:: ^_^ ::

Monday, February 14, 2011

checkup 7 bulan

salam..

seperti yang da di war-war kan..(ececey..cam jabatan penerangan pulak)..ari Sabtu petang aku suppose de appointment untuk repeat detail scan..nak tengaok kidney baby lagi sekali..last 2 month bengkak..then last month scan biase tapi leh nampak bengkak nye...

sepatutnye hubby balik pukul 5..aku da pat puloh kali tepon die..nak remind die..kang nanti klu lambat..aku ngan die gak yang berpeluh ketiak nak tunggu.

pukul 5 die tepon..ingatkan da nak balik..rope2nye nak gitau die nak beli laptop..pastu tanye aku nak yang camne..yang tecit ke besor ke..acer k hp ke..nk kaler ape sume..aku da la mamai..sebab mate nantok tapi pale tak bagi tido..rase cam mimpi la pulak..tetibe hubby mau belikan lappy baru kan..muehehehehe..

make oleh sebab kegatalan die nak soping lappy di petanag hari..terpakse call UMRA nak gitau yang kitorg lambat gi appointment..kalu ari biase mau aku ngamuk da sebab memang aku da siap awal2 kan..tapi oleh sebab nak dapat lappy baru yg somey..make haruslah aku xleh marah-marah kan..nanti hubby tarik balik..cmne???mau nanges..

jom kite usha same-same ape yang jadi mase checkup last 2 days...

KRONOLOGI CHECKUP 7 BULAN

 ~7:45malam 
  • sampai UMRA..ropenye ramai lagi orang yang bu sampai..ingatkan doc tunggu aku sorang je..cait!!!

~7:50malam 
  • terus masuk timbang-timbang berat..amek BP..then bg urine

~8:00malam 
  • menunggu yang sangat lame..sebab detail scan memang lame sorang- sorang nak siap..almost 1/2 jam sorang la

~9:00malam
  • bu dapat masuk jumpe doc..doc detail scan ni sangat somey n sweet..hati xsabo mau tau perkembangan bby..sadly..kidney baby still bengkak..tapi doc kate tu bukan 1 kerisauan..cam yang die da gitau before..kidney ok sebab ketuban cukup..means die tencing la tu kan..yang len sume ok..sex memang boy la kan..xpat nak tengok muke die sebab tangan doc tutup muke je kan..doc nak scan kidney and heart die pun die tak bagi..dok tendang-tendang je kan..so Alhamdulillah sume ok..harapkan sume akan ok bile sampai waktu nye nanti..ooo..baby da kembali kepale ke atas time checkup tu..still dok pusing2 lagi..huh..active kan anak ibu ni..

~9:45malam
  • jumpe Dr.Razif..ni 1st time jumpe die..ni pun sebab die nak explain more pasal  result MGTT n sal baby..hemoglobin xcukup..darah pucat katenye..aku pun xpaham..tapi yang jelasnye die kate aku kurang zat besi..make dapat la ubat tambahan bulan ni..pasal baby pulak..memang nothing to worry la..make sure jage diri sepanjang 2 bulan ni..if nnti lahir de simptom pape..akan terus forward pakar kanak-kanak..hopefully anak ibu sehat n akan terus sehat kan..see see..die tendang2...^_^..oo 1 more thing..next 2 weeks nak kena repeat MGTT pulak..sebab abah penah kena kencing manis..make aku maybe still de kemungkinan nak kne..since ari tu da wat mase 24 weeks..doc saran kan repeat lagi..sebab ni anak 1st..ade la rekod pape sal kesihatan aku..dari amek risiko bek la aku ikut je kan pe yang doc suh..

so on 25 Feb ni akan terpakse la aku lalui sekali lagi fasa kena cucuk..minum air gule..and yang payah nye nak kena pose..oooo..ngigau nak makan la pas ni..hoh!!..xbest..

ni antare bape pic baby..da besar anak ibu dalam pewot ibu..=]

tulang bahagian kaki baby


yang bulat lonjong hitam tu la kidney kiri baby yang bengkak


blood flow dalam heart baby


pic kali ni sume nye focus organ baby je..ukuran perut...tulang kaki..tulang belakang..ukuran kepala..jantung sume la..

hehehe..bset je rase update kali ni...smooth je kan bile gune lappy baru..tapi tak suke la window 7 ni sebab aku mmg tak reti gune pun..muehehehehe..

pape pun..thanx to hubby..belikan lappy baru ni..somey..luv u more la..muahx!

3 comments:

sue said...

wah bby..sukenye bca cita awak..xlama dh kan..msti besh

:: myzaa :: said...

thanx..de jugak yang sudi bace..hehe..awk pun da xlame da..sempat la bby kite blaja tatih same2 nanti..balik dungun je sy bawak g jumpe bby awk pulak..

hana izhar said...

haah nnti kite jmpe ea kalau awak balik sini..bole tido umah sy wak..2 la msti cumel hehe tbayang dh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...