:: ^_^ ::

Thursday, July 18, 2013

Menu Berbuka Ramadhan13 Day#7 : Singgang Pedas Tempoyak Ikan Kerisi

Assalamualaikum..

lambat sikit nak update pasal berbuka ni..
tahun lepas lagi la takde ape yang nak diupdate pun..
sibuk bebenor dengan manik kn..
tahun ni ade jugak la selai 2 lai..
so banyak mase luang..leh la masak and update..

ramai yang tegur..da sarat tapi masak lagi..
sebab aku larat lagi..solat pun ok je..even da 35 weeks..
ade kurang sane..lebih sini..pregnant kali ni..

ni cerita berbuka Selasa lepas..
suami keje malam..sebab pagi kan die da temankan aku g KK untuk dental checkup tu..
so berbuka la aku sorang-sorang..
tapi awalnya tu aku tak makan nasi pun..
minum horlicks dengan kurma je..
lepas tu.baring dulu sebab aku da gigil gigil nak tumbang..tu tanda darah rendah biasenya..

then solat..lepas solat suapkan Hazeeq makan..
die macam biase..selera makan nasi dengan ayam goreng and sayur sawi..
habis 2 ketol ayam.

da lepas insya' aku makan roti jagung Gardenia je..
tu pun macam gigil-gigil lagi..decide nak tido terus..
da call suami gitau aku nak tido..
if die sampai depan pintu nanti aku tak bangun..
call je phone rumah..kuat sikit bunyi..note and tab aku bukan leh caye pun..
kadan Hazeeq da silentkan...
bila da malam dalam kul 10:00 gitu.baru la suami.balik..
dia bawak balik sekali colonel burger KFC..
selera aku makan colonel burger abes sebijik..
sahur pagi Rabu tu baru la aku dapat makan nasi and rase nikmat ikan masak tempoyak ni..
pergh..mabeles la..kena ngan tekak..
pedas lite-lite je...tu pun makan sambil beriba Hazeeq yang terjage same..
cranky di pagi buta..

asal nak buat singgang pedas biase..
kebetulan.tempoyak ade secoit..so jadi la..
ikan kerisi singgang pedas tempoyak...

pada yang request resepi.ni la resepi yang sangat mudah itu...

SINGGANG PEDAS TEMPOYAK IKAN KERISI

2 ekor ikan kerisi sederhana besar - buang sisik
3 ulas bawang.merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1/2 inci halia ditumbuk
1 inci kunyit hidup ditumbuk
3 keping lengkuas diketuk
1-2 tangkai daun kesum
5-6 biji bendi
asam keping
2 sudu makan tempoyak
1 sudu cili padi kisar

  • masukkan bahan yang da ditumbuk dalam periuk..and panaskan periuk..masukkan sikit air..
  • ala-ala tumis tapi tanpa minyak..bagi bawang tu macam masak sikit..
  • masukkan cili padi kisar and tempoyak..
  • masukkan ikan..gaul sebati dengan rempah..biarkan sekejap..then masukkan air..
  • ikut kesesuaian nak pekat ke cair kuah nye ye..masukkan asam keping..
  • da mcam nak mendidih tu masukkan daun kesum dan bendi..
  • imbang rase dengan garam gula and perase sesedap tekak la..bulan pose ni main agak je la ye..
  • then tunggu la sampai da masak..siap !

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...