:: ^_^ ::

Wednesday, June 29, 2011

Pengalaman Bersalin = Lahirnya My Lil Caliph..^__^

salam..

ni bu berkesempatan nak update pengalaman bersalinkan baby Hazeeq ari tu..ingat kan sempat la update sikit2 dulu before aku balik sambung pantang kat Dungun..

da half aku buat pastu simpan dalam draft..kire ni yang aku sambung la ni..tapi bukan berkesinambungan..pandai-pandai la pade korang-korang yang nak bace tu muehehehehe..gile sifat pengkeji tu belom habes lagi..

oo..pengalaman bersalin aku sangat la bermakna..berharge..and one thing that money cant buy la..untuk tak nak susahkn korang nak bace panjang-panjang macam nota sejarah..meh sini aku kasi dalam bentuk point-point..harap-harap aku tak la pulak melalut nak taip panjang-panjang nanti..

tapi better prepare air secawan..sekali ngan kain pengelap peluh..plus besen tadah muntah ye..selamat membace!! 
 
29 April 2011 ~its my due date ~ its my birthday..!!wee..^__^
  • 9:00 pagi ~  pergi UMRA dengan niat nak serah diri seperti arahan doc..lagi pun rase sakit da start datang since pukul 4:00 pagi lagi..tu la kali pertama aku yakin yang itu memnag la sakit contraction..datang dalm selang 10-15 minit secare tetap..tapi bagi aku macam tak kuat je lagi..takut la nanti aku dok kate tu sakit yang kuat..padahal de lagi sakit yang super kuat kan..aku kate tak kuat tu sebab aku still can move around..cume tido tu terganggu la..tunggu turn nak checkup..terus dibawa ke bilik doctor untuk VE..still dapat ngan Dr.Karamjeet even da point awal-awal nak Dr.Ummul..tapi aku and hubby tak kisah..as long doc pompuan and sume selamat..after VE..jalan da bukak 1cm..rase sedikit lega kalau nak compare dari result  semalam (28 April)..boleh la rase nak sengih even though sakit da mule terasa..sebab da nampak cam de peluang nak push normal nanti..da tak sabo mau jumpe dak tecit dalam tummy ni..so gerak untuk buat CTG..everything ok..sembang-sembang ngan nurse tu..tanye sal contraction lagi..contraction aku memang teratur la..tapi tahap sakit tuu bacaan nye paling tinggi pun bu 48 je..tanye la nurse tu bape bacaan kalau da dekat nak bersalin sangat..katenye bacaan biase 80 camtu la..jarang la yang sampai 90..aku ngn hubby macam.."ermm..ok.."..ooo sakit la tu kan..haahahah..
  • 10:00 pagi ~ jumpe Dr.Karamjeet lagi sekali..kali die terangkan yang baby sume ok..so doc bagi lagi aku nad hubby peluang untuk balik then jalan-jalan..sebab kalau terus admit ward mesti lame nak tunggu jalan bukak kan..hubby da excited nak bawak aku jalan-jalan dengan harapan jalan akan cepat bukak..aku pun sakit- sakit tu ajk jugak jalan..kuatkan semangat demi nak bersalin normal..so balik umah salin baju sume..plan nak ajak ma and adik sekali jenjalan..memang takde idea mau pergi mane..mase ni selera makan da takde da..da tak tau nak makan ape..da puas da pikir..rase sume da makan..lagi pun doc asyik dok pesan jangan makan banyak sebab baby da cukup besar untuk aku..takut nanti baby takmo kuar..hubby nak ajak pi Sunway..aku mule cam ok je..last-last tukar plan nak gi OU pulak..sampai sane parking kat wing Jusco..then teruskan misi nak jalan-jalan tanpe arah..bu je 2 3 tapak aku da rase tak leh nak jalan da..sakit datang macam makin kerap pulak..ade la jugak dekat sejam pusing-pusing dalam tu..akhirnye aku surrender..da tak tahan..lagi pun matahari tengah terpacak atas kepala..sian ma ngn adik lagi yang terpkase ikut aku jalan tanpe arah..kalau tak bawak dorang takde la rase bersalah sangat kan..jadi decide mau balik je rehat..before tu singgah Tesco pussing-pusing beli barang dapo..balik umah masak..then makan tengahari..ingat petang mau jalan- jalan lagi tapi hujan la pulak..beside hubby pun da kena pergi kedai..memang la die berat hati nak pergi tapi da name keje kan..kalau die tak pergi nanti sale kurang pulak..aku pun macam da ok..ingat mau lelap mate selagi sakit ni boleh bertolak ansur ngan aku..sekali sakit tu memang tak leh blah..kejap kejap datang..even masih bole bertahan..maka nak ngisi waktu sementara tunggu hubby balik..aku wat sume keje umah yang mane aku boleh buat..sapu sane sini..lipat kain sume..kemas bilik..tunggu punye tunggu lambat la pulak hubby balik..padahal da janji nak pegi UMRA pas Maghrib..jadi macam lambat mase berlalu..aku sempat makan nasi siap tambah-tambah lagi..nak makan benda len memang macam da tak nak kan..tu pun sambil makan sambil tahan sakit..sekali sakit datang tu aku memang macam tak leh nak kunyah..hilang rase sakit sambung balik makan..memang lawak la..ma pun gelak je..gelak orang susah hati..
  • 8:00 malam ~ hubby da balik..siap-siap solat Maghrib and gerak pi UMRA..sampai UMRA  orang memang ngah ramai..terus masuk amek BP dulu sebab doc de patient..pas amek BP masuk bilik doc untuk VE..time ni aku konfiden yang jalan da bukak la atleast 3cm ke kan..da tu kate sakit da melampau..selang 5 minit sekali da..tapi malang nye bukaan still macam pagi tadi..punye la aku jalan  sampai terkengkang-kengkang..bukenye bu 1cm..adeh..terus rase down..doc tanye if aku nak balik tunggu kat umah..aku kate takmo..sebab da sakit..da tak tahan nak ulang alik..so decide terus masuk ward..doc tanye nak bilik single ke bilik reramai..of cos la nak bilik single..tak kisah la jauh kehujung sikit..memandangkan aku belom penah tengok pun bilik nye macam mane so kitorang di bawa tour tengok bilik dulu..naik 1st floor..tepi lift je rupenye bilik 13A..bilik single ni..not bad..cume condition nye kureng sebab bilik lame..aku da macam nak mintak tukar bilik da..tapi hubby kate takpe la..sebab tu je last single room yang ade..tapi nak dijadikan cerita..plug yang tempat ko nak sambung butang panggil nurse tu rosak..ade la dekat setengah jam jugak nurse tu dok try tapi still tak boleh..nurse tu pun offer if aku nak pindah bilik lain..aku laju je angguk..sekali dapat bilik double..tapi yang bestnye..even bilik ni double tapi memang untuk aku sorang je la..da la bilik baru..besar..selesa..katil aku tepi tingkap..econ an tv sume kat belah aku..bayangkan kalau de sorang lagi dalam bilik aku tu tentu die kecik ati sebabnye if aku tarik je tirai kompom die xleh nak rase econ and takleh nak tengok tv..mueheheheh..malam aku masuk ni malam MAHARAJA LAWAK minggu ke-5..tapi kat spital mane de Astro..so baring la aku ditemani hubby..menunggu detik-detik nak rase sakit lagi..doc masuk bagi fluid untuk kurangkan tekanan pada rahim..sebab memula doc ingat ade jangkitan dalam air kencing so that ia bagi tekanan pada rahim..tu yang aku rase sakit cam nak bersalin..doc janji dalam pukul 2 pagi nanti die naik lagi nak check bukaan..

    30 April 2011 ~ its the day !!
    • 12:00 malam ~ da lepas 29hb..da masuk 30hb..terlepas da peluang nak baby lahir same tarikh ngan aku..^__^.. sian hubby tak lena nak tido..aku pun bukan leh pejam mate..sambil layan tv entah ape cite aku pun tak tau..sambil dengar bacaan..sambil tu jugak mulut dok kumat kamit berselawat..mintak dipermudahkan..sakit da maskin terase..makin lame macam makin sakit..tapi dalam pada tu aku sempat lagi catit waktu contraction tu..memang tetap..selang 3 minit sekali da..tiap-tiap 2 jam de nurse yang akan masuk wat CTG..hubby dari petang belom makan pape..puas aku pujuk suh makan tapi die tetap takmo makan jugak..puas di rayu bu la die turun gi beli sandwich and air..mase hubby tinggal ni da around 4:00 pagi
    • 4:30 pagi ~ doc datang nak check bukaan..still poor progress..tapi contraction da cantik da..doc tanye aku boleh tahan ke tak..aku tetap kate aku tahan je lagi...so doc bagi ubat tahan sakit yang inject tu je..tapi macam tak hilang pun sakit..siap kate ubat tu leh bagi aku tido..tapi aku tak ngantok pun..rase mamai dalam 10 minit pertama tu je la..macam mane aku nak tido kalau sakit datang selnag 2 3 minit sekali..da tu tengok pulak hubby yang dok gelisah..dok gosok-gosok aku.. 
    • 5:00 pagi ~ pagi hubby bagitau nak balik umah jap..nak tukar baju mandi and solat..mase hubby tinggalkan aku ni aku sempat la lelapkan mate jap..ingatkan bile da pagi cerah bu hubby nak datang balik..sebab ikut kiraan aku lambat lagi la nak tunggu jalan bukak kan..doc pun suh aku tunggu sampai pukul 10:00 pagi bu nak induce..      
    • 6:00 pagi ~ hubby da terjojol depan pintu..bawak ma sekali..sian ma..pas aku gerak pi spital..ma makan pun tak..sampai pagi ma tak tido..dok bimbangkan aku..ma ingat mase hubby balik subuh tu aku da selamat da..rupenye belom lagi..tu yang die terus nak ikut hubby gi kat aku..tapi kehadiran ma kat sisi aku time sakit tu memang banyak bagi aku semangat..die la yang dok gosok pinggang..sapu minyak saraf sume..
    • 8:00 pagi ~ tiap kali tengok aku sakit ma pujuk aku suh time je la ape je yang doc kate..takmo degil-degil nak tahan sakit lagi..sebab tiap kali aku sakit sampai gigil-gigil genggam tangan ma kuat-kuat..ma kate aku sakit da macam baby nak kuar da..nak tunggu pukul 10:00 pagi memang sangat la aku tak boleh nak tahan..mase ni la bu aku tau betape sakitnye..sakit yang memang  rase nak patah pinggang..tapi aku kuat kan lagi hati..takmo nanges..sampai la bile aku suh ma kejutkan hubby..nak suh hubby panggil doc..aku nak mintak epidural..da tak tahan sangat mase ni..da suh ma gitau nurse..tapi nurse kate die tak boleh bagi da ubat tahan sakit..aku bukan nak ubat tahan sakit..aku nak epidural..bile hubby bangun je terus air mate ni berlinangan..gitau die aku da tak tahan sangat..hubby bu je kuar pintu terus terjumpe doc..tak sempat hubby cakap lagi doc gitau nak bawak aku ke labour room..mase nak bangun ni memang aku nanges..memang tak boleh nak bangun..badan aku macam tak boleh nak bengkok..doc suh dok atas wheel chair..mase kau berdiri turun dari katil tu terase de sesuatu celah kangkang..terus kau jerit "saye rase ade benda nak keluar"..cepat-cepat doc duduk kan aku..suh ma pakai kan tudung..terus tolak aku ke 2nd floor..aku respect gile Dr.Karamjeet ni..even die ni non muslim..die pulak yang ingatkan aku suh pakai tudung..pastu setiap kali aku sebut sakit..die suh aku mngucap..^__^..Alhamdulillah..
    • 10:45 pagi ~ di labour room..dari wheel chair nak nek atas bed tu lagi sekali aku rase terseksa sangat-sangat..aku dok tertonggeng kat katil tu..sakit ooo nak bend badan nak nek atas bed tu..hubby cube nak tolong pun tak dapat sebab aku memang langsung tak membantu..doc pujuk aku..midwife lagi dok pujuk..suh aku kuat..dorang akan tolong..pas nek bed..bu je doc tanye aku nak epidural k..laju je aku angguk..mase decide tu doc tanye banyak kali..time ni epidural je la yang aku pk penyelamat aku dari seksa sakit yang memang langsung tak berhenti ni..time nak tunggu pakar bius sampai..midwife panggil pelatih salinkan baju aku..mase ni bu midwife notice yang perut aku len macam..baby da menyongsang..badan baby kat rusuk kiri..kepala kat celah peha kanan..ade 2 bonjol kat perut aku..kire bukan bulat macam biase la.. 
    menunggu pakar bius sampai..ngah tahan sakit
    • 11:15 pagi ~ pastu midwife monitor jantung baby and tekanan darah aku..midwife kate no wonder la aku sakit sangat..bile pakar bius Dr.Afa sampai..midwife tunjuk perut aku pada die..die geleng-geleng kepala..Dr.Afa tanye aku..aku tau tak kesan epi ni camne..aku da tak kisah da..aku jawab j lebih kurang sebab da tak tahan nak tanggung sakit..mase ni hubby ngn ma kat luar..aku sign setuju untuk epi and terus prepare untuk diinject..midwife and doc ni betol2 membantu..midwife bangunkan aku..aku dok kat birai katil..peluk bantal kat perut..midwife tu peluk aku kuat2..sabarkan aku..mase ni even ma takde pun..aku tetap dapat rase kasih sayang..selang 2 3 minit sume da setle..dorang baringkan aku..monitor jantung baby and BP ak lagi..penerimaan epi aku ok..
    • 12:00 tengahari ~ mase ni bu la aku boleh senyum..shud be aku kena tido..tapi tak boleh nak tido sangat..hati tetap runsing..epi ni last untuk 4 jam je..aku takut bile epi da abes..aku akan sakit macam tadi balik..hubby masuk..pegang tangan aku..die senyum tengok aku boleh senyum..ma tak leh masuk lagi mase ni..aku tau die susah hati..sampai tak makan pape lagi..die dok gitau hubby suh aku time je if doc nak operate..dalam keadaan aku amek epi ni aku still dapat rase baby gerak kuat..bonjol-bonjol perut aku..tolak kuat-kuat macam nak kuar sangat-sangat da..
    • 1:30 petang ~ after da pikir masak-masak..midwife pun da explain..Dr.Ummul and Dr. Rafi pun da masuk jumpe aku and terangkan kat aku yang peluang aku untuk lahirkan baby secare normal memang da takde..Dr.Ummul cube nak check jalan lagi sekali..kali ni die nak check air ketuban sekali..incase baby da berak dalam perut..if betol memang terpakse operate dengan kadar segera..midwife bagi aku jumpe ma and hubby..aku gitau hubby..aku tau hubby sedih..aku pun sedih..skang ni keputusan sume kat tangan aku..aku sign je la tande setuju..so midwife bagi aku mase abeskan ngn family sementare dorang siapkan OR and tunggu pakar bius datang lagi sekali..
    • 1:45 petang ~ doc bius masuk..die tanye midwife condition aku..pastu dok geleng-geleng kepale tengok perut aku..baby da jadi melintang..kepale die betol-betol tekan bahagianbuah pinggang belah kanan..kejap je aku da dipindah atas bed len and ditolak masuk OR..mase ni memang rase nak nanges..tapi aku kuatkan hati..sementare dorang siap-siapkan aku..doc sume da masuk..Dr.Afa gitau die akan tambah ubat lagi sebab aku da amek epi..tepat pukul 2:00 petang rasenye aku dapat rase Dr.Rafi toreh perut aku..pedih n ngilu..mase ni aku tak dapat nak gitau aku sakit..aku cume gerak-gerak kan kaki..bile nampak kaki kau bergerak tu..Dr.Rafi suh tambah lagi ubat..kali ni aku di bius full...kejap je..tak sampai 5 minit pun..aku da sampai mane-mane entah..
    • 4:00 petang ~ mampu je buka mate..perkare pertame yang aku buat ialah cari mane anak aku..aku kn tertido..mane aku sedar baby kuar..mase tu mate ni nampak tak nampak je..rase berpinar je..berbalam-balam..aku melilau cari mane anak aku..mane hubby..mane ma..sampai kat pintu nak kuar dari OR..midwife bentikan aku..tunjukkan aku baby aku dok kt tempat nak panaskan badan die..sian baby ibu sejuk..mate die tak pejam pun..terbuntang je..sampai kat wad..aku tanye hubby mane baby..bile boleh pegang baby ni..katenye lagi 4 jam bu leh aku jumpe anak aku..suppose aku kena tido..tapi selmabe je aku tak tido pun..rase macam tak percaye baby da kuar..da la tak dapat lagi pegang baby..
    baby ibu tejuk..sian die..mase ni ibu dapat tengok Hazeeq walaupun berbalam..mate xmo pejam dak tecit ni
      • 8:00 malam ~ malam bu aku dapat tgok baby betol-betol..tu pun aku tak dapat nak pegang baby..sakit da terase even da di bagi morphin..tengok sambil baring je la..behave je hero ibu..diam..tido je die..masuk tu bu nurse tanye aku nak fuully bf k x..of cos la aku nak baby fullu bf..ape barang men campo susu lembu ni..bukan anak lembu ye dok..^__^..nurse yang mandikan pun puji kate anak aku ni bek sangat...,mandi pun tak nanges..bagus anak ibu..camtu la hero kan...
      1 May 2011 ~ Da boleh bawak Hazeeq balik..hoooreay!!
      • 10:00 pagi ~ Dr.Ummul masuk nak tengok keadaan aku..suprised bile tengok aku dok usaha nak bf baby..tertonggeng-tonggeng baby..ma tolong pangku..aku still takut nak bangun..cume berani angkat sikit je la badan..hubby tolong naikkan sikit bed..bile Dr.Ummul tengok aku gitu terus die amek baby..and tarik aku bangun..ajar aku cmne..die pesan jangan takut..die suh bukak sume bedung baby..bagi tangan die bebas..biar die dapat pegang nenen ibu..biar die dapat jeling-jeling muke ibu..bu la ade body touch..hehehehe..so somey je..sian baby..doc men campak-campak je baby atas perut ibu..well sume ok..and doc gitau if aku da boleh bangun kencing sendiri tanpe bantuan..maksudnye da boleh jalan pi toilet maka aku boleh kuar petang ni..yes!!
      • 12:00 tengahari ~ aku panggil nurse suh bukak tiub kencing..dari tadi dok tunggu..takde pun datang bukak..aku da meroyan nak cube bangun ni..kate nak balik umah cepat kan..patutnye pegi kencing kali pertame kena pegi ngn nurse..yang ke-2 bu la kite usaha sendiri..malas nak tunggu nurse yg lembap..aku bantai je pi sendiri..bukan de rase pun nak kencing..yang aku tau..dok je air kuar..hehehehe..
      • 3:00 petang ~ akhirnye!!..da berjaye discharge ari ni..ubat sume nurse da bagi siap-siap kat ward..pesan suh makan sume..then bagi sekali buku appointment baby..review wound aku sekali..

      ---------------------------------------------------------------------------------------

      ..wah..berpeluih hah sape yang bace..sape yg bace sampai ending ni memang betol-betol kental la..tu seb bek aku wat point-point jugak..kalu aku men taip je harus jadi novel nanti..maklom la aku ni kalu jumpe keyboard..jari jemari halus gebu ni memang ralit la menaip..gilo!!..hahahahaha...

      ooo..lega da langsai da hutang..2 bulan aku janji nak update..da tu nak wat cmne..kampung aku nun di hulu..line berokbeng pun takdok..redho je la...
       

      2 comments:

      annur fitrah said...

      camtu lah..akak dulu, bila baca pengalaman awak, teringat masa nak bersalinkan anak sulung..last2 operate gak. Sakitnya hanya kita2 jer yg tahu

      :: myzaa mia mieza :: said...

      thanx akak sudi drop komen..
      erm tu la..sakit tu kite2 je yang tau..tunggu punye tunggu jalan still takmo bukak..terpakse la jugak operate..=]

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...