:: ^_^ ::

Monday, July 8, 2013

Sambal Udang Galah Mummy Style

Assalamualaikum...

yeay !!..kegembiraan melampau !..
mana tak nya..dari aku awal mengandung lagi dok haru nak makan udang galah ni..
kalau arwah abah ade..tak payah mintak..
kompem die akan offer..nak nak kalau die tau aku pregnant..
mase pregnantkan Hazeeq dulu sebut je ape nak makan..
kompem akan die usahakan..
tak pregnant pun dia usahakan jugak !

last hayat die..aku baru je mengandungkan adik baby ni dalam 2 bulan lebih..nak masuk 3 bulan...
sempat la die tau aku sedang kandungkan cucu ke-2 dia..
tapi sayang cucu nye tak sempat jumpa die..sob..sob..

ok stop cite sedih..
gembira melampau sebab semalam dapat udang galah dari jauh..
dari Perak sane datang nye..
biasa kalau suami cuti memang kitorang rajin jalan-jalan rumah sorang kawan ni..
asalnye die pekerja kat kedai suami..
kerja sementara lepas dia abes degree dulu..
tapi Alhamdulillah..hubungan kawan tu tak terputus pun lepas dia da berhenti..
bukan dengan dia je pun..sekali dengan keluarga kakak die kat Kapar Klang..
and keluarga die dekat Perak sana..

awal pregnant dulu memang da bagitau..nak ke sana sebab nak rasa lagi udang galah..
kakak ipar kawan ni masak  sedap giler kot !
tapi rejeki takde..udang ni kan time air jernih..time musim kemarau ade la..
dengan musim yang tak menentu sekarang ni mane nak dapat kan..

so redha je la..and anggap la takde rezeki aku..
aku pun dok gatal hidung..batuk..selseme tak hilang-hilang..
tu baru je makan udang laut..kalau udang galah mau tercabut hidung aku ni..

awal Ramadhan da plan nak balik berbuka kat Dungun..
sekali dengan nak amek baju raya..
da kirim siap-siap dengan Along suruh dia carikan udang untuk aku..
yelah..da tak lame da pun..aku pun da sarat benar..
tapi tu la..rezeki orang kate..udang kat Dungun da menunggu..
dapat lagi udang dari Perak..sedap sangat-sangat !
udang segar and bukan sekor 2..mau dekat sekilo jugak..

ni la rupenye lepas da siap masak tadi..laju-laju masak..
konon nak hold dulu la sampai hidung da ok..
tapi selera mak buyong ko tak mampu nak tahan ok..
so call suami tanye pendapat die.
die kate masak lah..then makan..muehehehe..
bertuah suami gitu kan..
tak pe malam ni baru kite gi UMRA mintak ubat sekali...

nak share resepi sap sap soi sekali la..

UDANG GALAH SAMBAL MUMMY STYLE

1/4 labu bawang besar *
3-4 biji bawang merah *
3-4 biji bawang putih *
sedikit halia *

* tumbuk guna lesung batu !

1/2 senduk cili kering kisar
1/2 inci square asam keping
1 sudu teh serbuk kari seafood
2 sudu makan santan pekat
garam n gula sesedap tekak
minyak untuk menumis

300-400g udang galah segar


  • tumis bahan yang ditumbuk sampai sedikit garing..then tumiskan cili kering kisar.
  • agak-agak da masak masukkan serbuk kari..tumis lagi sampai naik bau..
  • masukkan udang..gaul-gaul sampai sambal salut kulit udang then masukkan santan
  • masukkan sedikit air..asam keping..garam gula sesedap rata..
  • kacau lagi..sehingga dapat kepekatan kuah yang korang nak..siap !
nak sangat share resepi senang kan..
ok la..stop dulu..da leleh da air liur..
sakit hidung batuk seseme belakang kire.
sekarang ni kite puaskan dulu nafsu makan..

heaven..layan sambal udang pedas-pedas dengan nasi panas..
ditemani hujan ditengahari..

p/s : Hazeeq da kenyang dengan sepinggan nasi da kepak ayam goreng !


4 comments:

zakirasli .. said...

perghhh.. meleleh air liur tgk :)

myzaa jaafar said...

meh..meh jemput melelehkan air liur sesame !..weeee..

Bali Tour said...

Nampak sedap
terima kasih atas recipenya :)

myzaa jaafar said...

sesame Bali Tour..selamat mencuba..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...