:: ^_^ ::

Tuesday, June 15, 2010

:: hari membodohkan diri ::

..assalamualaikum..
..xde mood nk cite ape2 sbb mg xde mood dr mlm lg..ari yg sgt menyakitkan ati..rse cm org pijak maruah ak.rase cm hine gile..mmg setan la manusia sekor 2..(xpasal2 ak da maki2) pasni ko jgn harap la bleh bodohkan ak lagi..ak xpenah bg org pijak ak..xkire la ape pgkat org 2 pun..ko tunggu la..xlame lg ak bleh j wat ko balik jd pape kedana..

..ye mmg ak bengang sgt2 kawan2..ade k men sebut bontot2 depan sume org..ak ni da isteri org..klu ye pun ak ni gemok sgt pd mate die..xyah la smp nk kate bumper ak segale..da 2 depan sume org lak 2..maki sesuke ati..ingt ko bagus sgt..bodoh da tahap cipan..anak yatim k ntah ank tuuut..asal pape kedane..bu Allah bg rase senang sket da nk belagak..tgok la..soon akn tibe la zaman kejatuhan ko..soooooooooooooooonn..

..sgt la sakit ati ni..oh..tp ak ade sesuatu yg wat ak hepi jap..hehehe..0_o..smlm ak gatai2 mengecek earning nuffnang ak..huhuhu..walaupun xbyk tp cukup la untuk wat ak tersenyum..thanx la pd sekerat 2 yg dtg2 singah 2..thanx 2 nuffnang jugak..hohohohoh..sila abaikan ak yg jakun ini yek..

..erm..ingt ari ni mau kongsi somthing..act ak mmg suke masa even xde la sedap mane pun..hehehe..n meh cni ak kongsi recent menu yg ak masak 4 my ofismate yesterday..for me xde la sedap pun sbb nye xcukup bahan nn xcukup mase..

NASI DAGANG TERENGGGANU
1) nasi (utk 20 orang makan)
- beras wangi
-beras pulut
-halia dlm 2 inci di hiris halus2
-halba 1 sudu kecik direndam 30 minit
-bawang merah di mayang halus 
-santan pekat
-santan cair
-gule n garam sesuke hati
(sory ak mmg xreti nk gitau sukatan sbb ak masak men agak2 je..da dr dulu2 mmg gitu..)

>>beras wangi : beras pulut = 6:1 - rendam minimun 4 jam (ak gune beras ni sbb beras nasi dagang susah nk dpt k area shah alam ni)
>>then kukus smp 3/4 masak..ala agak2 da nmpk cm nasi masak 2 la kot..
>>then senduk all d beras+pulut td dlm besen yg beso..
>>so then senang la nk gaul ngn santan cair..
>>masuk santan cair sket2..gaul rate2..smp nmpk biji2 beras 2 berkilat..kire timbul minyk la..
>>agak2 da sebati g2..leh la kukus lagi sekali..
>>da msak..sila gaul ngn santan pekat yg da di campo skali ngn halba+bawanag mayang+halia+gule n garam..bg santan ni masin sket..do that nnt nasi 2 sedap2 di makan..xde la tawar yek..santan pekat ni diperah ngn air yg da msak ok..nnt xde la nsi basi..
>>if nk lg tahan lame..pas gaul ngn santan pekat ni leh la kukus lg sekali lam 15 minit..

2) gulai ikan tongkol (ikan aye)

-sekor ikan tongkol dihiris sederhana
-lgkuas 
-asm keping
-garam kasar
-3 biji bawang putih
-5 biji bawang merah
-halian lam 1/2 inci
-lengkuas dlm 3 4 hiris
-cili giling
-minyak masak
-serbok lada allagappas
-serbok kari
-1/2 sudu kecik halba
-cili kecik wane merah
-santan
-garam n gula merah

>>ikan kukus dulu..ngn lengkuas,asam keping n garam
>>bwg,halia n legkuas diblender
>>tumis bahan blender td dlm setengah cawan minyak
>>campur skali cili giling n serbok cili n serbok kari
>>after da nek bau..sile la cmpak santan,gula merah,halba n cili kecik td..
..then tunggu la mendidih..da gelegak 2 leh la masukkan isi ikan tongkol yg dikukus td..
>>n nk sedap cmpo skali ngn air kukus ikan 2..mesti kaw nye..
>>if da gune air kukus ikan 2..xyah tmbh garam pun xpe..da msin..
>>but if nak masin lg..tmbh la garam bape kilo yg korg mau..

..hah..2 la lebih kurg nye care mau bikin nasi dagang..xsusah cume leceh sbb byk keje..then biase nye org tganu mam nasi dagang mesti ade acar timun..4 me i prefer acar timun + caret + ananasi..sodap..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...