:: ^_^ ::

Monday, October 24, 2011

Sardine Roll untuk minum petang

salam..

hari tu tetibe datang rajin nak buat something  untuk minum petang merangkap dinner sekali gus la..so tak payah la pikir nak masak benda berat-berat lagi..kononnya tak nak makan berat tu bukan la sebab nak jaga badan sangat pun..hakikatnya diri ni da malas..otak pun da tak leh pikir da nak makan ape..

nak ngengade mintak makan kat luar pun bukan hubby nak layan..die pun da penat balik keje nak rehat..aku yang tak bape nak mithali dan tak bape nak solehah ni bukan nak reti laki penat..

makanye daripada nak sentap sebab tak leh nak dinner kat luar..aku kena la jugak merajinkan diri..plus sardine tu memang de balance dari dinner malam sebelomnye..
 cume nye kena masuk dapo panaskan balik sardine tu..kasi lenyek penyet-penyet die..tambah cili kisar 2 sudu..nak pedas kan..tambah cheese sekeping..makanye ni bukan la menu sihat untuk orang yang nak jage badan..
 sardine lenyek bercheese..cis kau !! kate Hang Jebat
 telur 2 biji pukul ngan susu cair..or even better with full cream milk..kat umah ni ade susu cair je..pun jadi la..kalau tak de susu..telur je pun ok..aku ni ngenga de nak pelik-pelik je..tambah lagi kalori beribu lemon..pastu jadi lemak berlemak..kan tu da melalut..
 yang da siap gulung...tak yah tunjuk gulung cemane pun aku tau orang len sume da pandai nak gulung cemane..sikit banyak sardine tu terpulang la pade diri sendiri..nak buat ala kedekut macam  makcik kat pasar malam pun ok..nak mewah melimpah ruah pun ok..bagi aku senang je sukatan nye..sekeping roti ngan sesudu makan sardine..then hujungnye sapu dengan telur tu untuk gamkan..bu la tak terbuka..nak gam ngan air liur pun boleh..mane tau nanti laki kome bertambah sayang..

tapi aku tak tergamak la nak buat gitu..uish..jangan buat betol-betol..aku main-main je..boleh gam ngan air juge..tapi jangan gune gam sekolah anak..gam kasut..jauh sekali gam paip..for me aku suke gune telur tu..so tak de da unsur tambahan len..sebab nanti kan nak celup telur jugak before goreng..

aku yang malas nak mencelup ni aku tuang je sume telur tu..so even la kan..tak de la yang sikit telur ke..terlebih telur ke..sama rate..nak bes berlemak..ko biarkan dalam 30 minit bagu telur tu serap..hahaha..

bagi yang nak golek pulak atas serbuk roti pun ok jugak..tapi umah aku takde tu sume..maka goreng gitu je..tak yah banyak songeh la kan sebab hujung-hujung nye masuk perut jugak..
ni la rupenye..buruk gile ngn telur selebeh sane sini..kalau nak cantek kena rajin la..kena men celup-celup golek gitu..aku yang men rendam ni gini la jadinye..but me loike..de banyak excessive telur tepi tu..erm dap..dap..lawan ngan teh vanilla panas..

alahai terliur pulak..tapi tak leh nak makan banyak sangat sardine ni..resdung marah..ni pun jerawat dinosaur da protes da sebijik dalam telinge..sakit dok berdenyut dalam tu..kalau kat batang hidung kan senang..senang aku nak picit..

ok tu je..nak sambung layan Terminator Salvation pulop..bye !!

2 comments:

Intan and The Boys said...

ni faveret alang. dia apapon yang berasaskan telur dan roti memang faveret dia. hehehe~

:: myzaa mia mieza :: said...

same la laki kite kak intan..muz gitu jugak..ape2 pun mesti nak telur..and telur roti ni da jadi makanan ruji die da..=]

senang bela laki gini..tak banyak songeh..=]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...