:: ^_^ ::

Wednesday, July 17, 2013

Pengalaman Dental Checkup di KK Seksyen 7 Shah Alam

Assalamualaikum...

kejap je da Zohor pun..
banyak kerja menanti ni..kerja memanik baju orang..
baju sendiri juge..

masak macam malas je..
rumah awal suboh tadi aku da siap..
Hazeeq da makan and da susu pun..
petang sikit nanti ingat nak buatkn die Fettucinne Sup je la..

untuk berbuka aku ngan suami lom terfikir lagi nak makan ape..
masak lauk bangang-bangang je la kot.. 
     
Hari ni nak cerita pasal semalam..
dek kerana sakit bengkak gusi da masuk hari ke-5 semalam...
makan tu boleh..
tapi tak berape nak selesa..sebab sebelah mulut je yang beroperasi kan..
so da bincang-bincang dengan suami..
aku da tau da cost kalau gi swasta memang makan ratus silap ribu nye..
maka dengan cekal hati buat keputusan nak try pergi KK je..
lagi pun dengarnya KK dekat Seksyen 7 tu tak de la crowded sangat untu bahagian gigi..

lepas Suboh memang aku tak tido da..
kebetulan Hazeeq pun da bangun join ibu ayah makan..
die minum susu je la..
pukul 6:30 pagi siap-siap kan Hazeeq..mandikan die semua..
aku da siap pakai tudung baru la kejutkan suami pulak..
last nye dekat pukul 8:00 pagi jugak baru gerak dari rumah..

makan jammed dulu kat highway..
lepas tu makan pulak buah langsat (sesat) keliling S7 tu cari mana la KK ni..
da sepuloh kali aku gitau..KK tu klinik kerajaan..
suami dok melilau cari jugak klinik..

aku ni baik hati je..kalau ikut nak jahat memang abeskan je duet laki pergi swasta senang..
tak payah nak takut-takut fikir doc garang ke ape kan..
dekat pukul 9:00 pagi jumpa lah jugak akhirnye..macam tersorok sikit kalau tak perhati betol-betol..

klinik gigi nye dok kat tingkat 1..masuk je pagar da nampak da signboard..
suh naik tingkat 1..hari Isnin-Khamis adalah untuk outpatient..Jumaat untuk yang buat appointment..
masuk je da penuh da kerusi..
alahai..aku da macam malas nak tunggu kan..
tapi alang da sampai..gi daftar..dapat nombor..
eh macam 6 orang je lagi kan..
so tak lame mane la nak tunggu..isi form man perlu..
then bayar RM1..
tak sempat nak sembang-sembang hilangkan nebes..
tup-tup no aku da kena panggil..
langkau 2 3 no jugak la..

kontrol kaki yang menggigil..harap la dapat doc pompuam comel..
Alhamdulillah..Allah dengar doa hambaNya yang ketakutan ni..
Doa Nabi Yunus da cair dalam mulut aku sejak dari Sahur pagi tu lagi..
nampak sangat penakut kan..

masuk terus baring..tak puas tengok muke doc yang putih..
comel pulak tu..aku rase baya-baya aku je kot..
aku gitau la gusi aku sakit..bukan gigi..
die pun cek..a ah..gusi aku da bengkak sampai ke pipi..
gigi tak berlubang..
tapi condition gigi bongsu aku tu tak boleh nak cabut normal..
kalau tak boleh je cabut..even aku da nak masuk 35weeks pun..

gigi tu tumbuh straight je..
cume sebabkan da takde ruang lagi gusi aku tu..maka separuh kuar..
separuh da tua dalam gusi da..
aku da agak da..sebab tiap kali sakit die kuar secoit..
nanti hilang sakit..pastu sakit lagi..kuar lagi secoit..macam die tekan gigi yang depan tu..
bagi ruang sikit ke die..untuk die kuar..

solution nye..kena la tunggu lepas pantang..
datang jumpe doc lagi..nanti die buatkan surat..
refer spital besar la..untuk cabut gigi tu under minor operation..
nanti bukan 1 je yang akan di buang..
buang ke sekaligus mane yang problem tu..

malas da aku nak hadap sakit yang on off ni..
keluar tu senyum je..suami pun tak caye macam kejap je..
explain sikit ke die..then terus turun bawah..
amek ubat dekat farmasi..
and total cume la RM1..

yang best sebab doc baik..murah..
ku pun da jangkakan da..gigi geraham bongsu ni bukan leh cabut sesenang gitu je..

lepas ni..tak payah nak takut-takt lagi pergi KK ye..
boleh je jimat mane yang kite nak jimat kan tu..

and untuk expecting mummy..
kalau rase tak sure condition anda leh tak nak terima any rawatan dental..
better pergi jumpa sendiri doc..

maka balik la kami seawal jam 9:30 pagi dengan dibekalkan ubat tahan sakit and antibiotik..
aku cume makan antibiotik je..sakit tu aku cuba tahan..
and kalau sakit sangat aku sapu je Bonjela..

rasa macam da nak ok da ni.. ^__^

8 comments:

sue iz said...

beg bru ye,mcm beg sy sket la hehe..ok alhmdllh dpt doc baik..legaaaa

myzaa jaafar said...

beg baru lom rasmi lagi..muz da tego da pg tu nape tak gune lagi beg baru..ni beg yg tahun lepas sebelom g PAC tu awk..elok lg..cume dlm dekat zip tu koyak sikit..hehe

nero said...

ok jugak servis kat klinik gigi kerajaan ni. tak la teruk sangat

Izzati Husna said...

Hi nk tnya

Izzati Husna said...

Hi nk tnya

Izzati Husna said...

Hi nk tnya

sautama@gmail.com said...

Crowning gigi kat klinik kerajaan boleh buat ke

sautama@gmail.com said...

Saya ada buat bridge gigi kat Dr firdaus, teruk lah buat tak pro langsung, pastu sakit pulok skrg ni kat demc, surgery utk buang gigi bongsu masih sakit lagi, lepas tu pi klinik fatimah baru ok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...