:: ^_^ ::

Monday, April 22, 2013

Ayam with Hot Ginger Sauce

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..tadi tengahari panas berangin..sidai baju kejap je da kering..
petang ni hujan rahmat membasahi bumi..rase sejuk je dok dalam rumah..

bu siap masak..
tengahari tadi da siap-siap kuarkan ayam ari freezer..
tunggu nak defrost  je..
tercari-cari idea nak masak ape sebenarnya.
masakan yang lalu di tekak dan lalu di perut..

lepas solat Asar..terus ke dapo..
kupas bawang, halia sume..
tumbuk-tumbuk..then campak-campak je la..
teringin nak makan pedas-pedas..alang-alang perut da ok kan..
masak untuk suami..kejap lagi die balik boleh la makan same..

sayur tak masak lagi..
nanti suami balik kirim sayur dengan die..
masak sayur kejap je..biase aku masak sayur version campak..
jarang sangat masak sayur versi sopan santun..
 
 akhirnye siap..name je nak vouge..padahal men campak-campak je..
tak berape nak nampak cili nya..tapi da cukup da kepedasan nye itu..
untuk Hazeeq versi nye tak de cili..

seem oily giler kan..mase tumis bawang sume tu memang letak sikit je minyak..
and minyak from all the kulit ayam tu keluar..
ayam memang sengaja potong kecik-kecik..
and pilih bahagian yang banyak daging sahaja..

p/s : rase nak buat kek sarang semut dalam mase terdekat ni..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...