:: ^_^ ::

Monday, April 29, 2013

Breakfast & Lunch hari ni

Assalamualaikum..

kembali mengupdate ape yang aku masak..
hari ni masak simple je..
sebab protein yang ade cume 3 ketul ayam..
secoit bak choy..
mood pepagi swing..so tak kirim pun suami suh belikan pape lauk..

pepagi bute bangun sarapan dengan bubur gandum..
semalam petang buat..sebab tekak teringin nak lagi..
plus Hazeeq pun suke sangat makan..
sehari sebelom tu aku da buat..
tapi tak cukup..tu pun aku berdua dengan Hazeeq je yang makan.
mulut Hazeeq luke..so bile makan nasi kena kuah-kuah tu pedih..
makan tetap makan tapi tak banyak sangat la..

bile buat bubur ni die makan lebih sikit.
gandum kan..so kenyang la jugak..
aku pepagi bedal benda ni ngan Hazeeq..kuah tu cicah roti kosong pun heaven..

kalau sebut bubur gandum orang imagine yang gune biji-biji gandum tu..
aku dari kecik kenal bubur gandum gini la..
memula buat..ketulan isi gandum tu aku buat kaler merah..
but semalam buat hijau pulak..
kalau repeat lagi sekali aku buat biru la pulak.
biase my mom buat colourless..means kaler bancuhan gandum tu je la..

senang sap sap soi..
masukkan santan campo susu cair..and air ikut citarasa konsistensi kuah tu nak macam mane..
gula kabung..gulan merah..gula melaka atau nissan memang takde..
da abes..and lupe nak beli..
so ganti je dengan gula perang..secoit garam juge untuk rase lemak..
lebih kurang kuah pengat biase..

tepung gandum di bancuh dengan sedikit air kapur..
dan air..biar pekat sikit..
nanti sudukan da masukkan sesudu sesudu dalam kuah yang mendidih..
bile ketulan tu masak die akan timbul and jadilah macam dalam gambar..
lembut and kenyal..

tengahari masak lewat sikit sebab tak tau nak masak ape dengan 3 ketul ayam..
2 ketul peha dengan seketul isi part dada..
da lepas solat zohor da dekat pukul 3:00 petang baru la reti nak masak.
tu pun fikirkan anak yang belom makan nasi lagi..
jadi masak ni je la..
nak masak yang pedas-pedas Hazeeq tak leh nak makan..
tu pun ibu ngelat letak jugak cili..
tak lalu kalau tak pedas..
kena pulak tu ayam yang tekak tak berape nak terima kan..

potong bawang merah bawang putih..
hiris halia..titik serai..
tumis bawang sampai garing..masukkan ketulan ayam potong kecik
ayam da siap gaul dengan kunyit..
gaul-gaul dengan bawang..
masukkan perasa sesedap tekak..
gula garam and etc..
masukkan 2 sudu besar susu cair..
asam keping secoit..tak letak pun ok..
kacau-kacau da siap..

senang masak kan..
kalau la masak cenggini leh menang MasterChef kan best..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...