santan masak
  • ready tu hidang - sagoo..tuang gula melaka, then susu+santan..boleh la nampak layer nye..
**tak sempat nak snap yang layer..dah masuk mulut dulu..

Menu Berbuka Ramadhan15 Day#2 : Butter&Milk Chicken

Assalamualaikum..

dah selamat 2 hari..
semalam dari awal pagi lagi dah plan nak balik awal nak masak..
bahan semua dah ade..

cuma mintak suami belikan susu cair je..
ayam pun dah siap potong..

balik kerja..pukul 4:45 petang punch card..
sekali keluar office tengok jammed bukan main lagi..
redah punya redah..pusing patah balik..sejam aku habiskan dekat bulatan sekyen 13 ni je..

sampai rumah pukul 6:20..kelam kabut..
nasib la suami dah masakkan nasi..
ayam pun dah siap keluarkn..defrost..

tinggal aku nak masak lauk..
panaskan lauk belen sahur..
buat air je..
resepi senang..dalam 30 minit semua dah siap..
siap sekali dengan kemas dapur..

sempat mandi and tunggu masuk waktu berbuka

BUTTER&MILK CHICKEN

  1. ayam potong kecik-kecik- aku campur je semua bahagian
  2. tepung
  3. telur sebijik
  4. salt & pepper - aku guna Ajishio
  5. minyak
  6. 1/2 cup butter
  7. 1/3 cup susu cair
  8. 5-6 ulas bawang putih - cincang
  9. 5-7 cili padi - hiris halus
  10. 2 pelepah daun kari
  11. garam & perasa
  • golek ayam dalam telur, tepung salt & pepper - biar dalam 5 minit
  • goreng - ala deep fry - aku guna periuk..jimat minyak
  • bila ayam dah garing dah nampak rupa macam chicken popcorn, angkat dan toskan minyak..
  • dalam kuali panaskan butter..biar betol-betol dah cair dan panas..
  • tumis bawang putih, cili padi & daun kari sehingga naik bau..
  • masukkan susu cair,garam & perasa
  • kacau bagi sebati, masukkan ayam tadi..golek-golek bagi mesra dengan kuah..
  • then ready to serve..senang sap sap soi..sambil bebel-bebel laki je dah siap..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...