:: ^_^ ::

Monday, January 24, 2011

Kuew Tiaw Kung Fu

nah..amek ko..da kenyang ting-ting perut ni..kite kasi update cecepat sementare masih bersemangat..punye la aku teringin nak makan sesangat..akhirnye dapat jugak..

sgt puas hati sebab dapat masak sendiri..kebersihan terjamin..boleh letak sayur bebanyak..then yang paling penting xde ajinomoto..jadi rambut pun da tak gugur..

skang ni memang sangat kenyang..tapi kalu ikutkan selera mulut ni mau je aku sumbat lagi..ala bukan payah pun..kuah nye aku da masak lebih..nanti hubby balik tinggal panaskan je..and goreng kuew tiaw..tapi tu la..takmo da sampai jadi cam hari tu..kenyang sangat sampai nak duduk baring pun tak selesa..kite tunggu perut da loose sket nanti bu kite sambung makan lagi..

tak pun nanti hubby balik leh makan same-same ngan hubby..

meh nak kongsi sket resepi nye..mane la tau ade yg craving cam ak..hehehehe..

KUEW TIAW KUNGFU / HONG KONG

kuew tiaw (untuk 4 orang makan)
kuew tiaw 1 bungkus
3 biji telur grade A
2 sudu minyak untuk menggoreng

kuah yang sedap (untuk 4 orang makan)
1/4 bahagian ayam - direbus & dipotong kecik
6 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
10 biji cili - ditumbuk kasar
1/2 biji carrot - dipotong
4 ketul jagung muda - dipotong
1 pohon sawi bak choy
1/8 kubis
1/8 bunga kubis
1 kiub ayam MAGGI
2 sudu besar sos tiram
garam sesedap tekak
gula secukup manis - optional
minyak untuk menumis
3 cawan air bersih
2 sudu tepung jagung - bancuh dengan 1 cawan air

cara-cara (alahai sonang yo)
>>ceraikan kuew tiaw supaye xmelekat antare each layer
>>gaulkan kuew tiaw dengan telur
>>if untuk 4 orang makan..bahagikan kuew tiaw yang digaul tadi menjadi 4 bahagian
>>gorengkan setiap bahagian berasingan - goreng macam telur dadar
>>da agak garing..hidang dalam pinggan

>>untuk kuah nye..mula-mula panaskan minyak
>>tumiskan bawang puting bersama cili tadi sehingga naik bau and sedikit keperangan
>>masukkan isi ayam yang da direbus
>>masukkan kiub ayam
>>bile da sebati..masukkan carrot, bunge kubis and putik jagung
>>bile sayur da agak layu..masukkan air and sos tiram
>>masukkan sawi and kubis
>>masukkan garam and gula
>>bila rase da menepati taste anda..maka masukkan air bancuhan tepung jagung tadi sikit
>>kacau supaya tak berketul
>>tuang atas kuew tiaw tadi
>>sedia dihidang ketika panas

..ha..xde la payah benau pun kan..sekejapan ke da buleh masuk perut..ngap2..pada yang ingin mencube..selamat mencube and selamat menikmati juadah air tangan anda..since perut da longgar ni..buleh la nak gi ngap lagi..tata titi tutu ^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...